Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Mariolkka" <k...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Cukinia
Date: Thu, 4 Nov 2004 13:13:44 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 27
Message-ID: <cmd6ej$bqg$1@inews.gazeta.pl>
References: <cmcmii$fs1$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 62-128-187-137.direcpceu.com
X-Trace: inews.gazeta.pl 1099570456 12112 62.128.187.137 (4 Nov 2004 12:14:16 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 4 Nov 2004 12:14:16 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-Priority: 3
X-RFC2646: Format=Flowed; Original
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-User: mariolkka
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:220594
Ukryj nagłówki
CUKINIA W CIEŚCIE
tłusta, mączna i usmażona, ale jaka jest pyszna!
Robi sie oczywiście bardzo łatwo, szybko i tanio.
potrzeba:
średnia cukinia
1 jajko (lub 2 jeśli małe)
1 szklanka mąki
2/3 szklanki mleka
olej
świeże zioła do wyboru: natka pietruszki, oregano, majeranek, tymianek,
lubczyk
sól, pieprz
koszt: 4 zł
1. Ciasto przygotować jak na naleśniki, czyli mąkę wymieszać z jajkami i
mlekiem tak aby nie było grudek (lub zmiksować) dodać szczyptę soli i 1/2
łyżki oleju.
2. Cukinię pokroić w plasterki 1/2 centymetrowej grubości, obtoczyć w mące.
3. Na patelni rozgrzać olej, nie żałować! Plasterki cukinii zanurzać w
cieście i wrzucać na patelnię, smażyć ok. 2 minuty z każdej strony, aż
uzyskają powabny złoty kolor. Pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odsączyć, a
potem można ułożyć na chwilę na papierowych ręcznikach. Podawać posypane
świeżymi ziołami, posolić i popieprzyć wedle smaku.
Mariolkka oj chyba dzis zakupie cukinie :))
|