| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2011-01-31 15:37:54
Temat: automat do chleba raz jeszczewszystko ładnie się piecze, na nocnej taryfie
jednak mam drobną watpliwość procesem pieczenia
w tej chwili robię tak:
zaczynam o 21:30, mieszanie dużo nie używa
potem po tych 3h wyłącza się
odrazu wyjmuję chleb
stawiam na tarce bo ma dziury, dobrze odparuje
rano wkladam do worka
moje pytanie: czy korzystne jest wyjmowanie odrazu po upieczeniu, czy lepiej
zostawić na kilka godzin w automacie w cieple by ostygł razem z chlebem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2011-01-31 20:48:32
Temat: Re: automat do chleba raz jeszczeWyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2011-01-31 21:36:15
Temat: Re: automat do chleba raz jeszczeDnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>
I się nie da mieszadeł wyjąć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2011-01-31 23:20:38
Temat: Re: automat do chleba raz jeszczeAfter serious thinking Ikselka wrote :
> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>
>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>
>
> I się nie da mieszadeł wyjąć.
To akurat nie jest prawdą, daje się bez wiekszych problemów.
Zwilgotnienie jest niestety prawdą.
Witek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2011-02-01 00:16:58
Temat: Re: automat do chleba raz jeszczeDnia Tue, 01 Feb 2011 00:20:38 +0100, Witek napisał(a):
> After serious thinking Ikselka wrote :
>> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>
>>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>>
>>
>> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>
> To akurat nie jest prawdą, daje się bez wiekszych problemów.
Jak długo masz maszynę?
Za jakiś czas się już nie da.
> Zwilgotnienie jest niestety prawdą.
To akurat wie każdy, kto kiedykolwiek cokolwiek piekł tradycyjnie, w formie
w piekarniku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2011-02-01 07:28:07
Temat: Re: automat do chleba raz jeszczeIkselka brought next idea :
> Dnia Tue, 01 Feb 2011 00:20:38 +0100, Witek napisał(a):
>
>> After serious thinking Ikselka wrote :
>>> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>>
>>>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>>>
>>>
>>> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>>
>> To akurat nie jest prawdą, daje się bez wiekszych problemów.
>
> Jak długo masz maszynę?
> Za jakiś czas się już nie da.
>
Obecną bodajżde 6 rok ;-)
Witek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2011-02-01 10:28:01
Temat: Re: automat do chleba raz jeszczeUżytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:ej1jdlrjlki0.j9g3idiilt0z.dlg@40tude.net...
> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>
>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>
>
> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>
mieszadła wyjmuje zawsze z rana
bo jak z takiego gorącego ;P
delikatnie kruszę skorupkę w okolicach
i wyjmuję lekko pod kątem
bardziej tą grubszą częścią
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2011-02-01 11:50:49
Temat: Re: automat do chleba raz jeszczeDnia Tue, 01 Feb 2011 08:28:07 +0100, Witek napisał(a):
> Ikselka brought next idea :
>> Dnia Tue, 01 Feb 2011 00:20:38 +0100, Witek napisał(a):
>>
>>> After serious thinking Ikselka wrote :
>>>> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>>>
>>>>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>>>>
>>>>
>>>> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>>>
>>> To akurat nie jest prawdą, daje się bez wiekszych problemów.
>>
>> Jak długo masz maszynę?
>> Za jakiś czas się już nie da.
>>
> Obecną bodajżde 6 rok ;-)
>
Ja mam jedną, która obecnie stoi na półce nieużywana. Mieszadła jakieś
chropowate się zrobiły i przestały wychodzić z ciasta.
Dla mnie najlepsze jest pieczenie w piecu. Maszyny używałam krótko, ten
zakup to niewypał - nie dopieczony wierzch chleba, chleb niedostatecznie
wyrośnięty, więc gniotowaty, no i te dziury/wyrwy po mieszadłach w
spodzie...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2011-02-01 12:14:22
Temat: Re: automat do chleba raz jeszcze
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1610qn8hjbw2u.6iaa8abnmro.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 01 Feb 2011 08:28:07 +0100, Witek napisał(a):
>
>> Ikselka brought next idea :
>>> Dnia Tue, 01 Feb 2011 00:20:38 +0100, Witek napisał(a):
>>>
>>>> After serious thinking Ikselka wrote :
>>>>> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>>>>>
>>>>>
>>>>> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>>>>
>>>> To akurat nie jest prawdą, daje się bez wiekszych problemów.
>>>
>>> Jak długo masz maszynę?
>>> Za jakiś czas się już nie da.
>>>
>> Obecną bodajżde 6 rok ;-)
>>
>
> Ja mam jedną, która obecnie stoi na półce nieużywana. Mieszadła jakieś
> chropowate się zrobiły i przestały wychodzić z ciasta.
>
> Dla mnie najlepsze jest pieczenie w piecu. Maszyny używałam krótko, ten
> zakup to niewypał - nie dopieczony wierzch chleba, chleb niedostatecznie
> wyrośnięty, więc gniotowaty, no i te dziury/wyrwy po mieszadłach w
> spodzie...
Hm, przecież kolor skórki ustawia się w trzech poziomach, resztę reguluje
się dodatkiem cukru do ciasta...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2011-02-01 12:40:00
Temat: Re: automat do chleba raz jeszczeDnia Tue, 1 Feb 2011 13:14:22 +0100, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1610qn8hjbw2u.6iaa8abnmro.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 01 Feb 2011 08:28:07 +0100, Witek napisał(a):
>>
>>> Ikselka brought next idea :
>>>> Dnia Tue, 01 Feb 2011 00:20:38 +0100, Witek napisał(a):
>>>>
>>>>> After serious thinking Ikselka wrote :
>>>>>> Dnia Mon, 31 Jan 2011 12:48:32 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> Wyjmuj od razu. Inaczej zwilgotnieje i straci chrupkość.
>>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> I się nie da mieszadeł wyjąć.
>>>>>
>>>>> To akurat nie jest prawdą, daje się bez wiekszych problemów.
>>>>
>>>> Jak długo masz maszynę?
>>>> Za jakiś czas się już nie da.
>>>>
>>> Obecną bodajżde 6 rok ;-)
>>>
>>
>> Ja mam jedną, która obecnie stoi na półce nieużywana. Mieszadła jakieś
>> chropowate się zrobiły i przestały wychodzić z ciasta.
>>
>> Dla mnie najlepsze jest pieczenie w piecu. Maszyny używałam krótko, ten
>> zakup to niewypał - nie dopieczony wierzch chleba, chleb niedostatecznie
>> wyrośnięty, więc gniotowaty, no i te dziury/wyrwy po mieszadłach w
>> spodzie...
>
> Hm, przecież kolor skórki ustawia się w trzech poziomach,
No właśnie! - i zawsze niedopieczona.
> resztę reguluje
> się dodatkiem cukru do ciasta...
Cukru? Jeszcze więcej? Dodaję tyle, co do zaczynu trzeba, ani grama więcej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |