| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-21 14:04:05
Temat: LososWitam
Mam 3 pytania:
Czy ktos smarzyl lososia?
Nadaje sie to potem do zjedzenia?
Jesli tak to jak go przyrzadzic (smazony oczywiscie)?
Pzdrawiam
Grzesiek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-21 14:27:06
Temat: Re: Losos> Czy ktos smarzyl lososia?
Tak,
> Nadaje sie to potem do zjedzenia?
nie, no jak ktos lubi tłuste ryby to i owszem, ja zrobiłem w efekcie po
grecku i to było cos pysznego.
> Jesli tak to jak go przyrzadzic (smazony oczywiscie)?
Tak jak i inne ryby ale polecam tylko z grilla.
Pzdrawiam Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-21 14:46:50
Temat: Re: LososUżytkownik "GB" <a...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:9vvfem$p88$1@news.tpi.pl...
> Czy ktos smazyl lososia?
> Nadaje sie to potem do zjedzenia?
> Jesli tak to jak go przyrzadzic (smazony oczywiscie)?
Ja robilam smazonego (od kilku lat takiego robi tez moja Mama na
Wigilie), a kolezanka grillowanego (w piekarniku), nadaje sie,
zwlaszcza tn grilowany - pycha!! ale trudno uniknac straszliwego
dymo-smrodu rybiego w calym domu, wiec ja juz nie bede robic.
:-) Monika
P.S. Nie boisz sie takiego adresu 'anthrax'?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-22 16:59:58
Temat: Re: Losos----- Original Message -----
From: "Monika Bacińska-Wojewódka" <m...@p...pl>
To: <p...@n...pl>
Sent: Friday, December 21, 2001 3:46 PM
Subject: Re: Losos
>
> P.S. Nie boisz sie takiego adresu 'anthrax'?
Przeciez to moze chodzic o ta metalowa kapele. :-) Chyba, że nie przepadasz
za Anthraxem ;-)
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-22 18:28:08
Temat: Re: Losos> Mam 3 pytania:
> Czy ktos smarzyl lososia?
> Nadaje sie to potem do zjedzenia?
> Jesli tak to jak go przyrzadzic (smazony oczywiscie)?
Łosoś tym się różni od innych, swojskich rybek tym, że jego dzwonka, tzw
Steki z Łososia są bardzo wypełnione , wręcz okrągłe lub eliptyczne i
stosunkowo grube. Do tego często są zamrożone - to te z Centrali Rybnej, w
Hipermarketach na ogół Łosoś jest świeży. Takie Steki przygotowuje się
bardzo szybko. Wystarczy Steki ze wszystkich stron opruszyć mąką, a potem
położyć na gorącej, ale nie za gorącej patelni. Rybka musi się smażyć
(delikatnie) po pięć minut na stronę, a płaska powierzchnia Steków powinna
przyjąć słomkowy kolor. Na patelni powinien być conajmniej milimetr oleju,
Łosoś jest bardzo chudą rybą i nie chłonie tłuszczu z patelni. Jakiekolwiek
swędy, dymy i rybne zapachy świadczą o przegrzaniu patelni i są be!
Pozdrowienia i Serdeczne Życzenia Świąteczne dla wszystkich, Tadeusz
Post Scriptum: Identycznie przygotowuję rozklepane kotlety schabowe, różnią
się tylko tym że panieruję je w jajku i bułce tartej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-22 18:41:24
Temat: Re: Losos
----- Original Message -----
From: "Tadeusz Jerzy Korsak" <t...@p...com>
To: <p...@n...pl>
Sent: Saturday, December 22, 2001 7:28 PM
Subject: Re: Losos
> Łosoś jest bardzo chudą rybą i nie chłonie tłuszczu z patelni.
10% tluszczu to bardzo chuda ryba ??? A co powiesz o pstragu (1%) ?? Losos
nalezy do tlustych ryb, tak jak wegorz, tunczyk i makrela. Jest tlusty, ale
nie w negatywnym znaczeniu ;-) (tzn. to jeden z niewielu przypadkow kiedy
tluszcz w duzej ilosci jest raczej zbawienny dla organizmu). Mam tylko
nadzieje, ze nie nalezysz do optymalnych , bo mi sie dostanie za to zdanie
;-)
Milych Swiat
Herbatka
galeria grupy kulinarnej: http://www.pl-rec-kuchnia.prv.pl/
jesli chcesz dodac do niej swoje zdjecie - przeslij je na adres:
b...@d...com.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |