Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kuchnia polska regionalna

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kuchnia polska regionalna

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-08-03 07:23:26

Temat: Kuchnia polska regionalna
Od: "Jacek P" <c...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam wszystkich.
Ostatnio Bożenka z Wilna podaje przepisy z kuchni litewskiej (i chwała jej
za to).
Chciałbym namówić wszystkich na zamieszczanie przepisów z różnych stron
Polski. Na dobry początek może ktoś, kto wie jak to się robi, powie jak
zrobić kwaśnicę (góralskie) i karbinadle (śląskie).
W sumie w Polsce jest taka masa dobrego jedzenia, które nie zawsze umiem
zrobić (bo nie mam przepisów, a na oko mo nie wychodzi), że aż żal brać się
za kuchnię śródziemnomorską (niczego jej nie ujmując).
Przepraszam, że idę na łatwiznę i sam żadnego przepisu nie podaję, ale ja
ich (na razie ;-) nie znam..
Pozdrawiam wszystkich

Jacek Przerwa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-08-03 07:27:16

Temat: Re: Kuchnia polska regionalna
Od: "asia" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Jacek P <c...@p...com> wrote in message
news:9kdjgv$hrd$1@news.tpi.pl...
Na dobry początek może ktoś, kto wie jak to się robi, powie jak
> zrobić kwaśnicę (góralskie) i karbinadle (śląskie).

to ja w sprawie karbinadli. Co prawda u mnie w okolicy (Katowice) mowi sie
na to "karminadle" - byla juz tu kiedys dyskusja na ten temat. A sa to
kotlety mielone po prostu :-). Jak robie?
mieso mielone (0.5 kg powiedzmy), mieszam z posiekana drobno cebula,
jajkiem, dodaje kilka lyzek bulki tartej - tak ze 2-3, na oko, sol pieprz.
Formuje nieduze kotlety i siup na rozgrzany tluszcz na patelnie. Smaze na
dosc mocno "przypieczony kolor" :-) I tyle.
Danie mozna ulepszac - dodajac zielenine, eksperyymentujac z przyprawami
itp. Ale karminadle to nie jest jakis slaski specjal, tylko slaska nazwa na
ogolnie znane danie. Tak jak kreple to paczki (ponczki).
Pozdrawiam
Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-03 07:30:12

Temat: Re: Kuchnia polska regionalna
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Jacek P <c...@p...com> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9kdjgv$hrd$...@n...tpi.pl...

. Na dobry początek może ktoś, kto wie jak to się robi, powie jak
> zrobić kwaśnicę (góralskie)
> Jacek Przerwa

Specjalista od kwasnicy jest u nas Sadyl.
Jest w archiwum - przepis, a nie Sadyl, he,he- ale jak przeczyta - to
pewnikiem jeszcze raz zapoda.. .

Jola L-L



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-03 08:17:02

Temat: Re: Kuchnia polska regionalna
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Jola L-L <j...@i...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9kdk5m$koa$...@n...tpi.pl...
> . Na dobry początek może ktoś, kto wie jak to się robi, powie jak
> > zrobić kwaśnicę (góralskie) [...]
1 kg baraniny najlepsza z kością zalać wodą ugotować i mięso oddzielić od
kości, do wywaru wrzucić: > 1/4 kg kapuchy kiszonej i garść suszonych
grzybów [pokrojonych, oddzielnie ugotowanych i z wywarem], pokrojoną
cebulę, sól, pieprz, ziele ang., ząbek czosnku, zagotować kapuchę do
miękkości a na koniec wrzucić ugotowane, pokrojone w kostkę kartofle i
mięso.
A po Żywiecku:
ok. 1 kg schabu z kością ugotować z włoszczyzną i mięso oddzielić od
kości. 3/4 kapuchy kiszonej ugotować osobno z drobno pokrojoną cebulą.
Dodać oddzielnie ugotowane i pokrojone grzyby, połączyć z wywarem, dodać
porcjowany schab, doprawić czosnkiem roztartym z solą i pieprzem.
Zagotować i podawać do ziemniaków.
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-03 10:29:04

Temat: Re: Kuchnia polska regionalna
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Jola L-L wrote:

> Specjalista od kwasnicy jest u nas Sadyl.
> Jest w archiwum - przepis, a nie Sadyl, he,he- ale jak przeczyta - to
> pewnikiem jeszcze raz zapoda..

Coś Ci się siostrzyczko chyba pokaszaniło - nie przypominam sobie abym
kiedyś podawał przepis na kwaśnicę.
Może moje AE podawało, ale to juz niech ono się wypowie (na razie sie
nie zapowiada, chlip..:)

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-03 16:01:17

Temat: Re: Kuchnia polska regionalna
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik sadyl <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...

> Coś Ci się siostrzyczko chyba pokaszaniło - nie przypominam sobie abym
> kiedyś podawał przepis na kwaśnicę.
> Może moje AE podawało, ale to juz niech ono się wypowie (na razie sie
> nie zapowiada, chlip..:)
> sadyl

tak, pokaszanilam Cie z Ostrym, ale to dlatego , ze mi sie wszystko z...Toba
kojarzy :))))
to aby wszystko bylo OK przekopiuje jeszcze kwasnice Ostrego :

".....
to zeby byla Kwasnica ( czyli kapusniak z kiszonej kapusty ) po mojemu :

Przepis na kwasnice ;)

Skladniki - ok. 20 dag kiszonej kapusty - kwasniej i 0,5 litra kwasu od
kapusty, 30 dag. boczku wedzonego, pol kilo zeberek lub dwie przednie nozki
wieprzowe ( ja poki co robiłem bez miesa ), pol kielbasy paprykowej ( mozna
dostac w Geancie - nazywa się Horizo - wierzcie albo nie, ale gorale w
Spiszu jedza bardzo podobna - troche grubiej mielona - moze kielbasa
pochodzi z Wegier ? ), cała cebula, kilka zabkow czosnku, marchewka,
pietruszka, seler.

Przygotowanie :

Do gara wlewasz wode ( np. 3 litry - spoko i tak odparuje ;)
wrzucasz lisc laurowy, wsypujesz ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek
( wg upodobania ), gotujesz, po ok10-15 minutach od zawrzenia wyrzucasz z
wody.
Wrzucasz skolei drobno pokrojona wloszczyzne, cala cebule i posiekany
czosnek. Wkładasz boczek, i ewentualnie mieso podstawowe. Gotujesz az mieso
zmieknie. Wyciagasz z wywaru, studzisz. Boczek kroisz w drobna kostke, mieso
mozesz obrac z kosc ale niekoniecznie. Do wywaru wrzucasz pokrojona w
plastry ( dosc grube) kiełbase, posiekana kapuste kiszona, pokrojony
boczek. Gotujesz wszystko razem. Jesli zupa bedzie mało kwasnia doprawiasz
ja kwasem z kapusty. Pod sam koniec gotowania dodaj troche mielonego
pieprzu - wyostrzy smak. Na10 minut przed podanie wrzuc mieso podstawowe.

--
ostry..."

To tyle z archiwum Jola L-L





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-03 17:00:27

Temat: Re: Kuchnia polska regionalna
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



Jola L-L wrote:

> tak, pokaszanilam Cie z Ostrym, ale to dlatego , ze mi sie wszystko z...Toba
> kojarzy :))))

No tera to jak bonie dydy nie zasnę :)

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-03 17:21:28

Temat: Re: Kuchnia polska regionalna
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

W Poznaniu nie obedzie sie bez pyz drozdzowych ( w Poznaniu wszyscy mowia
tylko pyzy, bo te z ziemniakow to kluski ;-)
Pyzy poznanskie

0,5 kg maki pszennej
2 jajka (lub 1 zoltko i 1 całe jajko)
2,5 dkg drozdzy
1 łyzeczka cukru
1-1,5 szklanki mleka
0,5 łyzeczki soli

Wszystkie skladniki dokladnie wymieszac a nastepnie ubijac jak ciasto
drozdzowe na placek (ciasto powinno miec jednolita konsytencje i byc dobrze
napowietrzone). Ciasto odstawiamy w cieple miejsce i czekamy, az podwoi
swoja objetosc. Nastepnie szklanka wykrawamy kawalki ciasta i formujemy z
nich male kulki podobne ksztaltem do paczkow (powinny miec wielkosc mniej
wiecej polowy normalnego paczka). Gotowe pyzy kladziemy na stolnicy i
pozostawiamy na 10-15 min., az troche podrosna. W tym czasie przygotowujemy
garnek z niewielka iloscią wrzacej wody. Wierzch garnka trzeba obwiazac gaza
(uwaga na zwisajace koncowki gazy moga zajac sie ogniem od palnika) lub uzyc
specjalnej wkladki umozliwiajacej gotowanie na parze. Wyrosniete pyzy
gotujemy na parze przez conajmniej 5 min. (mocno podrosna, wiec nie ukladaj
ich zbyt ciasno). Takie pyzy w Wielkopolsce najczesciej podaje sie do
pieczonej kaczki + modra kapusta, ale wspaniale sa takze z sosem grzybowym
lub miesnym.

albo pyry z gzika
ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy ze skorki abo tylko przekrawamy na
pol i kazda polowke dekorujemy gzika - czyli twarozkiem roztartym ze
smietana i doprawionym sola, pieprzem, szczypiorkiem lub drobno posiekana
cebulka i czasem rzodkiewka.
Smacznego
Herbatka


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-08-03 18:45:59

Temat: Re: Kuchnia polska regionalna
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

Zapomnialam jeszcze o wielkopolskich "slepych rybach z myrdyrda". Z rybami
nie maja nic wspolnego, co to jest myrdyrda nie wie w Poznaniu chyba nikt i
watpie, zeby kiedykolwiek, ktokolwiek wiedzial ;-)
Slepe ryby (czyli kartoflanka - podaje za Maklowiczem)
30 dag zeberek wieprzowych wedzonych
2 glowki cebuli
peczek wloszczyzny
1 lyzka masla
1,5 lyzki maki
0,5 kg ziemniakow
3 liscie laurowe
3 ziarnka ziela angielskiego
majeranek
sol, pieprz
natka pietruszki

zeberka pokroj na mniejsze kawalki i wrzuc do garnka z 4 litrami wrzacej
wody. Gotuj ok. 0,5 godziny na malutkim ogniu. Nastepnie dodaj umyta,
oczyszczonaą i pokrojona w duze kawałki włoszczyzneę, liscie laurowe i ziele
angielskie. Gotuj razem jeszcze przez godzine, takze na malym ogniu - aby
powstal aromatyczny bulion. Gotowy bulion odcedz przez sito. Jarzyny wyrzuc
a zeberka obierz z miesa, ktore pokroj nastepnie w drobne kawaleczki. Do
wywaru wrzuc obrane, umyte i pokrojone w gruba kostke ziemniaki i gotuj do
miekkosci (ok. 15 minut). Do ugotowanych ziemniakow dodaj kawalki miesa.
Zupe przypraw sola, duza iloscia pieprzu i obficie majerankiem. Na koniec
posyp posiekaną grubo natka pietruszki. Na patelnie wrzuc maslo i roztop je,
dodaj drobno posiekana cebule i podsmaz ja na zloto. Posyp całosc maka i
rozprowadz ja ciagle mieszajac. Zasmazke lekko zrumien. Nastepnie ostudz ja.
Do schlodzonej zasmazki dolej troche goracej zupy - rozprowadz w niej
zasmazke i calosc wlej do "slepych ryb". Zagotuj. Podawaj goraca.
Dodam tylko, ze moja prababcia przyprawiala slepe ryby octem i czasem
wrzucala do niej zacierke.
Herbatka

--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pomoc mi potrzebna
Patisony w zalewie
Prośba o 2 przepisy
Dżemy robione na zimno
W koncu jestem na czacie :-))

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »