| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-08-02 19:52:29
Temat: Help! :)Witam serdecznie!
W sumie to goszcze tu pierwszy raz, ale licze na mile przyjecie. No wiec o
co mi chodzi? :)
Z powodu malego zbiegu okolicznosci wyszlo na to, ze bede jutro robil
kolacje dla 2 osob no i dostalem jedyna wskazowke - musi to "cos" byc z
owocami. Co byscie mi zaproponowali. Tylko prosilbym o propozycje, ktore
bede mogl ew. przygotowac bez wyksztalcenia gastronomicznego.
Dzieki i pozdrawiam
Krzysiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-08-03 07:10:23
Temat: Re: Help! :)
Użytkownik Krzysztof Kubicki <q...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9kcb23$1tq$...@s...icm.edu.pl...
> Z powodu malego zbiegu okolicznosci wyszlo na to, ze bede jutro robil
> kolacje dla 2 osob no i dostalem jedyna wskazowke - musi to "cos" byc z
> owocami. > Dzieki i pozdrawiam
> Krzysiek
>
KURCZAK PO KOREANSKU - pycha
Skladniki dla 3-4 osób:
40 dag piersi z kurczaka,
40 dag porów(czyli dwa bardzo duze pory- biala czesc),
2 czerwone straczki chili- zamiennie chili w proszku,
2 lyzki oleju,
sól,
slodka papryka w proszku,
1 opakowanie smietany kremówki (200 ml)- ja dawalam 36%,
1 puszka brzoskwin (425 ml)- ja dodaje pól puszki , (mozna wymiennie
morele )
2 lyzeczki maki ziemniaczanej),
2 lyzki soku z cytryny, plastry cytryny do przybrania.
Filety z kurczaka umyc, osaczyc i pokroic na male kawalki. Pory oczyscic,
umyc i pokroic w plasterki. Jeden straczek chili pokroic wzdluz,usunac
pestki i drobno posiekac.
Olej rozgrzac, podsmazyc na nim mieso. Dodac posiekana chili, krótko
smazyc. Doprawic sola i slodka papryka.
Pory polaczyc z produktami na patelni i krótko smazyc. Dodac 1/4
litra wody i smietane. Gotowac na duzym ogniu okolo 5 minut. Brzoskwinie
osaczyc,
zebrac sok, owoce pokroic w kostke. Rozrobiona odrobina wody
make ziemniaczana dodac na patelnie, zagotowac. Zagrzac w tym owoce.
Wszystko jeszcze raz posolic, przyprawic do smaku sokiem z brzoskwin i
cytryny.
Podawac z plasterkami cytryny i posiekana chili. Podawac z dodatkiem
sypkiego ryzu lub ze swieza bagietka.
Chili w proszku( zamiast w strakach) dodaje zwykle podkoniec smazenia
(uwaga-nie przesadzic z chili) . Zamiast 1/4 litra wody mozna dodac wode i
sok z brzoskwin .
Ryz gotuje sie 20 min. a to danie gora 10 min. Wiec najpierw wstawiamy ryz a
potem do patelni.Wczesniej tylko kroje w kostke kurczaka i brzoskwinie
oraz pora bialego w plasterki. Podaje tak jak gulasz: ryz na talerz - duzo i
na wierzch wykladam to z patelni.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |