Data: 2004-11-04 12:09:49
Temat: Re: Cukinia
Od: "Mariolkka" <k...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Placki z cukinii
Składniki:
30 dag mąki, 3 jaja, ok. półtorej szklanki mleka, pół łyżeczki proszku do
pieczenia, 50 dag cukinii, pęczek dymki, pęczek koperku, por, łyżka sosu
sojowego, olej do smażenia, odrobina cukru, sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Z mąki, mleka, jaj, proszku oraz przypraw przyrządzić ciasto. Cukinię obrać
i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dobrze umyty por pokroić na cienkie
półplasterki, a dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać. Wymieszać warzywa z
ciastem. Na rozgrzanym oleju usmażyć na rumiano niewielkie placki. Podawać
na gorąco z dowolną surówką lub sałatką.
Cukinia duszona
kilka malutkich cukini (jak najmniejszych)
1 kg pomidorów
2-3 cebule
5 ząbków czosnku
marchewka, pietruszka
oliwa (lub masło)
sól, pieprz
mieszanka ulubionych ziół do wyboru spośród np.: tymianek, rozmaryn, cząber,
lubczyk, szałwia, oregano, majeranek, bazylia, natka pietruszki
ew. bio-organic-eko kostka bulionowa
ew. szklanka czerwonego wina wytrawnego
1. Cebulę posiekać, zeszklić na oliwie (ew. na maśle), dodać grubo
pokrojony czosnek. Smażyć 1 minutę mieszając. Aha, wszystko to robimy w
takim naczyniu, żeby nam się potem cukinia do niego dobrze zmieściła (może
być garnek albo rondel).
2. Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie plasterki, pomidory sparzyć i
obrać ze skórki i pokroić byle jak. Wszystkie warzywa dodać do cebuli,
przyprawić pieprzem i solą, a także wsypać zioła.
3. Do warzyw włożyć w całości cukinie, zalać wodą (może być z rozpuszczoną
kostką bulionową), albo winem, tak, żeby cukinie były nieco zanurzone, ale
nie znowu aż tak dużo, żeby wszystko bez sensu pływało. Gotować na małym
ogniu pod przykryciem około 20 minut.
|