Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "czeremcha" <c...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Lody
Date: Fri, 30 Dec 2005 09:34:56 +0000 (UTC)
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 31
Message-ID: <dp2uvv$hap$1@inews.gazeta.pl>
References: <X...@2...172.224.230>
NNTP-Posting-Host: 213-238-122-148.adsl.inetia.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1135935296 17753 172.20.26.234 (30 Dec 2005 09:34:56 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 30 Dec 2005 09:34:56 +0000 (UTC)
X-User: czeremcha4
X-Forwarded-For: 172.20.6.162
X-Remote-IP: 213-238-122-148.adsl.inetia.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:257062
Ukryj nagłówki
Mati <m...@S...wp.pl> napisał(a):
> Pilnie potrzebuje przepisow na lody ale jakis prostych najlepiej tzn
> bez spejalnych maszyn do mieszania lodow itp ;)
> z gory dzieki :)
Proszę uprzejmie /wg. Kuchni Polskiej/:
1/2 l mleka
2 jaja
2 żółtka
15 dag cukru
wanilia
Jaja i żółtka ubić na parze z cukrem, dodawać po trochę mleka, ubijać, aż
masa zgęstnieje, włożyć do drugiego naczynia z zimną wodą, aż masa oziębi
się zupełnie, dodać wanilię. Włożyć do zamrażarki. Gdy masa już skrzepnie,
ubić ponownie mikserem, aż zrobi się znów puszysta. Ponownie zamrozić.
To byłyby lody waniliowe. Przed zamrożeniem można dodać: 1/8 l mocnego
naparu kawy lub 4-5 łyżek mocnego karmelu, lub 25 dag zmiksowanych owoców,
albo bakalie.
Robiłam, są pyszne, nie rozpływaja się po 15 minutach jak kupne.
Niezłe są też gotowe lody w proszku, ale to już nie ten klimat...
Pozdrawiam - Ania - tym razem deserowa :-)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|