| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-03 06:04:04
Temat: Patisony w zalewiePatisony
1 kg ma?ych patisonów, du?y, gruby korze? chrzanu,
1-2 ?odygi kopru z nasionami, pó?torej szklanki octu winnego, 3/4
szklanki przegotowanej wody,
po 2-3 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, listek laurowy,
?y?ka cukru,
pó? ?y?eczki soli
Wod? z sol?, cukrem i przypra-wami korzennymi gotowa? pod przykryciem na
ma?ym ogniu oko-?o 10 min, doda? ocet, znów zago-towa?. Dok?adnie umyte
patisony przela? na sicie wrz?tkiem, a na-st?pnie zimn? wod?, osuszy?, w
s?oikach prze?o?y? paskami chrzanu i ?odygami kopru, zala? przestudzon?
marynat?, szczel-nie zamkn??, pasteryzowa? oko?o 10 min.
Marynowane patisony s? znako-mitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju
pieczonych mi?s, w?dlin, sa?atek. Mo?na je te? podawa? na przystawk? -
faszerowane pasta-mi kanapkowymi lub kremowym serkiem.
Taki znalazlem przepis pani Szymanderskiej i dzis tak zrobie...Jak
wyjdzie to dam znac, jak nie wyjdzie tym bardziej...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |