« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-24 12:47:42
Temat: Makowiec wg przepisu Magdaleny Bassett - jak skleić?Właśnie dokopałam się w archiwum do przepisu na makowiec wg Magdaleny
Bassett. Poczytałam, poczytałam i doszłam do wniosku, że spróbuję (tak, a
propos Magdo, czy Ty masz polskie literki, czy widzisz mnie w postaci
"krzaczków" - daj mi znać bo nie chciałabym być niegrzeczna pisząc
niezrozumiale). Mam jednak takie pytanie do wszystkich, którzy pieką makowce
od dawna i ładnie im one wychodzą: jak skleić mak z ciastem? Jak sprawić,
żeby nie dochodziło do rozwarstwiania? Doszłam już wreszcie do tego, że
udaje mi się ciasto drożdżowe, ale nadal między makiem a ciastem tworzy mi
się przerwa. Moja nieżyjąca już niestety teściowa mawiała, że na pewno
"kotek tam spał" ;) Ładne to było bardzo, ale choć wspominam to z
sentymentem to jednak chciałabym się pozybyć tego "miejsca dla kotka" ;)
Jak? Białka ubite na pianę? Jeśli tak, to ile tych białek do masy? A może
jeszcze inaczej? Bardzo proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Marzenna Kielan
Cichlid Press Polska
www.cichlidpress.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-24 13:08:36
Temat: Re: Makowiec wg przepisu Magdaleny Bassett - jak skleić?
Użytkownik "Marzenna Kielan" <m...@s...pl> napisał w wiadomości
news:bpsun1$3m4$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jak? Białka ubite na pianę? Jeśli tak, to ile tych białek do masy? A może
> jeszcze inaczej? Bardzo proszę o pomoc.
Białkiem, ale takim tylko lekko roztrzepanym, albo nic smaruje się ciasto
przed nałożeniem maku na ciasto. Jak zawijasz ciasto to wtedy Ci mak ściśle
przylega do ciasta, bo to jajo jest śliskie i nie robią się bąble
powietrza...
A mój rodzinny przepis na makowiec jest tu:
http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/makowiec.ht
m
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-24 16:49:38
Temat: RE: Makowiec wg przepisu Magdaleny Bassett - jak skleić?jak skleić mak z ciastem?
> Jak sprawić,
> żeby nie dochodziło do rozwarstwiania? Doszłam już wreszcie
> do tego, że
> udaje mi się ciasto drożdżowe, ale nadal między makiem a
> ciastem tworzy mi
> się przerwa.
> Marzenna Kielan
> Cichlid Press Polska
> www.cichlidpress.pl
>
Witam! Ja ciasto już rozwałkowane smaruję białkiem roztrzepanym i kładę masę
makową a potem też po niej smaruję tym białkiem i dopiero makowaca zawijam.
Zawsze ładnie przylega i nie jest takie suche.
Pozdrawiam ze smakiem Asia M. z Olsztyna
--
Zaloz prywatne forum:
http://forum.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-24 18:18:19
Temat: Re: Makowiec wg przepisu Magdaleny Bassett - jak skleić?
Użytkownik "Marzenna Kielan" <m...@s...pl> napisał w wiadomości
news:bpsun1$3m4$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Jak? Białka ubite na pianę? Jeśli tak, to ile tych białek do masy? A może
> jeszcze inaczej? Bardzo proszę o pomoc.
>
> Pozdrawiam
>
Jezeli zrobisz makowiec wg mojego przepisu, tzn. ciasto krucho-drozdzowe, na
pewno bedzie ok. Nie smaruje niczym ciasta, po prostu wychodzi dobrze.
A'propos, to moj makowiec swojego czasu byl testowany w grupie i chwalony,
slyszalas o nim cos? Jezeli nie chce Ci sie grzebac po archiwum, to chetnie
dolacze przepis w kolejnej wiadomosci.
Agata Solon, naturalna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-24 19:03:09
Temat: Re: Makowiec wg przepisu Magdaleny Bassett - jak skleić?Hmmm... mi nigdy sie nie pojawialy przerwy miedzy makiem a ciastem. Moze
dlatego, ze mase makowa mam zwykle dosc wilgotna, dodaje do niej ubitego
bialka (i mieszam), a ciasto rozwalkowuje raczej cienko. Tzn tak, by
upieczona warstwa ciasta miala ok 7mm. No, może nie uzywam linijki ;)
o rany, niedlugo beda makowce na swieta!! I znowu bedzie 8 wielkich potworow
czailo sie na stole :)))))))))
Pozdrawiam
Sasannka
---
http://sasannka.xpect.pl
--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_--_-
-_--_--_--
>> www.REBEL.pl <<
Największy sklep z grami wszelkiego rodzaju w polskim Internecie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-24 19:54:25
Temat: Re: Makowiec wg przepisu Magdaleny Bassett - jak skleić?
Użytkownik "Agata Solon" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bptimh$aev$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
> Jezeli zrobisz makowiec wg mojego przepisu, tzn. ciasto krucho-drozdzowe,
na
> pewno bedzie ok. Nie smaruje niczym ciasta, po prostu wychodzi dobrze.
> A'propos, to moj makowiec swojego czasu byl testowany w grupie i chwalony,
> slyszalas o nim cos?
to ja mam pytania trzy, bo sie przymierzam do twoich makowcow :)
1. skondensowane mleko do maku - ma byc nieslodzone, tak?
2. konfitura z rozy - moze byc surowa (bo taka dysponuje) czy mam ja
przesmazyc?
3. czy te makowce trzeba jakos ograniczac w pieczeniu zawijajac w pergamin ?
bo tak dumam juz prawie od miesiaca nad nimi :))))
pzdr
marta
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-25 09:00:32
Temat: Re: Makowiec wg przepisu Magdaleny Bassett - jak skleić?
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:bpsvj6$1g$1@news.onet.pl...
> Białkiem, ale takim tylko lekko roztrzepanym, albo nic smaruje się ciasto
> przed nałożeniem maku na ciasto. Jak zawijasz ciasto to wtedy Ci mak
ściśle
> przylega do ciasta, bo to jajo jest śliskie i nie robią się bąble
> powietrza...
Czyli diabeł tkwi w szczegółach ;) Smarowałam co prawda ciasto przed
położeniem maku, ale może kładłam tego białka za mało, albo nieumiejętnie
zwijałam stucle, albo jeszcze inaczej - robiłam zbyt suchą masę.
> A mój rodzinny przepis na makowiec jest tu:
> http://jduszczynska.republika.pl/kuchnia/makowiec.ht
m
Dziękuję bardzo :)) Robię co roku tort orzechowy lub migdałowy z Twojego
przepisu i wychodzą po prostu świetne :) Pewnie i makowiec będzie dobry.
Pozdrawiam
Marzenna Kielan
Cichlid Press Polska
www.cichlidpress.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-25 09:01:33
Temat: Re: Makowiec wg przepisu Magdaleny Bassett - jak skleić?
Użytkownik "Joanna Michalska" <j...@w...pl> napisał w wiadomości
news:004201c3b2ab$0089f9e0$c71db8d5@olrt...
>
rozwałkowane smaruję białkiem roztrzepanym i kładę masę
> makową a potem też po niej smaruję tym białkiem i dopiero makowaca
zawijam.
Dzięki :)
Pozdrawiam
Marzenna Kielan
Cichlid Press Polska
www.cichlidpress.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-25 09:03:17
Temat: Re: Makowiec wg przepisu Magdaleny Bassett - jak skleić?
Użytkownik "Agata Solon" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bptimh$aev$1@atlantis.news.tpi.pl...
> A'propos, to moj makowiec swojego czasu byl testowany w grupie i chwalony,
> slyszalas o nim cos? Jezeli nie chce Ci sie grzebac po archiwum, to
chetnie
> dolacze przepis w kolejnej wiadomosci.
Agatko, nie dogrzebałam się i nie słyszałam. Chętnie natomiast zrobię i
takie tradycyjne ciasto, i makowiec wg Twojego przepisu. Jeśli możesz więc
podać przepis będę wdzięczna :)
Pozdrawiam
Marzenna Kielan
Cichlid Press Polska
www.cichlidpress.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-25 09:05:07
Temat: Re: Makowiec wg przepisu Magdaleny Bassett - jak skleić?
Użytkownik "Magdalena Witkowska" <s...@x...pl> napisał w wiadomości
news:bptl40$al4$1@news.onet.pl...
> o rany, niedlugo beda makowce na swieta!! I znowu bedzie 8 wielkich
potworow
> czailo sie na stole :)))))))))
8?? Ojej ;)) Ale ja też w tym roku jestem niezła ;) Właśnie zrobiłam ciasto
na kolejną porcję pierników ;))
Pozdrawiam
Marzenna Kielan
Cichlid Press Polska
www.cichlidpress.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |