Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Smalec skwarki

Grupy

Szukaj w grupach

 

Smalec skwarki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 4


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-01-26 16:05:20

Temat: Smalec skwarki
Od: "Jan Werbinski" <jaś@tralala.bez.maj.la> szukaj wiadomości tego autora

Nie mam co zrobić ze zmieloną słoniną. Najlepszy pomysł na wykorzystanie,
jaki słyszałem to jej przerobienie na smalec ze skwarkami dodając
jednocześnie cebulę, czosnek i pokrojoną drobno kiełbasę. Podobno te dodatki
zmniejszają trwałość?


--
Jan Werbiński O0oo....._[:]) bul, bul, bul
Prywatna http://www.janwer.com/
Nasza siec http://www.fredry.net/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2011-01-26 17:55:07

Temat: Re: Smalec skwarki
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 26 Jan 2011 17:05:20 +0100, Jan Werbinski napisał(a):

> Nie mam co zrobić ze zmieloną słoniną. Najlepszy pomysł na wykorzystanie,
> jaki słyszałem to jej przerobienie na smalec ze skwarkami dodając
> jednocześnie cebulę, czosnek i pokrojoną drobno kiełbasę. Podobno te dodatki
> zmniejszają trwałość?

Tak.

Zmieloną słoninę najlepiej zamrozić w porcjach "jednosmalcowych", do
sukcesywnego wykorzystania na świeżutki smalczyk z czym tylko się chce :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2011-01-26 22:08:32

Temat: Re: Smalec skwarki
Od: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Jan Werbinski napisał:
> Nie mam co zrobić ze zmieloną słoniną. Najlepszy pomysł na
> wykorzystanie, jaki słyszałem to jej przerobienie na smalec ze skwarkami
> dodając jednocześnie cebulę, czosnek i pokrojoną drobno kiełbasę.
> Podobno te dodatki zmniejszają trwałość?



Tak. Jeśli chcesz zrobić smalec na przechowanie to musisz go zrobić
tylko i wyłącznie ze słoniny. Wytapiasz krótko, tak żeby tylko słonina
zakryła się wytopionym tłuszczem i od razu na gorąco lejesz w słoiki.
Biorąc pod uwagę temperaturę wytapiania żadna dalsza obróbka cieplna
potrzebna nie będzie.

Sztuczka technologiczna - na początek na dno garnka w którym wytapiasz
smalec nalewasz trochę wody - zapobiegnie to przylepianiu się i
przypalaniu skwarek. Jak się trochę smalcu uwolni to woda odparuje i
będzie suchy tłuszcz. Jak wytapiasz na kilka razy to operacje z wodą
robisz raz - na początku, w kolejnych podejściach pozostawiasz po prostu
trochę smalcu z poprzedniego wytopu (ale koniecznie musisz dokładnie
wybrać skwarki - sam klarowny stopiony smalec zostawiasz).

Słonina na smalec powinna być skruszała - jak się nie ma czasu na
kruszenie słoniny to można je zastąpić szybkim głębokim mrożeniem - doba
w -18 stopniach skutecznie zniszczy struktury włókiem kolagenowych.
Inaczej skwarki mogą wyjść niemiło twarde.

Do okraszenia ziemniaków masz gotowe skwarki a jak zechcesz smalcu na
chlebuś to porcjami możliwymi do zjedzenia przez powiedzmy tydzień
przetapiasz ponownie dodając co tam chcesz - klasyczny zestaw to cebula,
trochę jabłka i dolewka mleka (tak z pół szklanki na kilogram słoniny).

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2011-01-27 06:35:13

Temat: Re: Smalec skwarki
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jan Werbinski" <jaś@tralala.bez.maj.la> napisał w wiadomości
news:4d40464e$0$2445$65785112@news.neostrada.pl...
> Nie mam co zrobić ze zmieloną słoniną. Najlepszy pomysł na wykorzystanie,
> jaki słyszałem to jej przerobienie na smalec ze skwarkami dodając
> jednocześnie cebulę, czosnek i pokrojoną drobno kiełbasę. Podobno te
> dodatki zmniejszają trwałość?
>
>

zapomniales o majeranku i jablku :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

do wyrabiania ciasta chlebowego
ser smazony
Domowym boginiom...
Gotowanie, wino, restauracje i drinki - czyli nasze krakowskie bahanalia
Z serii Urządzenia a co do pieczenia mięsa ?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »