Data: 2004-11-04 12:13:44
Temat: Re: Cukinia
Od: "Mariolkka" <k...@v...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
CUKINIA W CIEŚCIE
tłusta, mączna i usmażona, ale jaka jest pyszna!
Robi sie oczywiście bardzo łatwo, szybko i tanio.
potrzeba:
średnia cukinia
1 jajko (lub 2 jeśli małe)
1 szklanka mąki
2/3 szklanki mleka
olej
świeże zioła do wyboru: natka pietruszki, oregano, majeranek, tymianek,
lubczyk
sól, pieprz
koszt: 4 zł
1. Ciasto przygotować jak na naleśniki, czyli mąkę wymieszać z jajkami i
mlekiem tak aby nie było grudek (lub zmiksować) dodać szczyptę soli i 1/2
łyżki oleju.
2. Cukinię pokroić w plasterki 1/2 centymetrowej grubości, obtoczyć w mące.
3. Na patelni rozgrzać olej, nie żałować! Plasterki cukinii zanurzać w
cieście i wrzucać na patelnię, smażyć ok. 2 minuty z każdej strony, aż
uzyskają powabny złoty kolor. Pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odsączyć, a
potem można ułożyć na chwilę na papierowych ręcznikach. Podawać posypane
świeżymi ziołami, posolić i popieprzyć wedle smaku.
Mariolkka oj chyba dzis zakupie cukinie :))
|