Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Krem maślany z jajkami

Grupy

Szukaj w grupach

 

Krem maślany z jajkami

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 145


« poprzedni wątek następny wątek »

41. Data: 2011-02-09 17:32:26

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

JBP wrote:

> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:yfwerofjgp1h$.onqdn3dyw2xi$.dlg@40tude.net...
>>
>> Wg mnie ten krem ze śmietaną nie nadaje się na klasyczny tort, no, może
>> do wylożenia na biszkopt z owocami.
>
> Do przełożenia tortu jest IMO trochę za miękki. Można ewentualnie dodać
> jakiś "usztywniacz", jeśli ktoś lubi.

Nie jest za miękki. Tylko po utarciu trzeba go schłodzić trochę. No i moze
ma znaczenie, że jeszcze nie miałam okazji robic go z tego, co w sklepach
figuruje pod nazwą "śmietana", być może z tym czymś nie trzyma się tak
dobrze.
J.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


42. Data: 2011-02-09 17:41:52

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: slawek7 <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Ten wątek na kuchnia.tv zna, bo to mój :-)
A to ciekawe z tym zapisem ze nie wolno surowych bo jestem na 99%
pewny ze jednak dodaja do masła surowe jajka bo raz sie zdarzyło
spotkac zle roztarte w kremie oraz znajoma ekspedientka podpatrzyła
(przepisu nie chciała za nic na swiecie dac).

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


43. Data: 2011-02-09 18:03:38

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 9 Feb 2011 09:41:52 -0800 (PST), slawek7 napisał(a):

> Ten wątek na kuchnia.tv zna, bo to mój :-)
> A to ciekawe z tym zapisem ze nie wolno surowych bo jestem na 99%
> pewny ze jednak dodaja do masła surowe jajka bo raz sie zdarzyło
> spotkac zle roztarte w kremie oraz znajoma ekspedientka podpatrzyła
> (przepisu nie chciała za nic na swiecie dac).

Te "nieroztarte" to po prostu proszek żółtkowy liofilizowany - bryłka
została nieroztarta.
A jeśli sprzedają krem z surowymi żółtkami, no to sami się proszą o
zamknięcie w razie zatrucia - wcześniej czy później ono nastąpi. Ponieważ
salmonella bywa nie tylko na skorupce, ale i wewnątrz jaj, wnika przez
pękniecia i mikropękniecia skorupek.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


44. Data: 2011-02-09 18:06:41

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 9 Feb 2011 09:41:52 -0800 (PST), slawek7 napisał(a):

> Ten wątek na kuchnia.tv zna, bo to mój :-)
> A to ciekawe z tym zapisem ze nie wolno surowych bo jestem na 99%
> pewny ze jednak dodaja do masła surowe jajka bo raz sie zdarzyło
> spotkac zle roztarte w kremie oraz znajoma ekspedientka podpatrzyła
> (przepisu nie chciała za nic na swiecie dac).

Żółtko w proszku oraz jajko w proszku to powszechnie stosowane w
cukiernictwie/piekarnictwie produkty:
http://www.google.pl/search?q=%22%C5%BC%C3%B3%C5%82t
ko+w+proszku%22&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozil
la:pl:official&client=firefox-a

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


45. Data: 2011-02-09 18:24:27

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: czeremcha <c...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 8 Lut, 20:58, Ikselka <i...@g...pl> wrote:

> MASA MAŚLANA:- sporządza się ją z utartego masła i ubitych na parze jaj z cukrem "

> Oczywiście z samych żółtek też się robi.

Tzn. masz na myśli - nie z samych, a z nie zaparzanych?

Kiedyś robiło się krem ucierając masło z cukrem w makutrze, potem
dodawało się stopniowo żółtka.

Ale to było przed wynalezieniem salmonelli ;-)

Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


46. Data: 2011-02-09 18:27:50

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: "Panslavista" <p...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


"czeremcha" <c...@t...pl> wrote in message
news:25291cc8-2c19-40d9-826c-9ade834ccad3@x3g2000yqj
.googlegroups.com...
On 8 Lut, 20:58, Ikselka <i...@g...pl> wrote:

> MASA MAŚLANA:- sporządza się ją z utartego masła i ubitych na parze jaj z
> cukrem "

> Oczywiście z samych żółtek też się robi.

Tzn. masz na myśli - nie z samych, a z nie zaparzanych?

Kiedyś robiło się krem ucierając masło z cukrem w makutrze, potem
dodawało się stopniowo żółtka.

Ale to było przed wynalezieniem salmonelli ;-)

Ania

Witaj Aniu!

Nadal używamy surowych jajek, jednak aby sobie nie zrobić kuku trzeba jajka
na jakimś sitku zanurzyć na moment we wrzątku...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


47. Data: 2011-02-09 18:55:51

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 9 Feb 2011 10:24:27 -0800 (PST), czeremcha napisał(a):

> On 8 Lut, 20:58, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
>> MASA MAŚLANA:- sporządza się ją z utartego masła i ubitych na parze jaj z cukrem "
>
>> Oczywiście z samych żółtek też się robi.
>
> Tzn. masz na myśli - nie z samych,

Z samych - bez białka.

> a z nie zaparzanych?

Zaparzanych lub nie.
To drugie oby na własne ryzyko :-)

>
> Kiedyś robiło się krem ucierając masło z cukrem w makutrze, potem
> dodawało się stopniowo żółtka.
>
> Ale to było przed wynalezieniem salmonelli ;-)
>

Otóż właśnie...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


48. Data: 2011-02-09 18:59:40

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 9 Feb 2011 19:27:50 +0100, Panslavista napisał(a):

> "czeremcha" <c...@t...pl> wrote in message
> news:25291cc8-2c19-40d9-826c-9ade834ccad3@x3g2000yqj
.googlegroups.com...
> On 8 Lut, 20:58, Ikselka <i...@g...pl> wrote:
>
>> MASA MAŚLANA:- sporządza się ją z utartego masła i ubitych na parze jaj z
>> cukrem "
>
>> Oczywiście z samych żółtek też się robi.
>
> Tzn. masz na myśli - nie z samych, a z nie zaparzanych?
>
> Kiedyś robiło się krem ucierając masło z cukrem w makutrze, potem
> dodawało się stopniowo żółtka.
>
> Ale to było przed wynalezieniem salmonelli ;-)
>
> Ania
>
> Witaj Aniu!
>
> Nadal używamy surowych jajek, jednak aby sobie nie zrobić kuku trzeba jajka
> na jakimś sitku zanurzyć na moment we wrzątku...

To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


49. Data: 2011-02-09 22:39:11

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ruda102 <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 2011-02-09 19:59, Ikselka pisze:

>> zanurzyć na moment we wrzątku...
> To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
> których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
> przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.

Woda nie jest najlepszym środowiskiem dla bakterii. Bakterie w wodzie -
uwaga, tadam! - PĘKAJĄ :))) Ponieważ jest roztworem hipotonicznym.

Za to na podłożu jajowym Loefflera można wyhodować nawet tak wybredne
mikroorganizmy jak prątki gruźlicy.

--
Co masz zrobić dzisiaj, zrób pojutrze,
będziesz mieć 2 dni wolnego.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


50. Data: 2011-02-09 23:00:56

Temat: Re: Krem maślany z jajkami
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Wed, 09 Feb 2011 23:39:11 +0100, Ruda102 napisał(a):

> W dniu 2011-02-09 19:59, Ikselka pisze:
>
>>> zanurzyć na moment we wrzątku...
>> To nie daje stu procent pewności - jeśli jajka mają mikrouszkodzenia,
>> których gołym okiem wszak nie zauważysz, to i tak są całe zainfekowane,
>> przecież zawierają wodę, najlepsze środowisko dla bakterii.
>
> Woda nie jest najlepszym środowiskiem dla bakterii. Bakterie w wodzie -
> uwaga, tadam! - PĘKAJĄ :)))

Może w destylowanej. Ale nie w tej w jajku. Ani tej w kałuży.

> Ponieważ jest roztworem hipotonicznym.

Napisałam "ZAWIERAJĄ wodę", a to nie znaczy, że tylko wodę. Białko jajka
zawiera o wiele więcej, niż wodę - jest roztworem koloidalnym substancji
białkowych w wodnym roztworze soli mineralnych i węglowodanów, żółtko zaś
to koloidalny roztwór substancji białkowych i węglowodanów w wodnym
roztworze soli mineralnych, a w nim tłuszcz zawieszony w postaci emulsji.
Więc nie ma tutaj w ogóle mowy o samej wodzie.


>
> Za to na podłożu jajowym Loefflera można wyhodować nawet tak wybredne
> mikroorganizmy jak prątki gruźlicy.

Mówimy o jajkach i roztworze koloidalnym, ewidentnie niehipotonicznym - w
którym bakterie czują się super.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 4 . [ 5 ] . 6 ... 15


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Stimeria w kombiwarze/piekarniku - czy i jak?
"Straganowe" warzywa - przechowywanie.
Trwałość alkoholi
Re: Stop GMO!
pyry sól i szybkowar

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »