Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Marcińskie rogale

Grupy

Szukaj w grupach

 

Marcińskie rogale

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-07 10:58:12

Temat: Marcińskie rogale
Od: "Lenka" <m...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wszyscy NIEPoznaniacy, mogą sprawdzić dlaczego 11-tego pochłaniamy olbrzymie
ilości rogali. Te z nadzieniem migdałowym lub z ciemnego maku - to podróbki!

ROGALE MARCIŃSKIE

Ciasto: 60 dag mąki pszennej, 300 ml mleka, 1 jajko, 12 dag masła, 8 dag
cukru, 2,5 dag drożdży, po 1 esencji migdałowej i pomarańczowej, sól, do
przełożenia ciasta: 25 dag mocno schłodzonego masła, do posypania: drobno
posiekana skórka pomarańczowa smażona w cukrze, orzechy

Masa: 50 dag białego maku, 25 dag bakalii (mielone orzechy, rodzynki, skórka
pomarańczowa smażona w cukrze), miód lub cukier do smaku, do zagęszczenia
masy: surowe białko
Lukier: 4 łyżki cukru pudru

Przygotować masę: do surowego maku dodać miód, zemleć dwukrotnie, dodać
zrumienione orzechy, sparzone rodzynki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową.
Wymieszać, zagęścić białkiem.

Przygotować ciasto: drożdże rozprowadzić ciepłą wodą, dodać cukier, jajko,
mleko, mąkę, roztopione masło, esencje zapachowe oraz szczyptę soli, wyrobić
ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie ponownie zagnieść
ciasto, podzielić na pół, obie części rozwałkować na grubość 5 mm, przełożyć
pokrojonym w plasterki masłem i rozwałkować na okrągłe placki. Placki pokroić
w trójkąty (tak jak tort), nakładać na nie masę i zwijać rogaliki. Piec w
piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Przygotować lukier: cukier puder ucierać z 1 łyżką gorącej wody, aż powstanie
masa o konsystencji gęstej śmietany. Upieczone rogaliki polukrować i posypać
skórką pomarańczową i pokrojonymi orzechami.

SMACZNEGO!

--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-07 12:19:16

Temat: Re: Marcińskie rogale
Od: "Kasia" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

A jaki to jest " biłay mak"? nie spotkałam sie jeszcze z czyms takim.

--
Kasia- Rzeszów


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-08 01:52:37

Temat: Re: Marcińskie rogale
Od: l...@w...pdi.net (Dariusz K. Ladziak) szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 7 Nov 2003 13:19:16 +0100, "Kasia" <k...@w...pl> wrote:

>A jaki to jest " biłay mak"? nie spotkałam sie jeszcze z czyms takim.

Raczej o mak "niebieski". Czyli jedyny godny uzycia w cukiernictwie -
mak czarny, uzywany do posypywania chleba to posledni sort maku, nie
wyrosl, nie dojrzal, ziarno male i bez wlasciwego smaku... Naprawde
porzadny mak powinien miec ziarna jasnoniebieskie z wierzchu - sa
wieksze, po namoczeniu bardziej miekkie, smak maja lepszy...

--
Darek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-10 16:46:23

Temat: Re: Marcińskie rogale
Od: "Kasia" <k...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

DZIĘKI

--
Kasia- Rzeszów


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Bigos - dawno nie było relacji na zywo ;-)
Re: Mikrofalówka
Re: "wpisowe" sledz w czekoladzie z owocami
ziemniaki z baru
test

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »