Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Makaron z bazylią

Grupy

Szukaj w grupach

 

Makaron z bazylią

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-26 17:57:35

Temat: Makaron z bazylią
Od: "dr Plama" <d...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
To ja tez podzielę się przepisem:

makaron muszelki - na półtwardo (ja używam /bez kryptoreklamy:-)/ makaron
Malma, gotuję 8 min. w lekko osolonej wodzie, mniej więcej pół opakowania na
średnie naczynie rzaroodporne

w tak zwanym międzyczasie:

sos pomidorowy w kartonie (ew. świeże pomiory) zagotować dodając bazylię
(2-3 czubate łyzki), oregano (na oko), sól, pieprz, trzy wyciśnięte ząbki
czosnku, kilka kropli tabasco, inne przyprawy wedle uznania, moze być mała
łyżeczka miodu. Zresztą do sosiku dodajemy to co lubimy:-)

trzemy ser żółty (im więcej tym lepiej:-) ok 30-40 dag

wrzucamy (odcedzony:-) makaron do naczynia żaroodpornego, wlewamy łyzkę
oliwy, mieszamy, dodajemy sos, mieszamy, dodajemy 3/4 sera, mieszamy.
Wierzch dania posypujemy reszta sera. Naczynie przykrywamy i wsadzamy do
piekarnika (ew. szabaśnika) czekając aż górna warstwa sera rozpuści się
mniej więcej tak jak na dobrej pizzy.

Do tego dobre winko i kolacja mniam mniam.

Pozdrawiam
dr Plama

PS
Podane proporcje starczają na dwie kolację dla dwóch osób. Podgrzane danie
smakuje całkiem inaczej






› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-26 20:58:28

Temat: Re: Makaron z bazyli?
Od: Marcin E. Hamerla <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> szukaj wiadomości tego autora

dr Plama napisal(a):

>makaron muszelki - na półtwardo (ja używam /bez kryptoreklamy:-)/ makaron
>Malma,

Jakos nie lubie Malmy. Jakas taka ciapajowata jest. Makarony typu
Melissa (Melisso?) sa w podobnej cenie, a sa znacznie smaczniejsze.

>gotuję 8 min. w lekko osolonej wodzie, mniej więcej pół opakowania na
>średnie naczynie rzaroodporne

Przyznaje wyroznienie za bardzo oryginalnego orta.

--
Pozdrowienia, Marcin E. Hamerla

"Every day I make the world a little bit worse."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-26 23:06:08

Temat: Re: Makaron z bazyli?
Od: "Adamo 2." <a...@c...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marcin E. Hamerla" <X...@X...Xonet.Xpl.remove_X> napisał
w wiadomości news:9s4asv4p1ivdo5tp4i7q7tsitfp3aphmkg@4ax.com...

> >makaron muszelki - na półtwardo (ja używam /bez kryptoreklamy:-)/ makaron
> >Malma,
>
> Jakos nie lubie Malmy. Jakas taka ciapajowata jest. Makarony typu
> Melissa (Melisso?) sa w podobnej cenie, a sa znacznie smaczniejsze.

Faktycznie jakoś nikt mnie do malmy nie jest w stanie przekonać, nie jestem
w stanie uwierzyć, że Malma jest dobra.

Pozdrawiam,
Adam

wielbiciel makaronów Agnessi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-27 00:21:32

Temat: Re: Makaron z bazyli?
Od: Lia <L...@a...poczta.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2003-11-27 00:06:08 w sprzyjających i niepowtarzalnych okolicznościach
przyrody grupowicz *Adamo 2.* skreślił te oto słowa:


>> Jakos nie lubie Malmy. Jakas taka ciapajowata jest. Makarony typu
>> Melissa (Melisso?) sa w podobnej cenie, a sa znacznie smaczniejsze.
>
> Faktycznie jakoś nikt mnie do malmy nie jest w stanie przekonać, nie jestem
> w stanie uwierzyć, że Malma jest dobra.
>
> wielbiciel makaronów Agnessi

Dokladnie, mozna nawet zaryzykowac stwierdzenie, ze makaron jakiejkowliek
włoskiej firmy jest lepszy od Malmy... i zazwyczaj tanszy od tejże (ktos
pojmuje dlaczego Malma krajowa jest drozsza od wloskich makaronow?).

--
Lia GG 1516512 ICQ 166035154 JID i...@h...pl
O wszystkim decyduje środowisko. Dlatego anioły fruwające w niebie mają
piękne skrzydła, natomiast anioły chodzące po ziemi mają piękne nogi.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-27 00:23:03

Temat: Re: Makaron z bazylią
Od: "Fun" <m...@k...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ja bardzo czesto robie roznego rodzaju pasty, bo jestem ich wielkim
milosnikiem. Do tego uzywam glownie albo makaronow Barilla albo Cecco. W/g
mnie (i wielu Wlochow) to najlepsze makarony na swiecie. Tylko,zeby byly "al
dente" - nie przegotujcie ich!!!!
Pozdrawiam,
Marcin


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-27 08:08:30

Temat: Re: Makaron z bazyli?
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> ktos pojmuje dlaczego Malma krajowa jest drozsza od wloskich makaronow?
======
Czy myślisz, że Sophii malma smakowała za darmo?

waldek
======


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wędzony łosoś
Blok - adres producenta
pasta z bialego sera i wedzinej ryby ???
szpinak - potrzebuje rady ;)
torcik

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »