Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia łosoś

Grupy

Szukaj w grupach

 

łosoś

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-21 13:43:38

Temat: Re: łosoś
Od: <b...@n...se> szukaj wiadomości tego autora

> proszę o przepis na potrawę złososia
> b...@p...fm
--------------

Losos w piecu
1 filet z polowy lososia, ze skora
1&frac12; lyzeczki soli
1 szczypta pieprzu grubozmielonego
1 dl siekane koperku
2 dl tlustej, kwasnej smietany
Polozyc lososia skora do dolu. Posolic i popieprzyc. Pomieszac smietane z
koperkiem i rozsmarowac na rybie. Piec w 200 stopniach przez 20 minut.
Przybrac koperkiem i plasterkami cytryny.

Losos cytrusowy
1 kg filetu z lososia
1 lyzeczka soli
1 szczypta pieprzu
1 dl tlustej kwasnej smietany
starta skorka i sok z &frac12; cytryny
starta skorka z &frac12; pomaranczy
2 lyzki musztardy
&frac12; dl siekanej natki pietruszki
Polozyc lososia na zaroodpornym naczyniu. Posolic i popieprzyc. Zmieszac
smietane z pozostalymi skladnikami, posmarowac tym rybe. Mozna przyzadzic na
godzine przed pieczeniem. Piec 15-20 minut w 225 stopni

Lososiowy pudding (szwedzkie)
30-40 dkg wedzonego lososia
10-12 ugotowanych ziemniakow
1 cebula
maslo
&frac12; szklanki posiekanego koperku
3 jajka
szklanka smietany
sol, pieprz
Pokroic ziemniaki na plasterki &frac12; cm grube. Posiekac cebule i podsmazyc
krotko w masle. Posmarowac zaroodporna forme maslem, polozyc ziemniaki na
dno, potem cienkie plasterki lososia, na to troszke cebuli i koperek.
Powtorzyc to 2-3 razy. Rozbic jajko ze smietana i zalac tym ziemniaki z
lososiem. Piec 40-40 minut w 200 stopni. (typowa szwedzka potrawa)

smacznego
baska


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-21 14:08:18

Temat: Re: łosoś
Od: <b...@n...se> szukaj wiadomości tego autora

> > proszę o przepis na potrawę złososia
> > b...@p...fm
> --------------
>
> 1&frac12; lyzeczki soli
> baska
------------------------
Znowu widze, ze pisze hieroglifami. Te dziwne jednostki to nic innego jak 1/2
soli itd.
baska

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-21 17:04:33

Temat: Re: łosoś
Od: "Art(Gruby)" <j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 21 Dec 2001 14:02:41 -0800, "Bozena" <b...@i...pl> wrote:

>proszę o przepis na potrawę złososia
>b...@p...fm
>
>
Przepraszam ze tylko link ale jest tego za duzo zeby tlumaczyc...
http://www.recipesource.com/cgi-bin/search?search_st
ring=salmon&any=on
;-)))

Art(Gruby)
Abyssus abyssum invocat.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-21 22:02:41

Temat: łosoś
Od: "Bozena" <b...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

proszę o przepis na potrawę złososia
b...@p...fm



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-22 13:18:48

Temat: Re: łosoś
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Bozena" <b...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9vvbvl$jee$1@news.tpi.pl...
> proszę o przepis na potrawę złososia
> b...@p...fm
>
>
> Płat łososia marynowany na surowo
150g cukru pudru zmieszać ze 100g soli morskiej i posypać grubo
płat z obu stron. Włożyć do szklanego naczynia na min 2 dni.
obracać codziennie
można dodać jeszcze pęczek grubo krojonego kopru na stronę bez
skóry.
Przed podaniem opłukać zimną wodą a następnie posmarować oliwą.
Kroić w cienkie płatki kropić cytrynką i smacznego.
aha można zamiast łososia zrobić pstrąga.
(płaty powinny być bardzo starannie oczyszczone z ości)
pozdr.Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Stawiam ogromną choinkę i życzę :
życzenia
Zanim wszyscy sie rozjada
Też życzenia
Najlepszego...

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »