| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-24 15:28:24
Temat: LososCzy ktos jadl gotowanego lososia z cytryna? Polecam. Pychota.
Ala
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-24 15:35:44
Temat: Re: LososAla:
> Czy ktos jadl gotowanego lososia z cytryna? Polecam. Pychota.
akurat nie łososia, ale halibuta wciąłem wczoraj. Gotowany, z cytryną.
No i do tego dziki ryż. Mniammmm
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-24 18:26:54
Temat: Re: Losos> Czy ktos jadl gotowanego lososia z cytryna? Polecam. Pychota.
> Ala
>
Witam!
Ostatnio gotowalem zupkie rybna wlasnie z lososia.Wczesniej wyfiletowalem
lososia pokroilem w kostkie i skropilem suto sokiem z cytryny.
Zupka byla swietna a kawalki lososia w tej zupce jeszcze bardziej.
Pozdrawiam
Stanislaw z Gdanska
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-24 23:10:23
Temat: Re: LososAla wrote:
>
> Czy ktos jadl gotowanego lososia z cytryna? Polecam. Pychota.
> Ala
No to poleccie bardziej szczegolowo :-). Tzn Ty i Waldek. Prosze.
Co z ta cytryna? Dotad tylko dusilem lososia z cytryna i koperkiem.
Hej Tomek
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-25 08:02:30
Temat: Re: LososTomek W:
>
> No to poleccie bardziej szczegolowo :-). Tzn Ty i Waldek. Prosze.
> Co z ta cytryna? Dotad tylko dusilem lososia z cytryna i koperkiem.
ja zrobiłem tak:
halibuta filety (łosoś też może być, ja miałem tego mrożonego półbuta w
klockach) osolić i opieprzyć (popieprzyć też) i opapryczyć. Dać do formy
ognioodpornej, bo żona akurat patelnię zarekwirowała. Na to plasterki
lemony (sprawdziłem, moje cytryny były zielone) bez skórki, na to
plasterki pomidora. Na wierzch podduszona cebula (drobno pokrojona) z
czosnkiem i ziołami z prowincji (Provance znaczy się). Miał być koperek,
ale ten żona zużyła do sałatki kalafiorowej. Cały majdan zalałem
szklanką rieslinga wytrawnego, tak, że było 5mm wina w formie. Do
piekarnika 200C i po 25minutach żarło gotowe. Po następnych 5 zeżarte w
towarzystwie wymienionej powyżej sałatki z kalafiora i dzikiego ryżu.
Chyba za parę dni powtórka, może z łososiem jak mi się pod łapska dorwie.
A ja czekam na ten drugi (znaczy pierwszy) przepis, może wypróbuję?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-25 15:21:05
Temat: Re: LososWaldemar Krzok wrote:
> A ja czekam na ten drugi (znaczy pierwszy) przepis, może wypróbuję?
> Waldek
Oto on:
Jest on bardzo prosty.
Filet z lososia (ze skora lub bez)
-posol
-pokrop sokiem z cytryny
-obloz wiorkami masla-daj troche masla na spod.
-obloz plasterkami cytryny/ limony/-tylko gora.
-obloz galazkami koperku.
Owin w folie alu i buch do goracego piekarnika na ok 25 min/+- 500 gram
Musisz to sam wyczuc bo piekarniki rozne a ty masz jakisik super :-)
Po rozwinieciu ma plywac w maslano-koperkowo-cytrynowym sosiku.
My go wsuwamy z bialym ryzem i zielona salata.
Ladnie ta cholera wyglada i jest bardzo delikatny.
Nie wiem skad znam ten przepis, moze to Magdaleny Bassett - bo to jakos
w jej stylu- ten delikatny smak i kolorki.
Pozdrowienia
Tomek W
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-25 15:58:37
Temat: Re: Losos
> Oto on:
> Jest on bardzo prosty.
> Filet z lososia (ze skora lub bez)
> -posol
> -pokrop sokiem z cytryny
> -obloz wiorkami masla-daj troche masla na spod.
> -obloz plasterkami cytryny/ limony/-tylko gora.
> -obloz galazkami koperku.
> Owin w folie alu i buch do goracego piekarnika na ok 25 min/+- 500 gram
> Musisz to sam wyczuc bo piekarniki rozne a ty masz jakisik super :-)
> Po rozwinieciu ma plywac w maslano-koperkowo-cytrynowym sosiku.
> My go wsuwamy z bialym ryzem i zielona salata.
> Ladnie ta cholera wyglada i jest bardzo delikatny.
> Nie wiem skad znam ten przepis, moze to Magdaleny Bassett - bo to jakos
> w jej stylu- ten delikatny smak i kolorki.
dzięki, fajnie wygląda, pewnie zrobię, jak łososia kupię. Muszę specjalnie
dla siebie, bo rodzina ryb nie jada :-(
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-25 17:39:58
Temat: Re: Losos
"waldemar z domu" <w...@t...de> a écrit dans le message de
news: amsmbs$c2m$04$...@n...t-online.com...
Wariant a la Ewcia :
>
> > Oto on:
> > Jest on bardzo prosty.
Moj tez :-)
> > Filet z lososia (ze skora lub bez)
> > -posol
i popieprz
> > -pokrop sokiem z cytryny
> > -obloz wiorkami masla-daj troche masla na spod.
... i wrzuc lyzke smietany + lisc laurowy + plasterek cebuli
> > Owin w folie alu i buch do goracego piekarnika na ok 25 min/+- 500 gram
Polecam !
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-25 18:25:49
Temat: Re: Lososwaldemar z domu wrote:
> dzięki, fajnie wygląda, pewnie zrobię, jak łososia kupię. Muszę > > > specjalnie
dla siebie, bo rodzina ryb nie jada :-(
> Waldek
No to maly kawalek musisz krocej dusic. Niech nie bedzie za suchy!!!
powodzenia Tomek W
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-25 18:37:45
Temat: Re: Losos"Ewa (siostra Ani) N." wrote:
> Wariant a la Ewcia :
> > > -obloz wiorkami masla-daj troche masla na spod.
> ... i wrzuc lyzke smietany + lisc laurowy + plasterek cebuli
> Polecam !
> Ewcia
> Niesz !
Sie sprobuje wariantu !
Tomek W.
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |