Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Krem z pora

Grupy

Szukaj w grupach

 

Krem z pora

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-04 07:42:28

Temat: Krem z pora
Od: "Pax" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam w domu 3 pory jak zrobic zupe krem z pora ?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-04 08:36:32

Temat: Re: Krem z pora
Od: "Egon Olsen" <e...@c...chello.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Pax" <p...@p...pl> napisał w wiadomości
news:cmcmnp$f69$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Mam w domu 3 pory jak zrobic zupe krem z pora ?
>
Składniki:
- 3-4 pory
- 2 cebule
- 4 łyżki masła (można zastąpić olejem)
- 1 l bulionu z kostki (zamiast bulionu można wlać wodę)
- 1 bardzo gruby plaster szynki
- 250 g łagodnego serka topionego (typu złoty ementaler)
- ewentualnie 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- ok. 6 łyżek startego żółtego sera

Sposób przyrządzania:

W dużym garnku rozgrzewamy masło. Pory myjemy: białe i jasnozielone części
kroimy w plastry i szklimy na maśle razem z posiekaną cebulą, mieszając od
czasu do czasu drewnianą łyżką (ciemnozielone części porów nadają się
wyłącznie do wywarów). Po upływie kilku minut zalewamy pory wrzącym bulionem
albo wrzącą wodą, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20
minut, następnie dodajemy serek topiony i mieszamy. Gdy serek się całkowicie
rozpuści, możemy wlać śmietanę. Wsypujemy do zupy pokrojoną w kosteczkę
szynkę i zdejmujemy garnek z ognia. Podajemy posypaną tartym serem.

Też z GazWybu, ale sprawdzona i polecana :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-04 09:30:48

Temat: Re: Krem z pora
Od: "Agata" <a...@g...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Egon Olsen <e...@c...chello.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:cmcpt1$237$...@n...news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Pax" <p...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:cmcmnp$f69$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Mam w domu 3 pory jak zrobic zupe krem z pora ?
> >
> Składniki:
> - 3-4 pory
> - 2 cebule

albo...
pory, ugotowane ziemniaki (zdecydowanie mniej niz pora)...pora na masle w
talarkach dusisz (sugeruje mocno zielona czesc odstawic do innej zupy a
pokroic i wykorzystac ta biala)...miksujesz odsaczone pory z
ziemniakami...dolewajac delikatnego bulionu...w zaleznosci jak Ci sie to
wszystko zmiksuje...mozesz przetrzec przez sito...doprawiasz swiezo mielonym
pieprzem i sola...podajesz z kleksem smietany

(narobilam sie kiedys tej zupy dla 30 gosci...co sie napracowalam to sie
napracowalam....a zniknelo z talerzy w 2 minuty! smieszny kontrast czasowy!
swietna zupa! rewelacyjna. jedna z moich ulubionych)

Agataw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[trochę OT] naklejki na nowych garnkach - jak usunąć?
z czym boczniaki?
zupa czosnkowa
Aukcja dla hospicjum - unikalne przedmioty od znanych
Parapetówka - przepisy.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »