Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Losos

Grupy

Szukaj w grupach

 

Losos

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-09-24 15:28:24

Temat: Losos
Od: "Ala" <o...@f...it> szukaj wiadomości tego autora

Czy ktos jadl gotowanego lososia z cytryna? Polecam. Pychota.
Ala


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-09-24 15:35:44

Temat: Re: Losos
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Ala:
> Czy ktos jadl gotowanego lososia z cytryna? Polecam. Pychota.

akurat nie łososia, ale halibuta wciąłem wczoraj. Gotowany, z cytryną.
No i do tego dziki ryż. Mniammmm

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-24 18:26:54

Temat: Re: Losos
Od: t...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Czy ktos jadl gotowanego lososia z cytryna? Polecam. Pychota.
> Ala
>
Witam!
Ostatnio gotowalem zupkie rybna wlasnie z lososia.Wczesniej wyfiletowalem
lososia pokroilem w kostkie i skropilem suto sokiem z cytryny.
Zupka byla swietna a kawalki lososia w tej zupce jeszcze bardziej.

Pozdrawiam
Stanislaw z Gdanska

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-24 23:10:23

Temat: Re: Losos
Od: d...@e...net.ae (Tomek W) szukaj wiadomości tego autora

Ala wrote:
>
> Czy ktos jadl gotowanego lososia z cytryna? Polecam. Pychota.
> Ala

No to poleccie bardziej szczegolowo :-). Tzn Ty i Waldek. Prosze.
Co z ta cytryna? Dotad tylko dusilem lososia z cytryna i koperkiem.
Hej Tomek
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-25 08:02:30

Temat: Re: Losos
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de> szukaj wiadomości tego autora

Tomek W:

>
> No to poleccie bardziej szczegolowo :-). Tzn Ty i Waldek. Prosze.
> Co z ta cytryna? Dotad tylko dusilem lososia z cytryna i koperkiem.

ja zrobiłem tak:

halibuta filety (łosoś też może być, ja miałem tego mrożonego półbuta w
klockach) osolić i opieprzyć (popieprzyć też) i opapryczyć. Dać do formy
ognioodpornej, bo żona akurat patelnię zarekwirowała. Na to plasterki
lemony (sprawdziłem, moje cytryny były zielone) bez skórki, na to
plasterki pomidora. Na wierzch podduszona cebula (drobno pokrojona) z
czosnkiem i ziołami z prowincji (Provance znaczy się). Miał być koperek,
ale ten żona zużyła do sałatki kalafiorowej. Cały majdan zalałem
szklanką rieslinga wytrawnego, tak, że było 5mm wina w formie. Do
piekarnika 200C i po 25minutach żarło gotowe. Po następnych 5 zeżarte w
towarzystwie wymienionej powyżej sałatki z kalafiora i dzikiego ryżu.
Chyba za parę dni powtórka, może z łososiem jak mi się pod łapska dorwie.

A ja czekam na ten drugi (znaczy pierwszy) przepis, może wypróbuję?

Waldek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-25 15:21:05

Temat: Re: Losos
Od: d...@e...net.ae (Tomek W) szukaj wiadomości tego autora

Waldemar Krzok wrote:

> A ja czekam na ten drugi (znaczy pierwszy) przepis, może wypróbuję?
> Waldek

Oto on:
Jest on bardzo prosty.
Filet z lososia (ze skora lub bez)
-posol
-pokrop sokiem z cytryny
-obloz wiorkami masla-daj troche masla na spod.
-obloz plasterkami cytryny/ limony/-tylko gora.
-obloz galazkami koperku.
Owin w folie alu i buch do goracego piekarnika na ok 25 min/+- 500 gram
Musisz to sam wyczuc bo piekarniki rozne a ty masz jakisik super :-)
Po rozwinieciu ma plywac w maslano-koperkowo-cytrynowym sosiku.
My go wsuwamy z bialym ryzem i zielona salata.
Ladnie ta cholera wyglada i jest bardzo delikatny.
Nie wiem skad znam ten przepis, moze to Magdaleny Bassett - bo to jakos
w jej stylu- ten delikatny smak i kolorki.
Pozdrowienia
Tomek W
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-25 15:58:37

Temat: Re: Losos
Od: waldemar z domu <w...@t...de> szukaj wiadomości tego autora


> Oto on:
> Jest on bardzo prosty.
> Filet z lososia (ze skora lub bez)
> -posol
> -pokrop sokiem z cytryny
> -obloz wiorkami masla-daj troche masla na spod.
> -obloz plasterkami cytryny/ limony/-tylko gora.
> -obloz galazkami koperku.
> Owin w folie alu i buch do goracego piekarnika na ok 25 min/+- 500 gram
> Musisz to sam wyczuc bo piekarniki rozne a ty masz jakisik super :-)
> Po rozwinieciu ma plywac w maslano-koperkowo-cytrynowym sosiku.
> My go wsuwamy z bialym ryzem i zielona salata.
> Ladnie ta cholera wyglada i jest bardzo delikatny.
> Nie wiem skad znam ten przepis, moze to Magdaleny Bassett - bo to jakos
> w jej stylu- ten delikatny smak i kolorki.

dzięki, fajnie wygląda, pewnie zrobię, jak łososia kupię. Muszę specjalnie
dla siebie, bo rodzina ryb nie jada :-(

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-25 17:39:58

Temat: Re: Losos
Od: "Ewa \(siostra Ani\) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


"waldemar z domu" <w...@t...de> a écrit dans le message de
news: amsmbs$c2m$04$...@n...t-online.com...

Wariant a la Ewcia :

>
> > Oto on:
> > Jest on bardzo prosty.

Moj tez :-)

> > Filet z lososia (ze skora lub bez)
> > -posol
i popieprz

> > -pokrop sokiem z cytryny
> > -obloz wiorkami masla-daj troche masla na spod.
... i wrzuc lyzke smietany + lisc laurowy + plasterek cebuli

> > Owin w folie alu i buch do goracego piekarnika na ok 25 min/+- 500 gram


Polecam !

Ewcia

--
Niesz !

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-25 18:25:49

Temat: Re: Losos
Od: d...@e...net.ae (Tomek W) szukaj wiadomości tego autora

waldemar z domu wrote:

> dzięki, fajnie wygląda, pewnie zrobię, jak łososia kupię. Muszę > > > specjalnie
dla siebie, bo rodzina ryb nie jada :-(
> Waldek

No to maly kawalek musisz krocej dusic. Niech nie bedzie za suchy!!!
powodzenia Tomek W
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-25 18:37:45

Temat: Re: Losos
Od: d...@e...net.ae (Tomek W) szukaj wiadomości tego autora

"Ewa (siostra Ani) N." wrote:

> Wariant a la Ewcia :
> > > -obloz wiorkami masla-daj troche masla na spod.
> ... i wrzuc lyzke smietany + lisc laurowy + plasterek cebuli
> Polecam !
> Ewcia
> Niesz !

Sie sprobuje wariantu !
Tomek W.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pomarola
głodówka
głodówka
fondue...
tzatziki - jak zrobic

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »