« poprzedni wątek | następny wątek » |
91. Data: 2002-03-27 08:59:44
Temat: Re: MINUSY DO
> > Poza tym obierek nikt nie je, a bialka niektorzy optymalni jedza- wiec
> > przyklad nie najlepszy.
>
> Bo też białko kurze jest o wiele lepsze od białka roślinnego i może, ale
nie
> musi być odpadem.
I o to mi chodzilo a obierek nikt nie je.
> Frakcja tłuszczowa żółtka ponadto zawiera lecytynę, która pełni funkcję
> emulgatora o działaniu przeciwutleniającym, a więc m.in. zapobiega
starzeniu
> się komórek.
Ale lecytyna jest wrazliwa na wysokie temperatury.
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
92. Data: 2002-03-27 09:15:43
Temat: Re: MINUSY DO
chyba, ze im się technologia robienia dżemu na wiosnę
> zmieniła w ciągu ostatnich dziesięciu lat...
Chyba nie dlatego sie spytałam:)) A w jaki sposob robisz ten dzem
niskocukrowy?
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
93. Data: 2002-03-27 10:02:31
Temat: Re: MINUSY DO
Użytkownik AnieszkaP <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a7s39r$dqd$...@n...tpi.pl...
> I o to mi chodzilo a obierek nikt nie je.
A ja? :)
Nazywa sie to ziemniaki w mundurkach
Mniam
pozdrawiam Chaciur
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
94. Data: 2002-03-27 11:19:04
Temat: Re: MINUSY DOUżytkownik "AnieszkaP"
> > > My nie jemy całych jaj, my jemy to, co najlepsze - żółtka.
> > a co robicie z bialkiem?
> Tez sie kiedys o to pytałam:)- oni je wyrzucaja- jakie to ekonomiczne
> prawda?:)
> Agnieszka
Masz jakiś pomysł na zagospodarowanie w warunkach domowych około
ćwierci litra białka dziennie? Spożycie własne odpada, żeby nie
przebiałkować.
Patrząc a technicznego punktu widzenia, białko jaja to tylko
owodnia... :)
Wojtek
--
, Wojciech "Voqo" Gołąbowski
. / ,'. ,'| ,'. http://www.golabowski.art.pl/
\/ `.' `.| `.' "Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Potrafię godzinami
---------- | --- siedzieć i przyglądać się jej." Jerome K. Jerome
---> http://www.esensja.pl/ <---
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
95. Data: 2002-03-27 17:19:32
Temat: Re: MINUSY DO
Użytkownik "AnieszkaP" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a7s39u$dqd$5@news.tpi.pl...
>
> chyba, ze im się technologia robienia dżemu na wiosnę
> > zmieniła w ciągu ostatnich dziesięciu lat...
>
> Chyba nie dlatego sie spytałam:)) A w jaki sposob robisz ten dzem
> niskocukrowy?
Po prostu mało słodzę... Nie jest to ulep. A zapasteryzowane i tak się
przechowuje.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
96. Data: 2002-03-27 17:21:08
Temat: Re: MINUSY DO
Użytkownik "chaciur" <g...@k...net.pl> napisał w wiadomości
news:a7s5bp$2n0$2@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik AnieszkaP <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a7s39r$dqd$...@n...tpi.pl...
> > I o to mi chodzilo a obierek nikt nie je.
>
> A ja? :)
> Nazywa sie to ziemniaki w mundurkach
> Mniam
>
> pozdrawiam Chaciur
Fakt, ja też jadam takie ze skórką czasem. A jak pieczone z grila lub z
ogniska to już obowiązkowo ze skórką.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
97. Data: 2002-03-27 20:42:21
Temat: Re: MINUSY DO
Użytkownik Joanna Duszczyńska <j...@p...onet.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:a7sgu9$9rt$...@n...onet.pl...
>
> Użytkownik "AnieszkaP" <g...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:a7s39u$dqd$5@news.tpi.pl...
> >
> > chyba, ze im się technologia robienia dżemu na wiosnę
> > > zmieniła w ciągu ostatnich dziesięciu lat...
> >
> > Chyba nie dlatego sie spytałam:)) A w jaki sposob robisz ten dzem
> > niskocukrowy?
>
> Po prostu mało słodzę... Nie jest to ulep. A zapasteryzowane i tak się
> przechowuje.
A probowałas bez cukru tylko pasteryzowane? - miałam taki przepis ale nie
wiem czy warto ryzykowac.
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
98. Data: 2002-03-27 20:45:54
Temat: Re: MINUSY DO
Użytkownik chaciur <g...@k...net.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:a7s5bp$2n0$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik AnieszkaP <g...@p...onet.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:a7s39r$dqd$...@n...tpi.pl...
> > I o to mi chodzilo a obierek nikt nie je.
>
> A ja? :)
> Nazywa sie to ziemniaki w mundurkach
> Mniam
Zwracam honor ja tez jadłam, ale tylko raz w Angli, ale to były inne
ziemniaki niz te w Polsce mniejsze i miały bardzo cienka skorke, ktora
przylegała do tego ziemniaka. A te ziemniaki gotujesz czy pieczesz?
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
99. Data: 2002-03-27 21:57:58
Temat: Re: MINUSY DO
Użytkownik Wojciech Gołąbowski <w...@g...art.pl> w wiadomości do
grup dyskusyjnych napisał:a7sav0$77c$...@n...tpi.pl...
> Użytkownik "AnieszkaP"
> > > > My nie jemy całych jaj, my jemy to, co najlepsze - żółtka.
> > > a co robicie z bialkiem?
> > Tez sie kiedys o to pytałam:)- oni je wyrzucaja- jakie to ekonomiczne
> > prawda?:)
> > Agnieszka
>
> Masz jakiś pomysł na zagospodarowanie w warunkach domowych około
> ćwierci litra białka dziennie? Spożycie własne odpada, żeby nie
> przebiałkować.
Sama jestem ciekawa waszych rozwiazan i pomysłowosci- podobno umysł sie
wyostrza na DO.:) Wyobrazasz sobie taka sytuacje wszyscy ludzie na swiecie
przechodza na DO - kazdy z nich produkuje pol litra białka dziennie- co
bysmy robili z tym białkiem.
>
> Patrząc a technicznego punktu widzenia, białko jaja to tylko
> owodnia... :)
A zołtko to co?
Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
100. Data: 2002-03-27 22:08:28
Temat: Re: MINUSY DOWitam !
AnieszkaP <g...@p...onet.pl> wrote in message
news:a7tf8h$af4$7@news.tpi.pl...
> > Patrząc a technicznego punktu widzenia, białko jaja to tylko
> > owodnia... :)
> A zołtko to co?
To sam mjut, że tak powiem w przenośni :)
--
Pozdrawiam
Michał Kupski -- Tarnowskie Góry
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |