« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-07 10:58:12
Temat: Marcińskie rogaleWszyscy NIEPoznaniacy, mogą sprawdzić dlaczego 11-tego pochłaniamy olbrzymie
ilości rogali. Te z nadzieniem migdałowym lub z ciemnego maku - to podróbki!
ROGALE MARCIŃSKIE
Ciasto: 60 dag mąki pszennej, 300 ml mleka, 1 jajko, 12 dag masła, 8 dag
cukru, 2,5 dag drożdży, po 1 esencji migdałowej i pomarańczowej, sól, do
przełożenia ciasta: 25 dag mocno schłodzonego masła, do posypania: drobno
posiekana skórka pomarańczowa smażona w cukrze, orzechy
Masa: 50 dag białego maku, 25 dag bakalii (mielone orzechy, rodzynki, skórka
pomarańczowa smażona w cukrze), miód lub cukier do smaku, do zagęszczenia
masy: surowe białko
Lukier: 4 łyżki cukru pudru
Przygotować masę: do surowego maku dodać miód, zemleć dwukrotnie, dodać
zrumienione orzechy, sparzone rodzynki i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową.
Wymieszać, zagęścić białkiem.
Przygotować ciasto: drożdże rozprowadzić ciepłą wodą, dodać cukier, jajko,
mleko, mąkę, roztopione masło, esencje zapachowe oraz szczyptę soli, wyrobić
ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Następnie ponownie zagnieść
ciasto, podzielić na pół, obie części rozwałkować na grubość 5 mm, przełożyć
pokrojonym w plasterki masłem i rozwałkować na okrągłe placki. Placki pokroić
w trójkąty (tak jak tort), nakładać na nie masę i zwijać rogaliki. Piec w
piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Przygotować lukier: cukier puder ucierać z 1 łyżką gorącej wody, aż powstanie
masa o konsystencji gęstej śmietany. Upieczone rogaliki polukrować i posypać
skórką pomarańczową i pokrojonymi orzechami.
SMACZNEGO!
--
============= P o l N E W S ==============
archiwum i przeszukiwanie newsów
http://www.polnews.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-07 12:19:16
Temat: Re: Marcińskie rogaleA jaki to jest " biłay mak"? nie spotkałam sie jeszcze z czyms takim.
--
Kasia- Rzeszów
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-08 01:52:37
Temat: Re: Marcińskie rogaleOn Fri, 7 Nov 2003 13:19:16 +0100, "Kasia" <k...@w...pl> wrote:
>A jaki to jest " biłay mak"? nie spotkałam sie jeszcze z czyms takim.
Raczej o mak "niebieski". Czyli jedyny godny uzycia w cukiernictwie -
mak czarny, uzywany do posypywania chleba to posledni sort maku, nie
wyrosl, nie dojrzal, ziarno male i bez wlasciwego smaku... Naprawde
porzadny mak powinien miec ziarna jasnoniebieskie z wierzchu - sa
wieksze, po namoczeniu bardziej miekkie, smak maja lepszy...
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-10 16:46:23
Temat: Re: Marcińskie rogaleDZIĘKI
--
Kasia- Rzeszów
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |