« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2011-02-08 14:22:56
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiIkselka wrote:
> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:08:19 +0100, krys napisał(a):
>
>> JBP wrote:
>>
>>> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>>> news:4d5146d7$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> PS Nie znam przepisu na krem według Sławka, bo mam własny patent na
>>>> krem bez
>>>> ryzyka salmonelli, a z dzieciństwa pamiętam, że akurat tamtego kremu
>>>> nie lubiłam.
>>>
>>> Ale też z surowych jajek ?
>>
>>
>> Bez jajek.
>> J.
>
> Bez jajek też mam "patent" - masa maślano-budyniowa. Bardzo dobra.
Ja piszę o _kremie_, podobnym do maślano-jajkowego, tylko lepszym.
BTW - jak się gotuje budyń, to jaja są w składzie, chyba, że gotuje się
budyń z torebki.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2011-02-08 14:24:31
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiDnia Tue, 08 Feb 2011 15:22:56 +0100, krys napisał(a):
> Ikselka wrote:
>
>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:08:19 +0100, krys napisał(a):
>>
>>> JBP wrote:
>>>
>>>> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>>>> news:4d5146d7$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> PS Nie znam przepisu na krem według Sławka, bo mam własny patent na
>>>>> krem bez
>>>>> ryzyka salmonelli, a z dzieciństwa pamiętam, że akurat tamtego kremu
>>>>> nie lubiłam.
>>>>
>>>> Ale też z surowych jajek ?
>>>
>>>
>>> Bez jajek.
>>> J.
>>
>> Bez jajek też mam "patent" - masa maślano-budyniowa. Bardzo dobra.
>
> Ja piszę o _kremie_, podobnym do maślano-jajkowego, tylko lepszym.
>
> BTW - jak się gotuje budyń, to jaja są w składzie, chyba, że gotuje się
> budyń z torebki.
Nie - gotuje się budyń z mąki ziemniaczanej, cukru i mleka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2011-02-08 14:25:21
Temat: Re: Krem maślany z jajkami [OT]Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:21:44 +0100, Witek napisał(a):
> Ikselka expressed precisely :
>
>>>
>>
>> Podałam jedyny przepis, który uznaję.
> Klasyka ;-)
>
> Jest tylko to, co biedulka zrozumiała, reszta nieistnieje
> Witek
No to "nieistniejesz", tępaku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2011-02-08 15:04:33
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiUżytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4d5146d7$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>
> > Podałam jedyny przepis, który uznaję. I wg którego masa zawsze się
udaje,
> > nawet początkujacym.
>
> Co nie zmienia faktu, że Sławek nie o to pytał.
>
> PS Nie znam przepisu na krem według Sławka, bo mam własny patent na krem
bez
> ryzyka salmonelli, a z dzieciństwa pamiętam, że akurat tamtego kremu nie
> lubiłam.
I dlatego ta grupa upadła. Bo zaraz się zjawi grupka osób które do usranej
śmierci będą tłumaczyć jakiemuś botowi że odpowiedział na zupełnie inne
pytanie a on się będzie upierał że i tak ma rację.
No cóż, szkoda.
--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2011-02-08 15:09:12
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:11vb9fpbbm4rv$.1qcj6k05ybo4j$.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:22:56 +0100, krys napisał(a):
>
>> Ikselka wrote:
>>
>>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:08:19 +0100, krys napisał(a):
>>>
>>>> JBP wrote:
>>>>
>>>>> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>>>>> news:4d5146d7$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>> PS Nie znam przepisu na krem według Sławka, bo mam własny patent na
>>>>>> krem bez
>>>>>> ryzyka salmonelli, a z dzieciństwa pamiętam, że akurat tamtego kremu
>>>>>> nie lubiłam.
>>>>>
>>>>> Ale też z surowych jajek ?
>>>>
>>>>
>>>> Bez jajek.
>>>> J.
>>>
>>> Bez jajek też mam "patent" - masa maślano-budyniowa. Bardzo dobra.
>>
>> Ja piszę o _kremie_, podobnym do maślano-jajkowego, tylko lepszym.
>>
>> BTW - jak się gotuje budyń, to jaja są w składzie, chyba, że gotuje się
>> budyń z torebki.
>
>
> Nie - gotuje się budyń z mąki ziemniaczanej, cukru i mleka.
Ona dobrze pisze, w górach budyń gotuje się na mleku, z mąki pszennej i
jajek, Łemkowie nazywali go "mastyło". Owo mastyło mogło być na słodko -
gęstsze i lekko osolone do chleba - rzadsze.
Z torebki budyń nie zawiera jajek.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2011-02-08 15:20:46
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiUżytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4d5151c1$0$2453$65785112@news.neostrada.pl...
>
> Ja piszę o _kremie_, podobnym do maślano-jajkowego, tylko lepszym.
>
Wobec tego bardzo proszę o przepis :)
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
17. Data: 2011-02-08 15:57:59
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiJBP wrote:
> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:4d5151c1$0$2453$65785112@news.neostrada.pl...
>>
>> Ja piszę o _kremie_, podobnym do maślano-jajkowego, tylko lepszym.
>>
>
> Wobec tego bardzo proszę o przepis :)
Mówisz - masz. Proste jak metr sznurka w kieszeni;-)
1 kostkę masła ucierasz z 1 szklanką cukru pudru. Do tego dodajesz po 1
łyżce 1 szklankę kwaśnej śmietany. Na koniec dajesz cukier wanilinowy, rum,
olejki aromatyczne czy co tam lubisz czuć w smaku. Smacznego.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
18. Data: 2011-02-08 16:55:28
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiUżytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:4d516807$0$2443$65785112@news.neostrada.pl...
>>> Ja piszę o _kremie_, podobnym do maślano-jajkowego, tylko lepszym.
>>>
>>
>> Wobec tego bardzo proszę o przepis :)
>
> Mówisz - masz. Proste jak metr sznurka w kieszeni;-)
> 1 kostkę masła ucierasz z 1 szklanką cukru pudru. Do tego dodajesz po 1
> łyżce 1 szklankę kwaśnej śmietany. Na koniec dajesz cukier wanilinowy,
> rum,
> olejki aromatyczne czy co tam lubisz czuć w smaku. Smacznego.
Piękne dzięki :)
Znam ten przepis jako śmietanowo-maślany. Rzeczywiście krem bardzo smaczny.
Ostatni wyrób to 87 rurek nadziewanych takim kremem. Wynoszone z kuchni
partiami po 20 sztuk, znikały w gardłach dwojga domowników w takim tempie,
że udało mi się uratować tylko ostatnie 2-3 sztuki. Do dziś nie wiem skąd
taki apetyt. A były przeznaczone na wieczorną większą imprezę:)
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
19. Data: 2011-02-08 18:12:44
Temat: Re: Krem maślany z jajkami [OT]Ikselka brought next idea :
> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:21:44 +0100, Witek napisał(a):
>
>> Ikselka expressed precisely :
>>
>>>>
>>>
>>> Podałam jedyny przepis, który uznaję.
>> Klasyka ;-)
>>
>> Jest tylko to, co biedulka zrozumiała, reszta nieistnieje
>> Witek
>
> No to "nieistniejesz", tępaku.
Z tym, że nie wiesz o tym arogantko - może jednak nie powinno się
pozwalać takim jak ty, kończyc szkoły podstawowej?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
20. Data: 2011-02-08 18:55:14
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiDnia Tue, 8 Feb 2011 16:09:12 +0100, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:11vb9fpbbm4rv$.1qcj6k05ybo4j$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:22:56 +0100, krys napisał(a):
>>
>>> Ikselka wrote:
>>>
>>>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:08:19 +0100, krys napisał(a):
>>>>
>>>>> JBP wrote:
>>>>>
>>>>>> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>>>>>> news:4d5146d7$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>> PS Nie znam przepisu na krem według Sławka, bo mam własny patent na
>>>>>>> krem bez
>>>>>>> ryzyka salmonelli, a z dzieciństwa pamiętam, że akurat tamtego kremu
>>>>>>> nie lubiłam.
>>>>>>
>>>>>> Ale też z surowych jajek ?
>>>>>
>>>>>
>>>>> Bez jajek.
>>>>> J.
>>>>
>>>> Bez jajek też mam "patent" - masa maślano-budyniowa. Bardzo dobra.
>>>
>>> Ja piszę o _kremie_, podobnym do maślano-jajkowego, tylko lepszym.
>>>
>>> BTW - jak się gotuje budyń, to jaja są w składzie, chyba, że gotuje się
>>> budyń z torebki.
>>
>>
>> Nie - gotuje się budyń z mąki ziemniaczanej, cukru i mleka.
>
> Ona dobrze pisze, w górach budyń gotuje się na mleku, z mąki pszennej i
> jajek,
U mnie też są góry, a gotuję z ziemniaczanej, bez jajek. Więc argument
"górski" akurat odpada.
> Łemkowie nazywali go "mastyło". Owo mastyło mogło być na słodko -
> gęstsze i lekko osolone do chleba - rzadsze.
> Z torebki budyń nie zawiera jajek.
Nie pisałam o budyniu z torebki. Chyba można się tego domyślić po braku
frazy "z torebki".
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |