Data: 2002-09-18 10:32:10
Temat: Re: Kuchenne oparzenia...
Od: "Qwax" <...@...Q>
Pokaż wszystkie nagłówki
> Czy najlepiej wlozyc reke od razu do zimnej wody, czy najpierw do
letniej?
Natychmiast do zimnej - nawet do zamrażalnika.
Jest to kwestia przepływu ciepła przez skórę i NASKÓREK. Zrogowaciała
warstwa naskórka słabo (wolniej) przewodzi ciepło i niespecjalnie jest
też narażone na uszkodzenia natomiast warstwy niższe są na ciepło
bardzo wrażliwe. I teraz wyobraź sobie stan 'parzenia'.
środek ciała - ok.37 C
naskórek - ok.80 C
Ponad naskórkiem:
wer. A - (+10 C) - powoli wychładza naskórek - częściowo ciepło
'idzie' do środka i uszkadza tkanki
wer. B - (-10 C) - szybko chłodzi naskórek (znacznie więcej ciepła
płynie na zewnątrz niż do środka) - efekt oparzenia mniejsze.
I tylko jeden problem - na decyzję masz ok. sekundy - im wyższa
temperatura środka parzącego tym mniej - parszywe są tłuszcze - słabo
przewodzą ciepło i na wierzchu kropli smalec jest zestalony a przy
skórze gorący. Ale to już inna sprawa.
Pozdrawiam
Qwax
|