Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: aniai <aniai@go2_usun_to.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cukinia
Date: Thu, 04 Nov 2004 12:00:34 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 31
Message-ID: <cmd1ue$ks9$1@inews.gazeta.pl>
References: <cmcu67$m98$1@nemesis.news.tpi.pl>
<3...@n...onet.pl>
<cmd17j$cl8$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: aet158.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1099565840 21385 83.16.123.158 (4 Nov 2004 10:57:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 4 Nov 2004 10:57:20 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <cmd17j$cl8$1@atlantis.news.tpi.pl>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
X-User: ania_i
User-Agent: Mozilla Thunderbird 0.8 (Windows/20040913)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:220578
Ukryj nagłówki
Pax napisał(a):
> No wypasiona taka wielka czyli stara a to ktora lepsza ? I czy ktos poda
> jakis przepis bo jestem glodny :)
To też nie tak źle- u mnie się całą zimę takie je, bo tyle zwykle
narośnie ,ze młodych nie zdążymy przerobić.
Do wszystkiego: poobierać i wyjąć środek- te farfocle w których są pestki.
1. Zrobić placki- zetrzeć na tarce jak do ziemniaków i pomieszać pół na
pół z tartymi kartoflami własnie. Dalej jak kartoflane...
2. Pokroić w niewielką kostkę i udusić na oleju z cebulą (dużo tej
cebuli), jak miękkie to dodać jaja i przecier pomidorowy. Dobre z
grzybami- ale nie zawsze są. Sól, pieprz, dużo tymianku.
3. Zrobić taką mieszaninę warzywo- mięsną (boję się to nazwac leczem czy
bigosem z cukini coby mnie puryści językowi z grupy nie zjedli :P)
Do gara wrzucić pokrojony wedzony boczek czy co tam masz z wędlin-
podsmażyć, na to pokrojone warzywa: cebula, marchew, pietruszka,
papryka... co tam się pałęta w lodówce. Jak będą miękkawe dodać cukinię,
bo się szybciej gotuje. Na koniec pomidory w takiej postaci jak akurat
dysponujesz (świeże, przecier, keczup) i przyprawy jw.
Tak na szybko to tyle mi do głowy przychodzi...
Jakby ci zostało tej cukinii, to ewentualnie mogę pomysleć i jutro coś
dorzucić. Smacznego. :)
pozdrawiam
Ania I.
|