Data: 2005-12-30 21:55:16
Temat: Re: Lody
Od: "czeremcha" <c...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
T.N. <x...@g...pl> napisał(a):
> Na czym właściwie polega to "ubijanie na parze"? I co trzeba ubijać -
> tylko białka (trzepaczką?) i później dodać żółtka czy wszystko razem
> mikserem? Sam przepis wygląda interesująco.
Zagotowujesz wodę w garnku. Stawiasz na nim miskę z jajkami i żółtkami.
Ważne! Dno miski nie może być zanurzone we wrzątku. I ubijasz sobie - ręczną
trzepaczką najlepiej, bo: po pierwsze - proces trochę trwa, po drugie -
mikserem większość wychlapiesz poza miskę, po trzecie - tempo ubijania nie
musi być szalone. W ten sam sposób przygotowuje się np. niektóre masy do
tortów - albo mniamniuśny sos waniliowy do deserów.
Ania - od ubijania :-)
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|