Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!newsfeed.gazeta
.pl!news.atman.pl!solaris.elektrownia-lagisza.com.pl!news
From: "Gosia" <g...@v...com.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lasagne
Date: Thu, 8 May 2003 08:24:24 +0200
Organization: ATMAN
Lines: 50
Message-ID: <n...@s...elektrownia-lagisza.com.pl>
References: <b9a9bi$aa1$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: amon.pke.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.atman.pl 1052375400 57642 195.245.224.251 (8 May 2003 06:30:00 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 8 May 2003 06:30:00 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1106
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1106
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:155331
Ukryj nagłówki
Witaj
Moi domownicy uwielbiają lasagne więc robię ją od czasu do czasu. Oto
przepis
Mięso wieprzowe mielone (ilość w zależności od gustu)
5 ząbków czosnku
2 średnie cebule
1 marchewka
3 pomidory
1 czerwona papryka
przyprawa do zup lub sos sojowy
jarzynka
pieprz "kajeński"
40 dkg pieczarek (może być więcej)
oliwa z oliwek
tymianek, oregano
masło
koncentrat lub przecier pomidorowy
1 paczka sosu napolly knora (można też zrobić sos samemu, ja robię sama a
knora dodaję tylko jako zagęstnika)
ser żółty lub parmezan (lub jedno i drugie)
makaron lasagne (wszystko zależy ilu ludzi chcesz nakarmić ja biorę jedną
paczkę na dużą brytwankę)
Moja lasagne ma 3 warstwy:
Na oliwie z oliwek podsmażam mięsko nie dodaję na razie żadnych przypraw,
mięsko duszę do miękości, w tym czasie kroję marchewkę i paprykę w drobną
kostkę, można je też smielić w na wiurki, cebulkę w kostkę i czosnek
przeciśnięty przez praskę (3 ząbki) dodaję do mięska, potem dodaję jażynkę
do zup, odrobinę sosu sojowego pieprz kajeński, tymianek i oregano według
smaku, małą puszeczke koncentratu pomidorowego, podlewam wodą i duszę około
30 minut, pilnując aby się nie przypaliło od czasu do czasu mieszając.
Przygotowuję sos, pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję w drobną
kostkę, dodaję cebulkę i 2 ząbki czosnku (cebulkę siekam w kostkę a czosnek
przeciskam przez praskę), dodaję oregano i tymianek, trochę jarzynki do
smaku, sos napolli przygotowuję według instrukci na opakowaniu i dodaję go
do pomidorów, doprawiam pieprzem kajeńskim lub zwykłym czarnym, duszę aż
rozpadną się pomidory.
Pieczarki kroje w plasterki i smażę na maśle z odrobiną cebuli, soli i
pieprzu.
Makaron wrzucam do wrzątku (osolonego z odrobiną oleju) i gotuje około 5
minut, odcedzam i zalewam zimną wodą.
przygotowuje formę: całą smaruję olejem lub oliwą z oliwek, dno wykładam
płatami makaronu wierzch smaruję sosem pomidorowym, nakładam połowę farszu
posypuje startym serem, przykrywam makaronem i czynność tą jeszcze taz
powtarzam. Na górną warstwę makaronu kładę pieczarki polewam sosem i
przykrywam grubą warstwą utartego sera. Wsrawiam na 30 minut do piekarnika
nagrzanego do 200 st C.
Podawać polane sosem.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam Gosia
|