« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-12-23 11:55:42
Temat: Masa marcepanowaMam problem z dostaniem gotowej masy marcepanowej, wiec postanowilam wykonac
ja sama. Masa ta potrzebna jest mi do otulenia nia tortu. Google podaly mi
tak rozniace sie od siebie przepisy, ze nie wiem, z ktorego powinnam
skorzystac. Wygooglalam przepis z gotowaniem syropu, bez gotowania, ale za
to z bialkami, a na mniammniam to nawet w ogole bez migdalow, tylko z
olejkami migdalowymi.
Macie jakis sprawdzony przepis?
almadka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-12-23 12:06:11
Temat: Re: Masa marcepanowaUżytkownik almadka napisał:
> Macie jakis sprawdzony przepis?
Ja zawsze robię marcepany z 40 dag migdałów słodkich, kilka szt.
gorzkich, 40 dag cukru i troszkę wody z kroplą olejku różanego + sok z
cytryny.
Ale to raczej nei nadaje się do okładania tortu, bo spadnie z boków.
--
pa, Basiabjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-12-23 12:33:24
Temat: Re: Masa marcepanowaUżytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:dogp5v$gn9$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik almadka napisał:
>
>> Macie jakis sprawdzony przepis?
>
> Ja zawsze robię marcepany z 40 dag migdałów słodkich, kilka szt. gorzkich,
> 40 dag cukru i troszkę wody z kroplą olejku różanego + sok z cytryny.
> Ale to raczej nei nadaje się do okładania tortu, bo spadnie z boków.
Ja potrzebuje taka, ktora bedzie gladka, da sie rozwalkowac i polozyc na
torcie jak obrus;) boki uklepac do tortu i odciac co zostanie i z tego
zrobic jeszcze jakies tam dodatkowe ozdobki....Z Twojego przepisu nie
wyjdzie taka masa? Zupelnie sie na tym nie znam, bo nigdy takiej masy
domowej roboty nawet nie widzialam:(.
almadka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-12-23 12:50:46
Temat: Re: Masa marcepanowaUżytkownik almadka napisał:
> Ja potrzebuje taka, ktora bedzie gladka, da sie rozwalkowac i polozyc na
> torcie jak obrus;) boki uklepac do tortu i odciac co zostanie i z tego
> zrobic jeszcze jakies tam dodatkowe ozdobki....Z Twojego przepisu nie
> wyjdzie taka masa? Zupelnie sie na tym nie znam, bo nigdy takiej masy
> domowej roboty nawet nie widzialam:(.
A ja zawsze robię marcepan, bo te kupne śmierdzą olejkiem i czyms
sztucznym.
Wyrób ją dobrze rękami na gładkie ciasto, powinno się udać. Ja jej nie
stosowałam, jak przykrywki na tort, tylko jako właśnie marcepany do
jedzenia. Zamiast wody daj białko, wtedy będzie bardziej plastyczna.
(Oczywiście, o ile nie paranoizujesz nt. grypy ptasiej ;) )
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-12-23 14:25:55
Temat: Re: Masa marcepanowa
Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:dogp5v$gn9$1@inews.gazeta.pl...
> Użytkownik almadka napisał:
> Ja zawsze robię marcepany z 40 dag migdałów słodkich, kilka szt.
> gorzkich, 40 dag cukru i troszkę wody z kroplą olejku różanego + sok z
> cytryny.
Możesz podać ten przepis na marcepany ??
Bardzo je lubię, ale do tej pory jadłem tylko kupne.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-12-23 14:42:16
Temat: Re: Masa marcepanowaUżytkownik Tukan napisał:
>>Ja zawsze robię marcepany z 40 dag migdałów słodkich, kilka szt.
>>gorzkich, 40 dag cukru i troszkę wody z kroplą olejku różanego + sok z
>>cytryny.
>
>
> Możesz podać ten przepis na marcepany ??
> Bardzo je lubię, ale do tej pory jadłem tylko kupne.
Składniki, jak wyżej. Migdały (obrane z brązowej skórki) przepuścić
przez maszynkę do orzechów, zmieszać z cukrem pudrem, zwilżając wodą.
Wyrobić masę. Dawać do wysypanych cukrem foremek do marcepanów lub na
blachę. Piec ok. 20 minut w niezbyt gorącym piekarniku. Można polukrować
lukrem cytrynowym lub różanym.
A ta masa na ewentualny tort oczywiście na surowo, też dobra :)
Jeśli do tych składników zamiast wody doda się kilka białek i rozciągnie
na płaskiej blasze w kwadrat, powstaje bardzo dobry mazurek marcepanowy.
ale to już na inne święta ;)
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-12-23 14:44:54
Temat: Re: Masa marcepanowaUżytkownik BasiaBjk napisał:
> Piec ok. 20 minut w niezbyt gorącym piekarniku.
Piecze się przykryte folią alu, bo inaczej wyschnie i będzie wiór, a nie
marcypan.
--
pa, BBjk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |