« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-29 23:35:02
Temat: LodyPilnie potrzebuje przepisow na lody ale jakis prostych najlepiej tzn
bez spejalnych maszyn do mieszania lodow itp ;)
z gory dzieki :)
--
Mati
m...@g...mm.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-30 09:34:56
Temat: Re: LodyMati <m...@S...wp.pl> napisał(a):
> Pilnie potrzebuje przepisow na lody ale jakis prostych najlepiej tzn
> bez spejalnych maszyn do mieszania lodow itp ;)
> z gory dzieki :)
Proszę uprzejmie /wg. Kuchni Polskiej/:
1/2 l mleka
2 jaja
2 żółtka
15 dag cukru
wanilia
Jaja i żółtka ubić na parze z cukrem, dodawać po trochę mleka, ubijać, aż
masa zgęstnieje, włożyć do drugiego naczynia z zimną wodą, aż masa oziębi
się zupełnie, dodać wanilię. Włożyć do zamrażarki. Gdy masa już skrzepnie,
ubić ponownie mikserem, aż zrobi się znów puszysta. Ponownie zamrozić.
To byłyby lody waniliowe. Przed zamrożeniem można dodać: 1/8 l mocnego
naparu kawy lub 4-5 łyżek mocnego karmelu, lub 25 dag zmiksowanych owoców,
albo bakalie.
Robiłam, są pyszne, nie rozpływaja się po 15 minutach jak kupne.
Niezłe są też gotowe lody w proszku, ale to już nie ten klimat...
Pozdrawiam - Ania - tym razem deserowa :-)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-30 09:36:18
Temat: Re: LodyMati napisał(a):
> Pilnie potrzebuje przepisow na lody ale jakis prostych najlepiej tzn
> bez spejalnych maszyn do mieszania lodow itp ;)
Zamrozic jogurt :)
th
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-30 12:24:17
Temat: Re: Lodypojechać do lidla i kupić roladę lodową po 2,99;) i z głowy
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-30 12:28:12
Temat: Re: LodyUżytkownik "AniA" <d...@i...net.pl> napisał w wiadomości
> pojechać do lidla i kupić roladę lodową po 2,99;) i z głowy
Przestan. Fu, blee...;)
--
Pozdrawiam
Iwona
// Wlasciwoscia czlowieka jest bladzic, glupiego - w bledzie trwac / /
Cyceron
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-30 21:44:06
Temat: Re: LodyW artykule <dp2uvv$hap$1@inews.gazeta.pl> czeremcha napisał(a):
> Jaja i żółtka ubić na parze z cukrem, dodawać po trochę mleka, ubijać, aż
> masa zgęstnieje, włożyć do drugiego naczynia z zimną wodą, aż masa oziębi
Na czym właściwie polega to "ubijanie na parze"? I co trzeba ubijać -
tylko białka (trzepaczką?) i później dodać żółtka czy wszystko razem
mikserem? Sam przepis wygląda interesująco.
T.N.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-12-30 21:55:16
Temat: Re: LodyT.N. <x...@g...pl> napisał(a):
> Na czym właściwie polega to "ubijanie na parze"? I co trzeba ubijać -
> tylko białka (trzepaczką?) i później dodać żółtka czy wszystko razem
> mikserem? Sam przepis wygląda interesująco.
Zagotowujesz wodę w garnku. Stawiasz na nim miskę z jajkami i żółtkami.
Ważne! Dno miski nie może być zanurzone we wrzątku. I ubijasz sobie - ręczną
trzepaczką najlepiej, bo: po pierwsze - proces trochę trwa, po drugie -
mikserem większość wychlapiesz poza miskę, po trzecie - tempo ubijania nie
musi być szalone. W ten sam sposób przygotowuje się np. niektóre masy do
tortów - albo mniamniuśny sos waniliowy do deserów.
Ania - od ubijania :-)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |