Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Dałem za dużo pieprzu! co teraz?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Dałem za dużo pieprzu! co teraz?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-12-23 15:58:41

Temat: Dałem za dużo pieprzu! co teraz?
Od: "Grzesiex" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak w temacie, dałem za dużo pieprzu do rosołu wiem że sól można troszke
zneutralizować wrzucając surowego ziemniaka ale czy jest jakiś sposób na
pieprz??
Grzesiek



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-12-23 16:16:00

Temat: Re: Dałem za dużo pieprzu! co teraz?
Od: "Ewa (siostra Ani) N." <n...@y...com> szukaj wiadomości tego autora


Le vendredi 23 décembre 2005 ŕ 16:58:41, dans <doh6rn$i7q$2@inews.gazeta.pl> vous
écriviez :

> Jak w temacie, dałem za dużo pieprzu do rosołu wiem że sól można troszke
> zneutralizować wrzucając surowego ziemniaka ale czy jest jakiś sposób na
> pieprz??


Owszem, ale niestety nie tak skutecznie jak ziemniak w wypadku
przesolenia : zbyt ostro przyprawione potrawy mozna ratowac dodatkiem
mleka (a jeszcze lepiej smietany).

No i teraz sprawa rosolu : ja uwielbiam rosol "zabielany" smietanka
ale wydaje mi sie ze nie jest to typowa zupa :)
Wiec radze przerobic rosol na zupe do ktorej dodaje sie smietany, np
na zupe-krem z porow, z pieczarek, albo z kurczaka.


Ewcia



--
Niesz

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-12-23 16:29:47

Temat: Re: Dałem za dużo pieprzu! co teraz?
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Grzesiex napisał:

> Jak w temacie, dałem za dużo pieprzu do rosołu wiem że sól można troszke
> zneutralizować wrzucając surowego ziemniaka ale czy jest jakiś sposób na
> pieprz??

Pieprz zwykle osiada na dnie, jeśli grubo mielony, to tym bardziej.
Spróbuj ostrożnie zlać rosół znad pieprzu. Proste, ale skuteczne.
--
pa, BBjk

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-12-23 16:31:30

Temat: Re: Dałem za dużo pieprzu! co teraz?
Od: BasiaBjk <b...@q...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik BasiaBjk napisał:

> Pieprz zwykle osiada na dnie, jeśli grubo mielony, to tym bardziej.
> Spróbuj ostrożnie zlać rosół znad pieprzu. Proste, ale skuteczne.

Coś dziś piszę w odcinkach. Rosół powinien być zimny, najlepiej taki po
nocy na balkonie, wtedy łatwiej to zrobic.
--
pa, BBjk z grypą.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-12-23 16:50:58

Temat: Re: Dałem za dużo pieprzu! co teraz?
Od: Jędrek <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Jak w temacie, dałem za dużo pieprzu do rosołu wiem że sól można troszke
> zneutralizować wrzucając surowego ziemniaka ale czy jest jakiś sposób na
> pieprz??

ja bym robil nowy, juz to raz przerabialem
az

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-12-23 16:54:20

Temat: Re: Dałem za dużo pieprzu! co teraz?
Od: "Grzesiex" <s...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


> > Pieprz zwykle osiada na dnie, jeśli grubo mielony, to tym bardziej.
> > Spróbuj ostrożnie zlać rosół znad pieprzu. Proste, ale skuteczne.
>
Jakoś udało się odratować rosołek, pieprz został na dnie. Nie jest tak źle
dolalem troche wody dodalem troche jarzyn i nawet da się zjeść :)
Pozdro
Grzegorz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-12-23 17:04:41

Temat: Re: Dałem za dużo pieprzu! co teraz?
Od: "maf" <m...@a...alpha.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Grzesiex" <s...@g...pl> wrote in message
news:doh6rn$i7q$2@inews.gazeta.pl...
> Jak w temacie, dałem za dużo pieprzu do rosołu wiem że sól można troszke
> zneutralizować wrzucając surowego ziemniaka ale czy jest jakiś sposób na
> pieprz??
> Grzesiek
Najlepiej przerobic na barszcz, dodac czosnku, majeranku, zakwasu z burakow
/ jest dostepny w sklepach chyba po 3 zl/.
Barszcz im bardziej pieprzny tym lepszy.
Pozdr
MarekF



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-12-23 18:51:52

Temat: Re: Dałem za dużo pieprzu! co teraz?
Od: "gucio" <gucio123456@ .pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "BasiaBjk" <b...@q...pl> napisał w wiadomości
news:doh8nd$o9q$2@inews.gazeta.pl...
>
> Coś dziś piszę w odcinkach.

MY tu czytamy i odcinki...
Tylko ta grypa...
Aż strach obcałować na Święta...

gucio

PS ... może to kacza...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-12-29 08:43:24

Temat: Re: Dałem za dużo pieprzu! co teraz?
Od: "flower" <f...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "Grzesiex" <s...@g...pl> napisał w wiadomości
news:doh6rn$i7q$2@inews.gazeta.pl...
> Jak w temacie, dałem za dużo pieprzu do rosołu wiem że sól można troszke
> zneutralizować wrzucając surowego ziemniaka ale czy jest jakiś sposób na
> pieprz??

Nie wiem czy to działa przy pieprzu, ja tak zrobiłem przy papryce, ale coś
mi świta w głowie, że dla pieprzu też się sprawdzi (na przyszłość):
ochłodzić, i zebrać tłuszcz z wierzchu; substancje które powodują
"pikantność" rozpuszczają się w tłuszczach.

--
"Żałuj za dowcipy, synu!"
Tytus, Romek i A'Tomek, ks. VIII


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Masa marcepanowa
Pytanie o dobry sprawdzony przepis na biszkopt makowy
sledzie w wodzie czy w mleku?
Wesolych swiat :)
zielony i czerwony pieprz

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »