« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-11-04 07:42:28
Temat: Krem z poraMam w domu 3 pory jak zrobic zupe krem z pora ?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-11-04 08:36:32
Temat: Re: Krem z pora
Użytkownik "Pax" <p...@p...pl> napisał w wiadomości
news:cmcmnp$f69$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Mam w domu 3 pory jak zrobic zupe krem z pora ?
>
Składniki:
- 3-4 pory
- 2 cebule
- 4 łyżki masła (można zastąpić olejem)
- 1 l bulionu z kostki (zamiast bulionu można wlać wodę)
- 1 bardzo gruby plaster szynki
- 250 g łagodnego serka topionego (typu złoty ementaler)
- ewentualnie 1/2 szklanki gęstej śmietany
- sól
- pieprz
- ok. 6 łyżek startego żółtego sera
Sposób przyrządzania:
W dużym garnku rozgrzewamy masło. Pory myjemy: białe i jasnozielone części
kroimy w plastry i szklimy na maśle razem z posiekaną cebulą, mieszając od
czasu do czasu drewnianą łyżką (ciemnozielone części porów nadają się
wyłącznie do wywarów). Po upływie kilku minut zalewamy pory wrzącym bulionem
albo wrzącą wodą, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20
minut, następnie dodajemy serek topiony i mieszamy. Gdy serek się całkowicie
rozpuści, możemy wlać śmietanę. Wsypujemy do zupy pokrojoną w kosteczkę
szynkę i zdejmujemy garnek z ognia. Podajemy posypaną tartym serem.
Też z GazWybu, ale sprawdzona i polecana :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-11-04 09:30:48
Temat: Re: Krem z pora
Użytkownik Egon Olsen <e...@c...chello.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:cmcpt1$237$...@n...news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Pax" <p...@p...pl> napisał w wiadomości
> news:cmcmnp$f69$1@nemesis.news.tpi.pl...
> > Mam w domu 3 pory jak zrobic zupe krem z pora ?
> >
> Składniki:
> - 3-4 pory
> - 2 cebule
albo...
pory, ugotowane ziemniaki (zdecydowanie mniej niz pora)...pora na masle w
talarkach dusisz (sugeruje mocno zielona czesc odstawic do innej zupy a
pokroic i wykorzystac ta biala)...miksujesz odsaczone pory z
ziemniakami...dolewajac delikatnego bulionu...w zaleznosci jak Ci sie to
wszystko zmiksuje...mozesz przetrzec przez sito...doprawiasz swiezo mielonym
pieprzem i sola...podajesz z kleksem smietany
(narobilam sie kiedys tej zupy dla 30 gosci...co sie napracowalam to sie
napracowalam....a zniknelo z talerzy w 2 minuty! smieszny kontrast czasowy!
swietna zupa! rewelacyjna. jedna z moich ulubionych)
Agataw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |