« poprzedni wątek | następny wątek » |
21. Data: 2011-02-08 18:58:04
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiDnia Tue, 08 Feb 2011 16:57:59 +0100, krys napisał(a):
> JBP wrote:
>
>> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>> news:4d5151c1$0$2453$65785112@news.neostrada.pl...
>>>
>>> Ja piszę o _kremie_, podobnym do maślano-jajkowego, tylko lepszym.
>>>
>>
>> Wobec tego bardzo proszę o przepis :)
>
> Mówisz - masz. Proste jak metr sznurka w kieszeni;-)
> 1 kostkę masła ucierasz z 1 szklanką cukru pudru. Do tego dodajesz po 1
> łyżce 1 szklankę kwaśnej śmietany. Na koniec dajesz cukier wanilinowy, rum,
> olejki aromatyczne czy co tam lubisz czuć w smaku. Smacznego.
> J.
To jest po prostu krem śmietanowy. Czy lepszy od jajecznego lub budyniowego
- można dyskutować.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
22. Data: 2011-02-08 18:58:48
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiDnia Tue, 8 Feb 2011 17:55:28 +0100, JBP napisał(a):
> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:4d516807$0$2443$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> Ja piszę o _kremie_, podobnym do maślano-jajkowego, tylko lepszym.
>>>>
>>>
>>> Wobec tego bardzo proszę o przepis :)
>>
>> Mówisz - masz. Proste jak metr sznurka w kieszeni;-)
>> 1 kostkę masła ucierasz z 1 szklanką cukru pudru. Do tego dodajesz po 1
>> łyżce 1 szklankę kwaśnej śmietany. Na koniec dajesz cukier wanilinowy,
>> rum,
>> olejki aromatyczne czy co tam lubisz czuć w smaku. Smacznego.
>
> Piękne dzięki :)
> Znam ten przepis jako śmietanowo-maślany. Rzeczywiście krem bardzo smaczny.
> Ostatni wyrób to 87 rurek nadziewanych takim kremem. Wynoszone z kuchni
> partiami po 20 sztuk, znikały w gardłach dwojga domowników w takim tempie,
> że udało mi się uratować tylko ostatnie 2-3 sztuki. Do dziś nie wiem skąd
> taki apetyt. A były przeznaczone na wieczorną większą imprezę:)
> JBP
Wg mnie ten krem ze śmietaną nie nadaje się na klasyczny tort, no, może do
wylożenia na biszkopt z owocami.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
23. Data: 2011-02-08 18:59:21
Temat: Re: Krem maślany z jajkami [OT]Dnia Tue, 08 Feb 2011 19:12:44 +0100, Witek napisał(a):
> Ikselka brought next idea :
>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:21:44 +0100, Witek napisał(a):
>>
>>> Ikselka expressed precisely :
>>>
>>>>>
>>>>
>>>> Podałam jedyny przepis, który uznaję.
>>> Klasyka ;-)
>>>
>>> Jest tylko to, co biedulka zrozumiała, reszta nieistnieje
>>> Witek
>>
>> No to "nieistniejesz", tępaku.
> Z tym, że nie wiesz o tym arogantko - może jednak nie powinno się
> pozwalać takim jak ty, kończyc szkoły podstawowej?
Poddaj wniosek, przegłosuj, zabroń.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
24. Data: 2011-02-08 19:39:24
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiUżytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:yfwerofjgp1h$.onqdn3dyw2xi$.dlg@40tude.net...
>
> Wg mnie ten krem ze śmietaną nie nadaje się na klasyczny tort, no, może do
> wylożenia na biszkopt z owocami.
Do przełożenia tortu jest IMO trochę za miękki. Można ewentualnie dodać
jakiś "usztywniacz", jeśli ktoś lubi.
JBP
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
25. Data: 2011-02-08 19:41:34
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiDnia Tue, 8 Feb 2011 20:39:24 +0100, JBP napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:yfwerofjgp1h$.onqdn3dyw2xi$.dlg@40tude.net...
>>
>> Wg mnie ten krem ze śmietaną nie nadaje się na klasyczny tort, no, może do
>> wylożenia na biszkopt z owocami.
>
> Do przełożenia tortu jest IMO trochę za miękki. Można ewentualnie dodać
> jakiś "usztywniacz", jeśli ktoś lubi.
>
Chodzi mi o "serkowy" smak tego kremu. Konsystencja też za słaba.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
26. Data: 2011-02-08 20:31:29
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
> poszukuje kremu tzw. maslanego z jajkami. Jest to cos podobnego jak
> krem tortowy.
Żebym była wiedziała, co należy rozumieć przez krem tortowy...
Krem maślany z żółtkami - znam, ale nigdy nie spotkałam się z kremem z
dodatkiem całych jajek.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
27. Data: 2011-02-08 20:58:30
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiDnia Tue, 8 Feb 2011 12:31:29 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):
>> poszukuje kremu tzw. maslanego z jajkami. Jest to cos podobnego jak
>> krem tortowy.
>
> Żebym była wiedziała, co należy rozumieć przez krem tortowy...
>
> Krem maślany z żółtkami - znam, ale nigdy nie spotkałam się z kremem z
> dodatkiem całych jajek.
>
http://www.zsgips.stecu.pl/serwer/3/konsp.html
"4. MASY STOSOWANE DO PRZEKŁADANIA TORTÓW
MASA MAŚLANA:- sporządza się ją z utartego masła i ubitych na parze jaj z
cukrem "
Itd :-)
Oczywiście z samych żółtek też się robi.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
28. Data: 2011-02-08 22:17:34
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:xn8ssk7uazom.u91wzua09f6j.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 8 Feb 2011 16:09:12 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:11vb9fpbbm4rv$.1qcj6k05ybo4j$.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:22:56 +0100, krys napisał(a):
>>>
>>>> Ikselka wrote:
>>>>
>>>>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:08:19 +0100, krys napisał(a):
>>>>>
>>>>>> JBP wrote:
>>>>>>
>>>>>>> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>>>>>>> news:4d5146d7$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>> PS Nie znam przepisu na krem według Sławka, bo mam własny patent na
>>>>>>>> krem bez
>>>>>>>> ryzyka salmonelli, a z dzieciństwa pamiętam, że akurat tamtego
>>>>>>>> kremu
>>>>>>>> nie lubiłam.
>>>>>>>
>>>>>>> Ale też z surowych jajek ?
>>>>>>
>>>>>>
>>>>>> Bez jajek.
>>>>>> J.
>>>>>
>>>>> Bez jajek też mam "patent" - masa maślano-budyniowa. Bardzo dobra.
>>>>
>>>> Ja piszę o _kremie_, podobnym do maślano-jajkowego, tylko lepszym.
>>>>
>>>> BTW - jak się gotuje budyń, to jaja są w składzie, chyba, że gotuje się
>>>> budyń z torebki.
>>>
>>>
>>> Nie - gotuje się budyń z mąki ziemniaczanej, cukru i mleka.
>>
>> Ona dobrze pisze, w górach budyń gotuje się na mleku, z mąki pszennej
>> i
>> jajek,
>
> U mnie też są góry, a gotuję z ziemniaczanej, bez jajek. Więc argument
> "górski" akurat odpada.
>
>> Łemkowie nazywali go "mastyło". Owo mastyło mogło być na słodko -
>> gęstsze i lekko osolone do chleba - rzadsze.
>> Z torebki budyń nie zawiera jajek.
>
> Nie pisałam o budyniu z torebki. Chyba można się tego domyślić po braku
> frazy "z torebki".
Pisałem o budyniu z Beskidu Niskiego.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
29. Data: 2011-02-08 22:54:08
Temat: Re: Krem maślany z jajkamiDnia Tue, 8 Feb 2011 23:17:34 +0100, Panslavista napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:xn8ssk7uazom.u91wzua09f6j.dlg@40tude.net...
>> Dnia Tue, 8 Feb 2011 16:09:12 +0100, Panslavista napisał(a):
>>
>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>> news:11vb9fpbbm4rv$.1qcj6k05ybo4j$.dlg@40tude.net...
>>>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:22:56 +0100, krys napisał(a):
>>>>
>>>>> Ikselka wrote:
>>>>>
>>>>>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:08:19 +0100, krys napisał(a):
>>>>>>
>>>>>>> JBP wrote:
>>>>>>>
>>>>>>>> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>>>>>>>> news:4d5146d7$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>> PS Nie znam przepisu na krem według Sławka, bo mam własny patent na
>>>>>>>>> krem bez
>>>>>>>>> ryzyka salmonelli, a z dzieciństwa pamiętam, że akurat tamtego
>>>>>>>>> kremu
>>>>>>>>> nie lubiłam.
>>>>>>>>
>>>>>>>> Ale też z surowych jajek ?
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> Bez jajek.
>>>>>>> J.
>>>>>>
>>>>>> Bez jajek też mam "patent" - masa maślano-budyniowa. Bardzo dobra.
>>>>>
>>>>> Ja piszę o _kremie_, podobnym do maślano-jajkowego, tylko lepszym.
>>>>>
>>>>> BTW - jak się gotuje budyń, to jaja są w składzie, chyba, że gotuje się
>>>>> budyń z torebki.
>>>>
>>>>
>>>> Nie - gotuje się budyń z mąki ziemniaczanej, cukru i mleka.
>>>
>>> Ona dobrze pisze, w górach budyń gotuje się na mleku, z mąki pszennej
>>> i
>>> jajek,
>>
>> U mnie też są góry, a gotuję z ziemniaczanej, bez jajek. Więc argument
>> "górski" akurat odpada.
>>
>>> Łemkowie nazywali go "mastyło". Owo mastyło mogło być na słodko -
>>> gęstsze i lekko osolone do chleba - rzadsze.
>>> Z torebki budyń nie zawiera jajek.
>>
>> Nie pisałam o budyniu z torebki. Chyba można się tego domyślić po braku
>> frazy "z torebki".
>
> Pisałem o budyniu z Beskidu Niskiego.
Pisałeś o budyniu w górach :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
30. Data: 2011-02-09 01:28:20
Temat: Re: Krem maślany z jajkami
"Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
news:1n58bwx62hyea.lt45dmic7wkl.dlg@40tude.net...
> Dnia Tue, 8 Feb 2011 23:17:34 +0100, Panslavista napisał(a):
>
>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>> news:xn8ssk7uazom.u91wzua09f6j.dlg@40tude.net...
>>> Dnia Tue, 8 Feb 2011 16:09:12 +0100, Panslavista napisał(a):
>>>
>>>> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
>>>> news:11vb9fpbbm4rv$.1qcj6k05ybo4j$.dlg@40tude.net...
>>>>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:22:56 +0100, krys napisał(a):
>>>>>
>>>>>> Ikselka wrote:
>>>>>>
>>>>>>> Dnia Tue, 08 Feb 2011 15:08:19 +0100, krys napisał(a):
>>>>>>>
>>>>>>>> JBP wrote:
>>>>>>>>
>>>>>>>>> Użytkownik "krys" <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>>>>>>>>> news:4d5146d7$0$2457$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>>>>>>> PS Nie znam przepisu na krem według Sławka, bo mam własny patent
>>>>>>>>>> na
>>>>>>>>>> krem bez
>>>>>>>>>> ryzyka salmonelli, a z dzieciństwa pamiętam, że akurat tamtego
>>>>>>>>>> kremu
>>>>>>>>>> nie lubiłam.
>>>>>>>>>
>>>>>>>>> Ale też z surowych jajek ?
>>>>>>>>
>>>>>>>>
>>>>>>>> Bez jajek.
>>>>>>>> J.
>>>>>>>
>>>>>>> Bez jajek też mam "patent" - masa maślano-budyniowa. Bardzo dobra.
>>>>>>
>>>>>> Ja piszę o _kremie_, podobnym do maślano-jajkowego, tylko lepszym.
>>>>>>
>>>>>> BTW - jak się gotuje budyń, to jaja są w składzie, chyba, że gotuje
>>>>>> się
>>>>>> budyń z torebki.
>>>>>
>>>>>
>>>>> Nie - gotuje się budyń z mąki ziemniaczanej, cukru i mleka.
>>>>
>>>> Ona dobrze pisze, w górach budyń gotuje się na mleku, z mąki
>>>> pszennej
>>>> i
>>>> jajek,
>>>
>>> U mnie też są góry, a gotuję z ziemniaczanej, bez jajek. Więc argument
>>> "górski" akurat odpada.
>>>
>>>> Łemkowie nazywali go "mastyło". Owo mastyło mogło być na słodko -
>>>> gęstsze i lekko osolone do chleba - rzadsze.
>>>> Z torebki budyń nie zawiera jajek.
>>>
>>> Nie pisałam o budyniu z torebki. Chyba można się tego domyślić po braku
>>> frazy "z torebki".
>>
>> Pisałem o budyniu z Beskidu Niskiego.
>
> Pisałeś o budyniu w górach :-)
Chyba pamiętasz, gdzie mieszkałem pół życia. Beskid Niski ciągnie się od
Beskidu Sądeckiego aż poza obecną granicę na Wschodzie (Bieszczady są
częścią Beskidu Niskiego, który jest częścią Małopolski Wschodniej,
zamieszkiwanej przez Łemków od Krynicy Górskiej i Bojków w Bieszczadach, w
Polsce, na Słowacji i na Ukrainie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |