Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Losos

Grupy

Szukaj w grupach

 

Losos

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-21 14:04:05

Temat: Losos
Od: "GB" <a...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Mam 3 pytania:
Czy ktos smarzyl lososia?
Nadaje sie to potem do zjedzenia?
Jesli tak to jak go przyrzadzic (smazony oczywiscie)?
Pzdrawiam
Grzesiek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-21 14:27:06

Temat: Re: Losos
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy ktos smarzyl lososia?
Tak,
> Nadaje sie to potem do zjedzenia?
nie, no jak ktos lubi tłuste ryby to i owszem, ja zrobiłem w efekcie po
grecku i to było cos pysznego.

> Jesli tak to jak go przyrzadzic (smazony oczywiscie)?
Tak jak i inne ryby ale polecam tylko z grilla.

Pzdrawiam Jerzy





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-21 14:46:50

Temat: Re: Losos
Od: "Monika Bacińska-Wojewódka" <m...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "GB" <a...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9vvfem$p88$1@news.tpi.pl...
> Czy ktos smazyl lososia?
> Nadaje sie to potem do zjedzenia?
> Jesli tak to jak go przyrzadzic (smazony oczywiscie)?

Ja robilam smazonego (od kilku lat takiego robi tez moja Mama na
Wigilie), a kolezanka grillowanego (w piekarniku), nadaje sie,
zwlaszcza tn grilowany - pycha!! ale trudno uniknac straszliwego
dymo-smrodu rybiego w calym domu, wiec ja juz nie bede robic.

:-) Monika

P.S. Nie boisz sie takiego adresu 'anthrax'?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-22 16:59:58

Temat: Re: Losos
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora

----- Original Message -----
From: "Monika Bacińska-Wojewódka" <m...@p...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, December 21, 2001 3:46 PM
Subject: Re: Losos


>
> P.S. Nie boisz sie takiego adresu 'anthrax'?
Przeciez to moze chodzic o ta metalowa kapele. :-) Chyba, że nie przepadasz
za Anthraxem ;-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-22 18:28:08

Temat: Re: Losos
Od: "Tadeusz Jerzy Korsak" <t...@p...com> szukaj wiadomości tego autora

> Mam 3 pytania:
> Czy ktos smarzyl lososia?
> Nadaje sie to potem do zjedzenia?
> Jesli tak to jak go przyrzadzic (smazony oczywiscie)?

Łosoś tym się różni od innych, swojskich rybek tym, że jego dzwonka, tzw
Steki z Łososia są bardzo wypełnione , wręcz okrągłe lub eliptyczne i
stosunkowo grube. Do tego często są zamrożone - to te z Centrali Rybnej, w
Hipermarketach na ogół Łosoś jest świeży. Takie Steki przygotowuje się
bardzo szybko. Wystarczy Steki ze wszystkich stron opruszyć mąką, a potem
położyć na gorącej, ale nie za gorącej patelni. Rybka musi się smażyć
(delikatnie) po pięć minut na stronę, a płaska powierzchnia Steków powinna
przyjąć słomkowy kolor. Na patelni powinien być conajmniej milimetr oleju,
Łosoś jest bardzo chudą rybą i nie chłonie tłuszczu z patelni. Jakiekolwiek
swędy, dymy i rybne zapachy świadczą o przegrzaniu patelni i są be!
Pozdrowienia i Serdeczne Życzenia Świąteczne dla wszystkich, Tadeusz

Post Scriptum: Identycznie przygotowuję rozklepane kotlety schabowe, różnią
się tylko tym że panieruję je w jajku i bułce tartej.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-22 18:41:24

Temat: Re: Losos
Od: b...@d...com.pl (Herbatka) szukaj wiadomości tego autora


----- Original Message -----
From: "Tadeusz Jerzy Korsak" <t...@p...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, December 22, 2001 7:28 PM
Subject: Re: Losos


> Łosoś jest bardzo chudą rybą i nie chłonie tłuszczu z patelni.

10% tluszczu to bardzo chuda ryba ??? A co powiesz o pstragu (1%) ?? Losos
nalezy do tlustych ryb, tak jak wegorz, tunczyk i makrela. Jest tlusty, ale
nie w negatywnym znaczeniu ;-) (tzn. to jeden z niewielu przypadkow kiedy
tluszcz w duzej ilosci jest raczej zbawienny dla organizmu). Mam tylko
nadzieje, ze nie nalezysz do optymalnych , bo mi sie dostanie za to zdanie
;-)
Milych Swiat
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl


--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Ryba po Grecku
łosoś
Stawiam ogromną choinkę i życzę :
życzenia
Zanim wszyscy sie rozjada

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »