Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Kutia

Grupy

Szukaj w grupach

 

Kutia

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 27


« poprzedni wątek następny wątek »

11. Data: 2006-12-11 21:30:00

Temat: Re: Kutia
Od: "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Magdalena Bassett <i...@b...com> napisał(a):

> Czy to jest tak mdle, jak w opisie, czy jednak jakis smak sie z tego
> wydobedzie? Niestety nie mialam przyjemnosci sprobowania...

Dlaczego - mdłe? Powiedziałabym, że podobne w smaku do makowca z małą
ilością ciasta. O wiele bardziej aromatyczne i słodkie. Alkohol /tyle, co w
rodzynkach/ przełamuje słodycz, tyle, że i bakalii musi być znacznie większa
rozmaitość, niż Bbjk podaje... W końcu kutia symbolizuje obfitość zbiorów na
następny rok, więc musi być bogata...

A nadwyżka świetnie się mrozi. Dwa tygodnie temu piekłam ciasto z dodatkiem
kutii.

Ania




--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


12. Data: 2006-12-12 00:25:02

Temat: Re: Kutia
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 11 Dec 2006 18:22:18 +0100, "Ovo" <j...@o...pl> wrote:

>
>"Ovo" <j...@o...pl> wrote in message
>news:elk3i3$co8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "pax" <c...@r...onet.pl> wrote in message
>> news:elk36s$bff$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>> Ma ktoś sprawdzony przepis na to cudo?
>>> Mam zamiar zrobić ja na Święta.
>>
>> Masz pszenicę i rodzynki?
>Orzechy i miód?

A mak???

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


13. Data: 2006-12-12 00:25:03

Temat: Re: Kutia
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Mon, 11 Dec 2006 13:05:33 -0800, Magdalena Bassett
<i...@b...com> wrote:


>Czy to jest tak mdle, jak w opisie, czy jednak jakis smak sie z tego
>wydobedzie? Niestety nie mialam przyjemnosci sprobowania...

Dlatego wlasnie ma to byc miod - w miare moznosci dosyc ostry w smaku
i orzechy dajace wyrazna goryczke. To ma byc naslodzone miodem az do
ostrego smaku.

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


14. Data: 2006-12-12 06:50:20

Temat: Re: Kutia
Od: Jacek Ostaszewski <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

czeremcha napisał(a):
> BBjk <b...@Q...pl> napisał(a):
>
>
>>Trzeba mieć 0, 5 kg pszenicy bez łusek (u nas taką "na kutię" kupuje się
>>na placu targowym, tam, gdzie sprzedają kasze i zboża)
>
>
> Cenos sprzedaje pod nazwą pęczak z pszenicy czy jakoś tak
>
> , 30-40 dag maku,
>
>>25 dag orzechów włoskich, 25 dag rodzynków, miód do smaku - trzeba
>>próbować, 1,5 szklanki smietanki, laskę wanilii.
>
>
> Właśnie - przepisów tyle, co na bigos. Ale nikt ze znanych mi "wschodniaków"
> nie dodaje do kutii śmietanki. Ślązacy postponują ją mlekiem.
>
> A do kutii dodaje się jeszcze: podprażone orzechy laskowe, wszystkie
> bakalie /skórka pomarańczowa, cytrynowa, figi, morele suszone/, rodzynki -
> najlepiej namoczone w rumie, ja dodaję jeszcze posiekaną czekoladę.
>
>
>>Mak przygotuj, jak do makowca. Przebraną pszenicę gotuj ok. 3,5 - 4h, aż
>>będzie miękka.
>
>
> Pszenica namoczona przez noc ugotuje się w 15 minut.
>
>
>>Odcedź. Dodaj do pszenicy wymieszanej z makiem orzechy,
>>rodzynki, wanilię, miód, śmietankę, wymieszaj wszystko.
>
>
> W zeszłym roku podawałam dokładniejszy przepis.
>
> Ania
>

Pszenica miękka, ale jędrna, nie rozmemłana, bo po dwóch nabieraniach
kutii albo w trakcie mieszania rozlezie się do mazi. Kutia do końca
powinna mieć swoją jędrność, nie jesz papki
pszeniczno-makowo-bakaliowej, tylko mieszankę. Bez śmietanki, broń Boże,
to może "mdlić" kutię. KKonsystencja taka do jedzenia nawet widelcem,
czy palcyma. A najlepiej podłącz się do kogoś, wypróbuj kilka kut', i
wtedy zdecyduj się na swoją, albo poprosś o zamrożenie kilku próbek. Ja
swoją jadłem w tym roku jeszcze w czerwcu, ale zrobiłem z 3 kilo pszenicy...

--
JackOss - bez synaturki!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


15. Data: 2006-12-12 08:21:06

Temat: Re: Kutia
Od: "Emek" <k...@y...co.uk> szukaj wiadomości tego autora

U nas jest co roku na święta. Robimy ją jednak z pęczaku a nie z pszenicy. W
moim osobistym wydaniu dodaję duużo zmielonego maku, tak żeby go było
zdecydowanie czuć. Dodaję także orzechy oraz trochę rodzynek. Miodu do
własnego uznania, każy ma inną granicę słodkości, ale w sumie nie może być
za mocno słodkie, musi być ją wyraźnie czuć albo bez przesady.

I to cała filozofia robienia kutii.

Smacznego!!!


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


16. Data: 2006-12-12 10:06:50

Temat: Re: Kutia
Od: "InterLady \(Pusia\)" <i...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Chcialam zauwazyc,jakem z kresow, ze obecnie pszenice do kutii dodaja
zazwyczaj starsz e osoby na wsi ,natomiast w miescie robi sie ja z
peczaku.Ja ,jak poprzednik dodaje do peczaku ugotowanego na sypko-zmielony
mak,pokruszone orzechy włoskie,rodzynki,miod,odrobine olejku waniliowego i
sok z jednej pomaranczy.Wszystko "na oko" i do wlasnego smaku.
Pozdrawiam
Beata z kresow


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


17. Data: 2006-12-12 10:25:32

Temat: Re: Kutia
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <elluvl$if0$1@news.onet.pl>,
"InterLady \(Pusia\)" <i...@p...onet.pl> wrote:

> Chcialam zauwazyc,jakem z kresow,

Oo, gdzie się urodziłaś?

> ze obecnie pszenice do kutii dodaja
> zazwyczaj starsz e osoby na wsi ,natomiast w miescie robi sie ja z
> peczaku.

To co robią w Warszawie z tą całą pszenicą na kutię, którą sprzedają na
targowiskach w Warszawie i innych miastach przed Świętami?

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


18. Data: 2006-12-12 11:32:31

Temat: Re: Kutia
Od: "Emek" <k...@y...co.uk> szukaj wiadomości tego autora

>
> To co robią w Warszawie z tą całą pszenicą na kutię, którą sprzedają na
> targowiskach w Warszawie i innych miastach przed Świętami?

"Odgrzewają" przepis wg. tradycyjnej receptury jak na mój gust.
U nas w domu rodzinnm (także z kresów )jak u mojej przedmówczyni - wg. mnie
danie to jest lepsze z pęczakiem niż z pszenicą.


>
> Władysław

Bohdan


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


19. Data: 2006-12-12 12:01:19

Temat: Re: Kutia
Od: "Ovo" <j...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


"InterLady (Pusia)" <i...@p...onet.pl> wrote in message
news:elluvl$if0$1@news.onet.pl...
> Chcialam zauwazyc,jakem z kresow, ze obecnie pszenice do kutii dodaja
> zazwyczaj starsz e osoby na wsi ,natomiast w miescie robi sie ja z
> peczaku.Ja ,jak poprzednik dodaje do peczaku ugotowanego na sypko-zmielony
> mak,pokruszone orzechy włoskie,rodzynki,miod,odrobine olejku waniliowego i
> sok z jednej pomaranczy.Wszystko "na oko" i do wlasnego smaku.
> Pozdrawiam
> Beata z kresow

Pęczak jest z jęczmienia, ale faktycznie smaczniejszy. Z tym, że kutia
(kucia - jak mówia gdzieniegdzie jest starą pogańską ofiarą dla Jaryła -
słowiańskiego boga słońca, przepełniona symboliką więc jęczmien jest
zupełnie nie na miejscu...


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


20. Data: 2006-12-12 17:27:37

Temat: Re: Kutia
Od: "czeremcha " <c...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

InterLady \(Pusia\) <i...@p...onet.pl> napisał(a):

> Chcialam zauwazyc,jakem z kresow, ze obecnie pszenice do kutii dodaja
> zazwyczaj starsz e osoby na wsi ,

Jasna anielka, jestem starszą osobą ze wsi?

> natomiast w miescie robi sie ja z
> peczaku.

W mieście kupuje się pęczak pszenny lub jęczmienny. Wg Słownika Języka
Polskiego "pęczak" to kasza z całych ziaren jęczmienia lub pszenicy. I taki
pęczak pszenny kupuję sobie co roku albo w sklepach, albo w kioskach -
warzywniakach /czasem jako "pęczak pszenny" właśnie, czasem jako "pszenica
na kutię"/. I jakem potomkini kresowiaków - nie będę do kutii pchać ani
jęczmienia, ani ryżu. Namoczony, ugotowany i posolony pęczak pszenny jest
pyszny sam w sobie. Może o posoleniu właśnie się zapomina i stąd narzekania
na mdły smak pszenicy?

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: GDZIE MOJE DZIECKO?
Re: GDZIE MOJE DZIECKO?
Atlas a wałkowanie
Re: inne zupy
Re: inne zupy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »