Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!news-out1.kab
elfoon.nl!newsfeed.kabelfoon.nl!bandi.nntp.kabelfoon.nl!nx01.iad01.newshosting.
com!newshosting.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-
b-01.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Wed, 26 Jan 2011 23:08:32 +0100
From: "Dariusz K. Ładziak" <d...@n...pl>
Reply-To: d...@n...pl
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl; rv:1.9.1.13) Gecko/20100914
SeaMonkey/2.0.8
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Smalec skwarki
References: <4d40464e$0$2445$65785112@news.neostrada.pl>
In-Reply-To: <4d40464e$0$2445$65785112@news.neostrada.pl>
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
Lines: 55
Message-ID: <4d409b6e$0$2453$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.15.154
X-Trace: 1296079726 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 2453 79.191.15.154:2645
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:334180
Ukryj nagłówki
Użytkownik Jan Werbinski napisał:
> Nie mam co zrobić ze zmieloną słoniną. Najlepszy pomysł na
> wykorzystanie, jaki słyszałem to jej przerobienie na smalec ze skwarkami
> dodając jednocześnie cebulę, czosnek i pokrojoną drobno kiełbasę.
> Podobno te dodatki zmniejszają trwałość?
Tak. Jeśli chcesz zrobić smalec na przechowanie to musisz go zrobić
tylko i wyłącznie ze słoniny. Wytapiasz krótko, tak żeby tylko słonina
zakryła się wytopionym tłuszczem i od razu na gorąco lejesz w słoiki.
Biorąc pod uwagę temperaturę wytapiania żadna dalsza obróbka cieplna
potrzebna nie będzie.
Sztuczka technologiczna - na początek na dno garnka w którym wytapiasz
smalec nalewasz trochę wody - zapobiegnie to przylepianiu się i
przypalaniu skwarek. Jak się trochę smalcu uwolni to woda odparuje i
będzie suchy tłuszcz. Jak wytapiasz na kilka razy to operacje z wodą
robisz raz - na początku, w kolejnych podejściach pozostawiasz po prostu
trochę smalcu z poprzedniego wytopu (ale koniecznie musisz dokładnie
wybrać skwarki - sam klarowny stopiony smalec zostawiasz).
Słonina na smalec powinna być skruszała - jak się nie ma czasu na
kruszenie słoniny to można je zastąpić szybkim głębokim mrożeniem - doba
w -18 stopniach skutecznie zniszczy struktury włókiem kolagenowych.
Inaczej skwarki mogą wyjść niemiło twarde.
Do okraszenia ziemniaków masz gotowe skwarki a jak zechcesz smalcu na
chlebuś to porcjami możliwymi do zjedzenia przez powiedzmy tydzień
przetapiasz ponownie dodając co tam chcesz - klasyczny zestaw to cebula,
trochę jabłka i dolewka mleka (tak z pół szklanki na kilogram słoniny).
--
Darek
|