Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Cukinia

Grupy

Szukaj w grupach

 

Cukinia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-11-04 07:42:50

Temat: Cukinia
Od: "Pax" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Co mozna wyczarowac z 2 cukinii na obiad ?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-11-04 08:16:22

Temat: Re: Cukinia
Od: aniai <aniai@go2_usun_to.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pax napisał(a):
> Co mozna wyczarowac z 2 cukinii na obiad ?

A jaka to cukinia stara czy młoda??

Pozdrawiam
Ania I.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-04 09:49:36

Temat: Re: Cukinia
Od: "Pax" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

A cholera wie ale wyglada na swieza przed chwila kupilem na targowisku od
rolnika


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-04 10:00:29

Temat: Re: Cukinia
Od: "Netka " <z...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> A cholera wie ale wyglada na swieza przed chwila kupilem  na targowisku od
> rolnika
>
> w pytaniu było "młoda czy stara " Bo jak jest młoda (taka wielkości ogórka)
jest rewelacyjan a taka stara (wypasiona tak na pół metra) to już nie to.
Netka


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-04 10:44:40

Temat: Re: Cukinia
Od: "Pax" <p...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Netka " <z...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3aad.000000bd.4189fdbc@newsgate.onet.pl...
> > A cholera wie ale wyglada na swieza przed chwila kupilem na targowisku
od
> > rolnika
> >
> > w pytaniu było "młoda czy stara " Bo jak jest młoda (taka wielkości
ogórka)
> jest rewelacyjan a taka stara (wypasiona tak na pół metra) to już nie to.
> Netka


No wypasiona taka wielka czyli stara a to ktora lepsza ? I czy ktos poda
jakis przepis bo jestem glodny :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-04 11:00:34

Temat: Re: Cukinia
Od: aniai <aniai@go2_usun_to.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pax napisał(a):


> No wypasiona taka wielka czyli stara a to ktora lepsza ? I czy ktos poda
> jakis przepis bo jestem glodny :)

To też nie tak źle- u mnie się całą zimę takie je, bo tyle zwykle
narośnie ,ze młodych nie zdążymy przerobić.
Do wszystkiego: poobierać i wyjąć środek- te farfocle w których są pestki.

1. Zrobić placki- zetrzeć na tarce jak do ziemniaków i pomieszać pół na
pół z tartymi kartoflami własnie. Dalej jak kartoflane...

2. Pokroić w niewielką kostkę i udusić na oleju z cebulą (dużo tej
cebuli), jak miękkie to dodać jaja i przecier pomidorowy. Dobre z
grzybami- ale nie zawsze są. Sól, pieprz, dużo tymianku.

3. Zrobić taką mieszaninę warzywo- mięsną (boję się to nazwac leczem czy
bigosem z cukini coby mnie puryści językowi z grupy nie zjedli :P)
Do gara wrzucić pokrojony wedzony boczek czy co tam masz z wędlin-
podsmażyć, na to pokrojone warzywa: cebula, marchew, pietruszka,
papryka... co tam się pałęta w lodówce. Jak będą miękkawe dodać cukinię,
bo się szybciej gotuje. Na koniec pomidory w takiej postaci jak akurat
dysponujesz (świeże, przecier, keczup) i przyprawy jw.

Tak na szybko to tyle mi do głowy przychodzi...
Jakby ci zostało tej cukinii, to ewentualnie mogę pomysleć i jutro coś
dorzucić. Smacznego. :)

pozdrawiam
Ania I.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-04 11:02:59

Temat: Re: Cukinia
Od: aniai <aniai@go2_usun_to.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pax napisał(a):

> No wypasiona taka wielka czyli stara a to ktora lepsza ? I czy ktos poda
> jakis przepis bo jestem glodny :)

Aha, może ci się przyda na przyszłość- cukinia jest uważana za młodą do
czasu, gdy można w skórkę wbić paznokieć bez wysiłku. W starej się ta
sztuka nie uda.

Pozdrawiam
Ania I.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-04 11:06:06

Temat: Re: Cukinia
Od: "rene" <r...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

? I czy ktos poda
> jakis przepis bo jestem glodny :)

tradycyjne leczo,
http://vickys81.republika.pl/6.htm
ja dodaję jeszcze kiełbasę lub jakieś inne mięso

--
rene
gg 4289772

"Mężczyźni wolą blondynki, gdyż uważają, że brunetki są inteligentniejsze i
przez to bardziej niebezpieczne"
Zofia Arnould


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-04 11:54:48

Temat: Re: Cukinia
Od: "Błażej" <b...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo dobra jest zupka krem z cukinii, na głębokiej patelni w małej ilości
wody ugotować włoszczyznę z cukinią i jarzynką. Całość zmiksować doprawić na
ostro pychotka.
Użytkownik "rene" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cmd2f5$nav$1@inews.gazeta.pl...
> ? I czy ktos poda
>> jakis przepis bo jestem glodny :)
>
> tradycyjne leczo,
> http://vickys81.republika.pl/6.htm
> ja dodaję jeszcze kiełbasę lub jakieś inne mięso
>
> --
> rene
> gg 4289772
>
> "Mężczyźni wolą blondynki, gdyż uważają, że brunetki są inteligentniejsze
> i przez to bardziej niebezpieczne"
> Zofia Arnould
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-11-04 12:05:13

Temat: Re: Cukinia
Od: "Enpi" <e...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Co mozna wyczarowac z 2 cukinii na obiad ?
>
>
bawiłam się w cukinię w sobotę :)

proste i nie wymaga zbyt wiele czasu

cukinie solidnie umyc, pokroic w krazki grubosci ok 1 cm
potem na patelnie chlapnac odrobine oleju
i na rozgrzany olej wkladac krazki
Ja zwykle smaze tak dlugo, by byly rumiane (oczywiscie z obu stron)
Solenie zostawiam na sam koniec
Takie krazki mozna wciac z ryzem, kasza
albo z jakas padlinka np. filecik z kuraka

bardziej cierpliwi bawia sie w panierowanie krazkow w jajku i bulce,
ale jak dla mnie to ten wynalazek chlonie wiecej oleju

pozdrawiam

E.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Krem z pora
[trochę OT] naklejki na nowych garnkach - jak usunąć?
z czym boczniaki?
zupa czosnkowa
Aukcja dla hospicjum - unikalne przedmioty od znanych

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »