« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-18 13:08:40
Temat: MM-przepis na majonez - poproszęPonieważ każda próba zrobienia majonezu kończy się u mnie klęską, bardzo
proszę o DOKŁADNY przepis na majonez MM, ale z opisem poszczególnych
czynności i ważnych szczegółów :-)
Święta idą i majonez będzie mi niezbędny :-)
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Cokolwiek naprawdę się zaczęło, nigdy się nie kończy,
cokolwiek się skończyło, znaczy, nigdy naprawdę się nie zaczęło
http://www.misiczka.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2002-12-18 14:16:19
Temat: Re: MM-przepis na majonez - poproszęUżytkownik "misiczka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:atpvh9.3vvjlmf.1@misiczka.pl
> DOKŁADNY przepis na majonez
Oczywiście moja droga :o)
Idę do sklepu i kupuję "kielecki" z przywiązania do regionu 8-)
--
Pozdrowienia
Mel z gupawką :o)
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2002-12-18 14:18:54
Temat: Re: MM-przepis na majonez - poproszę
Użytkownik "misiczka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:atpvh9.3vvjlmf.1@misiczka.pl...
> Ponieważ każda próba zrobienia majonezu kończy się u mnie klęską, bardzo
> proszę o DOKŁADNY przepis na majonez MM, ale z opisem poszczególnych
> czynności i ważnych szczegółów :-)
> Święta idą i majonez będzie mi niezbędny :-)
>
> pozdrawiam cieplutko
> misiczka z Wrocławia
>
> --
> Cokolwiek naprawdę się zaczęło, nigdy się nie kończy,
> cokolwiek się skończyło, znaczy, nigdy naprawdę się nie zaczęło
> http://www.misiczka.republika.pl
Witaj. Ja robię majonez w ten sposób: żółtko jajka ubijam mikserem,
nastepnie bardzo pomalutku dodaję oliwy z oliwek (taką cieniuteńką strużką)
cały czas miksując (niestety nie napiszę Ci ile tej oliwy - tak na oko to
niecałe pół szklanki) dodaję sok z cytryny - też pomalutku i cały czas
miksując, potem sól i pieprz (trzeba w międzyczasie spróbować i doprawiać
ewentualnie do smaku). Bardzo ważne jest aby żółtko miało taką samą
temperaturę jak oliwa - czyli nie może być z lodówki (ja wkładam jajko na
chwilę do gorącej wody). Smak tego majonezu jest nieco inny niż kupnego
choćby ze względu na specyficzny smak oliwy z oliwek, ale jeśli go dodajesz
do sałatki to możesz wymieszać go z jogurtem i jest ok. Ciekawa jestem czy
ktoś ma jeszcze jakiś inny przepis na majonez to może sama skorzystam.
Pozdrawiam Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2002-12-18 14:36:17
Temat: Re: MM-przepis na majonez - poproszę
Użytkownik "Aneta" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:atpvud$svm$1@news.tpi.pl...
Smak tego majonezu jest nieco inny niż kupnego
> choćby ze względu na specyficzny smak oliwy z oliwek,
Wiesz, Montignac nie twierdzi, że oliwa z oliwek jest jedynym słusznym
tłuszczem :-)
Ja używam jej zamiennie z olejem z pestek winogron. Myślę, że zrobienie tego
majonezu na np. oleju słonecznikowym nie zrujnuje nam diety :-)
Dzięki za przepis.
Ale napisz proszę w jakim naczyniu robisz ten majonez i jaką końcówką
miksera?
Bo przecież jak do dzbanka wrzucę żółtko, to ono się rozleje po dnie i nie
bardzo będzie co ucierać ;-)
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
Im bardziej Puchatek zaglądał do środka,
tym bardziej tam Prosiaczka nie było (A. Milne)
http://www.misiczka.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2002-12-18 14:48:56
Temat: Re: MM-przepis na majonez - poproszę
Użytkownik "melaine" <m...@w...poczta.onet.pl> napisał w wiadomości
news:atq0hd$dra$1@news.gazeta.pl...
> Oczywiście moja droga :o)
> Idę do sklepu i kupuję "kielecki" z przywiązania do regionu 8-)
Szczerze? Kiedyś dawno temu, kieleckim majonezem zachwycała się grupa
kuchenna i go kupiłam i.... był okropny :-D Ja najbardziej lubię "Babuni"
hellmansa.
Poza tym, uważaj co piszesz, bo zaraz Ci ktoś łeb urwie, za takie propozycje
:-) Nie wiesz, że niedocukrzenie powoduje nerwowość i upierdliwość? A tu
połowa grupy na MM ;-)))))))
PS. Dla niekumatych - ZARTOWAŁAM :-P
pozdrawiam cieplutko
misiczka z Wrocławia
--
W życiu cokolwiek oswoisz, jesteś za to odpowiedzialny
(Saint-Exupery)
http://www.misiczka.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2002-12-18 15:11:01
Temat: Re: MM-przepis na majonez - poproszęUżytkownik "misiczka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:atq5dn.3vvhij3.1@misiczka.pl
> Szczerze? Kiedyś dawno temu, kieleckim majonezem zachwycała się grupa
> kuchenna i go kupiłam i.... był okropny :-D Ja najbardziej lubię
> "Babuni" hellmansa.
>
> Poza tym, uważaj co piszesz, bo zaraz Ci ktoś łeb urwie, za takie
> propozycje :-)
Ja też żartowałam :))) Nie jadam majonezu, bo nie lubię :))
Proszę o łagodniejszy wymiar kary :o)))
--
Pozdrowienia
Mel.
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2002-12-19 07:23:36
Temat: Re: MM-przepis na majonez - poproszę
Użytkownik "misiczka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:atq4n0.3vvhlcn.1@misiczka.pl...
>
> Użytkownik "Aneta" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:atpvud$svm$1@news.tpi.pl...
>
> Smak tego majonezu jest nieco inny niż kupnego
> > choćby ze względu na specyficzny smak oliwy z oliwek,
>
> Wiesz, Montignac nie twierdzi, że oliwa z oliwek jest jedynym słusznym
> tłuszczem :-)
> Ja używam jej zamiennie z olejem z pestek winogron. Myślę, że zrobienie
tego
> majonezu na np. oleju słonecznikowym nie zrujnuje nam diety :-)
Całkowicie się z tym zgadzam :))
> Ale napisz proszę w jakim naczyniu robisz ten majonez i jaką końcówką
> miksera?
> Bo przecież jak do dzbanka wrzucę żółtko, to ono się rozleje po dnie i nie
> bardzo będzie co ucierać ;-)
>
Ja robię w miseczce i ubijam końcówką tą do ubijania piany (wkładam jedną)
Pozdrawiam i powodzenia w ubijaniu :) Aneta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2002-12-19 10:25:54
Temat: Re: MM-przepis na majonez - poproszęmisiczka wrote:
> Szczerze? Kiedyś dawno temu, kieleckim majonezem zachwycała się grupa
Bo 'kielecki' _jest_ najlepszym majonezem (procz domowego).
> kuchenna i go kupiłam i.... był okropny :-D Ja najbardziej lubię "Babuni"
> hellmansa.
Z hellmansa to dopiero mozna zrobic majonez, to polprodukt. Mdle, bez smaku,
z reszta jak kazde zarcie unijne.
Pozdrawiam swiatecznie,
--
Aragorn
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2002-12-19 11:10:04
Temat: Re: MM-przepis na majonez - poproszę>> Szczerze? Kiedyś dawno temu, kieleckim majonezem zachwycała się grupa
> Bo 'kielecki' _jest_ najlepszym majonezem (procz domowego).
Ja tez mysle ze kielecki jest ok smakowo - no i nie ma w skladzie cukru.
Chociaz czytalam etykietke z musztardy kieleckiej - Cukier jest jak BYK.
A wiadomo wszystkim zainteresowanym ze majonez kielecki zawiera musztarde -
jak sadze - kielecka ;-)
Poza tym Winiary light jest bardzo dobry, ale nie kupowalam go ostatnio
odkad przeczytalam o kieleckim - musze sprawdzic jaki jest jego sklad ;-)
>> kuchenna i go kupiłam i.... był okropny :-D Ja najbardziej lubię "Babuni"
>> hellmansa.
>Z hellmansa to dopiero mozna zrobic majonez, to polprodukt. Mdle, bez
smaku,
>z reszta jak kazde zarcie unijne.
Zgadzam sie, fe.
No ale smak to kwestia gustu ;)
> Pozdrawiam swiatecznie,
> Aragorn
Kafka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2002-12-19 12:53:14
Temat: Re: MM-przepis na majonez - poproszę
Użytkownik "Aneta" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:atrrv7$7mk$1@news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "misiczka" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:atq4n0.3vvhlcn.1@misiczka.pl...
> >
> > Użytkownik "Aneta" <d...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> > news:atpvud$svm$1@news.tpi.pl...
> >
> > Smak tego majonezu jest nieco inny niż kupnego
> > > choćby ze względu na specyficzny smak oliwy z oliwek,
> >
> > Wiesz, Montignac nie twierdzi, że oliwa z oliwek jest jedynym słusznym
> > tłuszczem :-)
> > Ja używam jej zamiennie z olejem z pestek winogron. Myślę, że zrobienie
> tego
> > majonezu na np. oleju słonecznikowym nie zrujnuje nam diety :-)
>
> Całkowicie się z tym zgadzam :))
I tu poporawie,jesli moge oczywiscie,bo widze,ze jestem na cenzurowanym
tutaj,jedynie oliwa z oliwek zawiera jednonienasycone NNKT,raczej wybralabym
olej sojowy,bo ten wiadomo,ze zawiera wielonienasycone NNKT.
Hafsa
--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |