Data: 2002-10-04 09:57:08
Temat: Re: Krew w kale - Pytanie.
Od: "Mariusz Maksinski" <m...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Uzytkownik "Adam Ignaczak" <a...@w...pl> napisal w wiadomosci
news:3D9D4922.9E1E8701@wp.pl...
> Witam ,
>
> Mam nastepujacy problem. Chcialbym sie dowiedziec w jaki sposob
> mozna odroznic krew (jawna) wystepujaca w kale od np produktow przemiany
> warzyw takich jak pomidory czy papryka. Jesli ktos z was jest mi w
> stanie podac metode bede bardziej niz wdzieczny.
>
> Pozdrawiam,
> Adam
Odróznienie krwi od produktów przemiany np: buraczków, pomidorów... w kale
mozna odróznic, ze w przypadku krwawien, krew nadaje kalowi ciemny (czarny,
smolisty) kolor. Ale nie dotyczy to swiezych krwawien, tylko krwawien
kilkudniowych i pojawienie sie zywoczerwonych plamek krwi na kale. W
przypadku lekkich krwawien, zauwazyc mozna jedynie ciemne zabarwienie kalu
(a czasem nic nie widac). Mozna tez przez pare dni unikac spozywania takich
warzyw (buraczki, pomidory, papryka... ) i zobaczyc, czy problem dalej
wystepuje czy nie. Najlepszym sposobem wykrycia krwi w kale jest badanie
kalu na krew utajona.
Mariusz Maksinski - Analityk med.
|