Data: 2000-02-16 22:09:57
Temat: Re: Lakcid
Od: h...@b...uni.torun.pl (Henryk Rozycki)
Pokaż wszystkie nagłówki
"niebieski ogrodnik" <t...@k...net.pl> wrote:
>Co to jest , z czego jest robione i do czego służy ? Z góry serdecznie
>dziękuję za odpowiedź.
Sa to zliofilizowane bakterie fermentacji kwasu mlekowego z gatunku
Lactobacillus acidophilus (liofilizacja - szybkie zamrozenie z
rownoczesnym wysuszeniem w prozni; potraktowane w ten sposob bakterie
dlugo zachowuja zywotnosc - wyrastaja natychmiast po przeniesieniu do
odpowiedniego dla nich podloza/srodowiska).
Lakcid podaje sie doustnie - w celu "odtworzenia" naturalnej
mikroflory jelitowej czlowieka przy dlugotrwalym podawaniu
antybiotykow przeciwbakteryjnych (ktore sie sa idealnie selektywne i
oprocz bakterii wywolujacej chorobe niszcza takze pozyteczne bakterie
jelitowe - m.in. sysntetyzujace niektore witaminy z grupy B i wit. K).
Choc paleczki jelitowe nie sa dominantami wsrod mikroflory jelitowej
doroslego czlowieka (dominuja w przewodzie pokarmowym niemowlat), to
stosuje sie je (a nie inne) m. in. z nastepujacych wzgledow:
- duze zdolnosci adaptacyjne i mala wrazliwosc na niski odczyn
(przezywaja kontakt z b. silnie kwasna trescia zoladka);
- nie maja przykrego zapachu/smaku.
Zasiedlajac przewod pokarmowy paleczki z rodzaju Lactobacillus
(zawarte w Lakcid) wskutek konkurencji zapobiegaja nadmiernemu
rozwojowi drobnoustrojow potencjalnie chorobotworczych - a w
szczegolnosci grzybow (takich, jak np. drozdzaki z gat. Candida
albicans), ktore (niewrazliwe na antybiotyki przeciwbakt.) po
namnozeniu sie moglyby wywolac grzybice.
Pozdrawiam,
Henryk
________________________________________________
/ \ Henryk Rózycki, mailto:h...@b...uni.torun.pl
|o | http://www.biol.uni.torun.pl/~henroz
\_/ ICQ UIN: 10899456
/|\_______________________________________________
|