« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-09-05 08:52:46
Temat: Kurki dlugodystansowePo mailu do Krysi KT siedze i zastanawiam się jak zrealizować obietnicę.
Wykluczyłem
- suszenie
- marynowanie
- mrożenie
- pakowanie próżniowe
Powoli konczą mi się pomysły, co zrobić aby kurki dotarły w stanie choć
trochę przypominającym "takie prosto z lasu"
Zastanawiam się nad pasteryzacją (nie - gotowaniem) w słonej wodzie.
Zadzwoniłem do st.., czy może ona (jakby nie było: kobita) ma jakiś
pomysł.
Miała: Kup mi bilet, to sama zawiozę :))
Ma ktoś jakiś lepszy pomysł?
Przypominam (dla niezorientowanych): chodzi o utrzymanie świeżości
grzybów (kurek) przez ok. 2 tygodnie (myślę, że tyle wystarczy)
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-09-05 08:53:31
Temat: Re: Kurki dlugodystansowe
>Zadzwoni?em do st.., czy mo?e ona (jakby nie by?o: kobita) ma jaki?
>pomys?.
>Mia?a: Kup mi bilet, to sama zawioz? :))
>
>Ma kto? jaki? lepszy pomys??
>
>Przypominam (dla niezorientowanych): chodzi o utrzymanie ?wie?o?ci
>grzybów (kurek) przez ok. 2 tygodnie (my?l?, ?e tyle wystarczy)
>
>sadyl
Mnie tam sie pomysl podoba (cena biletu podobno nieco powyzej 600
zl)
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-05 09:10:58
Temat: Re: Kurki dlugodystansowe> Po mailu do Krysi KT siedze i zastanawiam się jak zrealizować obietnicę.
> Wykluczyłem
> - suszenie
Gdzies w domu mam tez przepis pt grzyby suszone jak swieze, no ale skoro
wykluczyles suszenie...zreszta kurek chyba sie nie da ususzyc do domowego
uzytku, choc wiem, ze suszone wchodza w sklad Vegety
>
> Powoli konczą mi się pomysły, co zrobić aby kurki dotarły w stanie choć
> trochę przypominającym "takie prosto z lasu"
> Zastanawiam się nad pasteryzacją (nie - gotowaniem) w słonej wodzie.
Pewna moja znajoma robi grzyby w takiej slonej zalewie i po odmoczeniu z
trudem daje sie rozpoznac, ze byly jakos konserwowane. Oczywiscie mowie o
sytuacji uzycia grzybow w potrawie. Nie wiem jednak jak wychodzi to w
przypadku kurek bo w przypadku prawdziwkow zwanych tez borowikami lub
grzybami oraz podgrzybkow sprawdza sie znakomicie
Czarek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-06 06:22:12
Temat: Re: Kurki dlugodystansoweSłyszałem, że jakoby można grzyby przechowywać w tłuszczu (czyt. smalcu).
Przepis gdzieś widziałem i może znajdę. Procedura zdaje się być
nieskomplikowana: Umytego grzyba zalewamy roztopionym smalcem i czekamy. W
celu konsumpcji wywalamy wszystko na patelę i po podgrzaniu wyławiamy
grzyba, którego i tak pewnie potem usmażymy z jajeczkiem, więc resztki
tłuszczu mu niestraszne.
Zastanawiam się tylko czy nie trzeba aby (przed utopieniem w smalcu) grzyba
podgotować. Sprawdzę.
--
Pooh - bardziej żółty niż zielony.
Użytkownik "sadyl" <s...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:3B95E7DE.D040CFC9@poczta.onet.pl...
> Po mailu do Krysi KT siedze i zastanawiam się jak zrealizować obietnicę.
> Wykluczyłem
> - suszenie
> - marynowanie
> - mrożenie
> - pakowanie próżniowe
>
> Powoli konczą mi się pomysły, co zrobić aby kurki dotarły w stanie ...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-06 07:11:31
Temat: Re: Kurki dlugodystansowe
Użytkownik sadyl <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...
> Ma ktoś jakiś lepszy pomysł?
>
> Przypominam (dla niezorientowanych): chodzi o utrzymanie świeżości
> grzybów (kurek) przez ok. 2 tygodnie (myślę, że tyle wystarczy)
>
> sadyl
>
Sadylek sobie kupi lodowke ze strefa zerowa to nic nie bedzie musial robic,
tylko wlozyc w woreczku foliowym i przez dwa tygodnie wyjmowac po
trochu....ale bilet chyba taniej wychodzi?
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-06 07:53:43
Temat: Re: Kurki dlugodystansowe
Pooh wrote:
>
> Słyszałem, że jakoby można grzyby przechowywać w tłuszczu
Tak, znam to
Ale chodzi mi o zachowanie naturalnego smaku i aromatu a w wypadku
utopienia grzybów w smalcu chyba się to nie uda :)
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-06 07:56:01
Temat: Re: Kurki dlugodystansowe
Agata Solon wrote:
> Sadylek sobie kupi lodowke ze strefa zerowa to nic nie bedzie musial robic,
Sadylek (wrrrrr) po raz n-ty prosi o uwazniejsze czytanie - nie chodzi
mi przechowanie dla siebie ale o konserwację celem wysyłki
A wysyłka lodówki z dołączonym agregatem prądotwórczym troszkę mnie
przerasta :))
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-06 11:14:32
Temat: Re: Kurki dlugodystansowe> > Sadylek sobie kupi lodowke ze strefa zerowa to nic nie bedzie musial
robic,
> Sadylek (wrrrrr) po raz n-ty prosi o uwazniejsze czytanie - nie chodzi
> mi przechowanie dla siebie ale o konserwację celem wysyłki
> A wysyłka lodówki z dołączonym agregatem prądotwórczym troszkę mnie
> przerasta :))
A może przetestuj pojemnik podciśnieniowy taki sztywny, może i miękki a
grzybki surowe albo w lekkiej słonej zalewie? Przez 2 tyg. nie powinno im
się nic stać. Ale na wszelki wypadek włożyłbym do pojemnika styropianowego
aby nie było dostępu światła i względnie stała temp.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-06 12:47:40
Temat: Re: Kurki dlugodystansowe
Jerzy wrote:
> A może przetestuj pojemnik podciśnieniowy taki sztywny, może i miękki a
> grzybki surowe albo w lekkiej słonej zalewie?
Własnie - nie mam dostpu do pojemniczkow jako i do ssawek (np slynne
urzodzonko Zeptera do pakowania prozniowego)
Chyba jednak pozostane przy krotkiej pasteryzacji
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-09-06 12:54:54
Temat: Re: Kurki dlugodystansowe
Użytkownik sadyl <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...
>
>
> Agata Solon wrote:
>
> > Sadylek sobie kupi lodowke ze strefa zerowa to nic nie bedzie musial
robic,
>
> Sadylek (wrrrrr) po raz n-ty prosi o uwazniejsze czytanie - nie chodzi
> mi przechowanie dla siebie ale o konserwację celem wysyłki
> A wysyłka lodówki z dołączonym agregatem prądotwórczym troszkę mnie
> przerasta :))
>
> sadyl
Agatka (buuuuu) przeprasza za nieuwage, bo rownoczesnie poskramiala
rozbrykane dziecie i jego raczki na klawiaturze, a wymagac od kobiety
podzielnosci uwagi to chyba za duzo?
Agata (mam sobie skombinowac jakis slupek?)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |