| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-05-07 06:27:27
Temat: LasagneProszę was o przepis na lasagnez miesem, pyszna , i mało czasochłonną.
z Góry dziękuje za przepisy-Basia.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-05-07 07:18:29
Temat: Re: LasagneUżytkownik Basia napisał:
> Proszę was o przepis na lasagnez miesem, pyszna , i mało czasochłonną.
> z Góry dziękuje za przepisy-Basia.
>
>
Z ktorej Góry? :>
Przepisow setkitysiecy znajdziesz w archiwum
--
------------------------------
walkie! - GG: 411958
w...@w...net.pl
http://walkie.cegla.art.pl
Nawet ząb bywa wstawiony
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-07 22:01:45
Temat: Re: LasagneUżytkownik walkie! <w...@w...net.pl> napisał:
>> Proszę was o przepis na lasagnez miesem, pyszna , i mało
>> czasochłonną. z Góry dziękuje za przepisy-Basia.
Najprostszy przepis bedzie wygladal mniej wiecej tak:
ok 250 g miesa mielonego
500 g zageszczonego sosu pomidorowego (np Melissa)
2 nie za duze cebulki
kilka pieczarek
kosta rosolowa
tarty parmezan
no i oczywiscie makaron do lasagnie.
Cabulke i pieczarki pokroic , podsmazyc na oliwie z miesem mielonym,
dodac sos pomidorowy, dodac kostke rosolowa, przyprawic do smaku, dusic
kilka minut. Rownolegle naczynie zaroodporne posmarowac maslem, ukladac
makaron, kazdy platek przekladac otrzymanym sosem i posypywac
parmezanem. Na ostatni platek mozna dac wiecej sera i np polozyc kilka
plasterkow pomidora. Wstawic do piekarnika na ok 30 - 40 minut , w
miedzyczasie kontrolowac zeby makaron na wierzchu nie wysychal. I to
wszystko. Dla wiekszego efektu mozna pokusic sie o zrobienie sosu
beszamelowego do lasagnie, ale wymaga to juz nieco wiecej zachodu.
Pozdrawiam
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-07 22:03:49
Temat: Re: LasagneUżytkownik Basia <b...@p...onet.pl> napisał:
> Proszę was o przepis na lasagnez miesem, pyszna , i mało czasochłonną.
> z Góry dziękuje za przepisy-Basia.
Najprostszy przepis bedzie wygladal mniej wiecej tak:
ok 250 g miesa mielonego
500 g zageszczonego sosu pomidorowego (np Melissa)
2 nie za duze cebulki
kilka pieczarek
kosta rosolowa
tarty parmezan
no i oczywiscie makaron do lasagnie.
Cabulke i pieczarki pokroic , podsmazyc na oliwie z miesem mielonym,
dodac sos pomidorowy, dodac kostke rosolowa, przyprawic do smaku, dusic
kilka minut. Rownolegle naczynie zaroodporne posmarowac maslem, ukladac
makaron, kazdy platek przekladac otrzymanym sosem i posypywac
parmezanem. Na ostatni platek mozna dac wiecej sera i np polozyc kilka
plasterkow pomidora. Wstawic do piekarnika na ok 30 - 40 minut , w
miedzyczasie kontrolowac zeby makaron na wierzchu nie wysychal. I to
wszystko. Dla wiekszego efektu mozna pokusic sie o zrobienie sosu
beszamelowego do lasagnie, ale wymaga to juz nieco wiecej zachodu.
Pozdrawiam
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-08 06:24:24
Temat: Re: LasagneWitaj
Moi domownicy uwielbiają lasagne więc robię ją od czasu do czasu. Oto
przepis
Mięso wieprzowe mielone (ilość w zależności od gustu)
5 ząbków czosnku
2 średnie cebule
1 marchewka
3 pomidory
1 czerwona papryka
przyprawa do zup lub sos sojowy
jarzynka
pieprz "kajeński"
40 dkg pieczarek (może być więcej)
oliwa z oliwek
tymianek, oregano
masło
koncentrat lub przecier pomidorowy
1 paczka sosu napolly knora (można też zrobić sos samemu, ja robię sama a
knora dodaję tylko jako zagęstnika)
ser żółty lub parmezan (lub jedno i drugie)
makaron lasagne (wszystko zależy ilu ludzi chcesz nakarmić ja biorę jedną
paczkę na dużą brytwankę)
Moja lasagne ma 3 warstwy:
Na oliwie z oliwek podsmażam mięsko nie dodaję na razie żadnych przypraw,
mięsko duszę do miękości, w tym czasie kroję marchewkę i paprykę w drobną
kostkę, można je też smielić w na wiurki, cebulkę w kostkę i czosnek
przeciśnięty przez praskę (3 ząbki) dodaję do mięska, potem dodaję jażynkę
do zup, odrobinę sosu sojowego pieprz kajeński, tymianek i oregano według
smaku, małą puszeczke koncentratu pomidorowego, podlewam wodą i duszę około
30 minut, pilnując aby się nie przypaliło od czasu do czasu mieszając.
Przygotowuję sos, pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję w drobną
kostkę, dodaję cebulkę i 2 ząbki czosnku (cebulkę siekam w kostkę a czosnek
przeciskam przez praskę), dodaję oregano i tymianek, trochę jarzynki do
smaku, sos napolli przygotowuję według instrukci na opakowaniu i dodaję go
do pomidorów, doprawiam pieprzem kajeńskim lub zwykłym czarnym, duszę aż
rozpadną się pomidory.
Pieczarki kroje w plasterki i smażę na maśle z odrobiną cebuli, soli i
pieprzu.
Makaron wrzucam do wrzątku (osolonego z odrobiną oleju) i gotuje około 5
minut, odcedzam i zalewam zimną wodą.
przygotowuje formę: całą smaruję olejem lub oliwą z oliwek, dno wykładam
płatami makaronu wierzch smaruję sosem pomidorowym, nakładam połowę farszu
posypuje startym serem, przykrywam makaronem i czynność tą jeszcze taz
powtarzam. Na górną warstwę makaronu kładę pieczarki polewam sosem i
przykrywam grubą warstwą utartego sera. Wsrawiam na 30 minut do piekarnika
nagrzanego do 200 st C.
Podawać polane sosem.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Gosia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-08 13:36:14
Temat: Re: Lasagne
> Makaron wrzucam do wrzątku (osolonego z odrobiną oleju) i gotuje około 5
> minut, odcedzam i zalewam zimną wodą....
Mam jedno pytanie - jak to jest z tym makaronem, gotować go przez chwilę,
czy kłaść surowy. Spotkałam się z 2 szkołami i nie wiem którą wybrać...
Edyta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-05-09 07:31:47
Temat: Re: Lasagne
Edyta:
>>Makaron wrzucam do wrzątku (osolonego z odrobiną oleju) i gotuje około 5
>>minut, odcedzam i zalewam zimną wodą....
>
> Mam jedno pytanie - jak to jest z tym makaronem, gotować go przez chwilę,
> czy kłaść surowy. Spotkałam się z 2 szkołami i nie wiem którą wybrać...
trzecia szkoła: zrobić samemu.
Jak chcesz koniecznie brać dachówki, to można i obgotować i dać na
sucho, tylko jak dajesz na sucho musisz mieć więcej mokrego sosu,
inaczej będziesz miała wafelki, a nie lasagne.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |