Strona główna Grupy pl.misc.dieta Masło lepsze niż margaryna? oto jest pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Masło lepsze niż margaryna? oto jest pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-11-10 17:52:08

Temat: Masło lepsze niż margaryna? oto jest pytanie
Od: ".ana" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Spisek mleczarzy?;)

"Statystyczny Polak zjada rocznie niecałe 4 kg masła rocznie, o połowę mniej
niż spożywają obywatele Niemiec czy Francji, podczas gdy wielu naukowców uważa,
że produkt ten zawiera wiele składników niezbędnych w "zdrowej" diecie i jest
cenniejszy niż powszechnie konsumowane margaryny czy oleje roślinne.

Mleczarze zapowiedzieli na zakończonych dzisiaj Targach Mleczarskich, że będą
promować spożycie masła. Zamierzają w przyszłym roku uruchomić kampanię
informującą o zaletach zdrowotnych spożywania tego produktu. Przeznaczą na ten
cel 1,6 mln zł.

- Nie ma cenniejszego tłuszczu w naszej diecie niż tłuszcz mlekowy, potwierdza
ten fakt ok. 600 opracowań medycznych - twierdzi prof. Grażyna Cichosz z
Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w
Olsztynie.

Jej zdaniem, przeciętny konsument kojarzy tłuszcze zwierzęce (np. masło) z
otyłością, a jest to "bez wątpienia konsekwencja agresywnej reklamy tłuszczów
roślinnych". Profesor zaznaczyła, że od 40 lat budowana jest teoria, jakoby
tłuszcze roślinne wspomagały nasze zdrowie. Tłuszcz mlekowy jest niedoceniany,
gdyż jest on utożsamiany z cholesterolem, a ten z kolei kojarzony jest z
miażdżycą, na co nie ma dostatecznych dowodów.

Z badań klinicznych wynika, że tłuszcz mlekowy nie tylko nie zagraża, ale wręcz
zapobiega chorobom na kilka różnych sposobów, m.in. intensyfikując przemianę
cholesterolu i zapobiegając jego utlenieniu. Ponadto wszystkie komponenty mleka
o działaniu antynowotworowym zawarte są w tłuszczu mlekowym - uważa Cichosz.

Według niej, gdyby faktycznie oleje roślinne i margaryny wykazywały reklamowane
antymiażdżycowe działanie, to problemu chorób serca by już dawno nie było.
Tymczasem pomimo ograniczenia spożycia tłuszczów zwierzęcych i 6-10 krotnego
zwiększenia konsumpcji tłuszczów roślinnych w ciągu ostatnich 40 lat, problem
miażdżycy jest wciąż aktualny.

Cichosz zwraca uwagę, że bardzo ważne dla zdrowia jest utrzymanie właściwych
proporcji między kwasami omega-6 - zawartymi w tłuszczach roślinnych - oraz
kwasami omega-3. Proporcja ta powinna wynosić 5:1, podczas, gdy z powodu
ograniczenia spożycia tłuszczów zwierzęcych, proporcje te wynoszą 20-30:1.

Z tego też powodu najczęściej jednak przemiany kwasów omega-3 (który występuje
głównie w tłustych rybach) blokowane są przez nadmiar w diecie kwasów omega-6
pochodzących z olejów roślinnych. - Dlatego też zastępowanie tłuszczu mlekowego
olejami roślinnymi ze względów zdrowotnych jest niedopuszczalne - uważa
badaczka.

Źródło informacji: PAP"

http://tiny.pl/rltw

.ana

--
Nie widać lasu spoza drzew.



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-11-11 08:51:00

Temat: Re: Masło lepsze niż margaryna? oto jest pytanie
Od: Valski <v...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

.ana napisał(a):
> Spisek mleczarzy?;)
>
> "Statystyczny Polak zjada rocznie niecałe 4 kg masła rocznie, o połowę mniej
> niż spożywają obywatele Niemiec czy Francji, podczas gdy wielu naukowców uważa,
> że produkt ten zawiera wiele składników niezbędnych w "zdrowej" diecie i jest
> cenniejszy niż powszechnie konsumowane margaryny czy oleje roślinne.

[....]

Producenci margaryny stają na glowie by upodobnić swój produkt do
masła.Nie tylko konsytencja i kolorem, ale i wyglądem opakowania.Gdyby
margaryna była "dobra" to producenci masla staraliby się czynić
odwrotnie, tj. upodobnić opakowania masła do opakowan margaryny:)
Janko

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-11-11 14:47:41

Temat: Re: Masło lepsze niż margaryna? oto jest pytanie
Od: ".ana" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Janko napisal
>
> [....]
>
> Producenci margaryny stają na glowie by upodobnić swój produkt do
> masła.Nie tylko konsytencja i kolorem, ale i wyglądem opakowania.Gdyby
> margaryna była "dobra" to producenci masla staraliby się czynić
> odwrotnie, tj. upodobnić opakowania masła do opakowan margaryny:)

Moze to zrobią, ale efektów większych nie osiągnął.
Mamy już zakodowaną w mózgach "szkodliwość" tłuszczy zwierzecych.
Ciężko będzie im te "bariery" przełamać.
.ana

Nawet kartki żywnościowe zawierały większą ilość masła.


--
Nie widać lasu spoza drzew.


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-11-11 21:24:00

Temat: Re: Masło lepsze niż margaryna? oto jest pytanie
Od: ".ana" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Mozna też poczytac

http://archiwum.wiz.pl/1996/96091600.asp

http://www.chemia.px.pl/roznosci/zywnosc_maslo.html

.ana

--
Nie widać lasu spoza drzew.



--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-11-13 13:31:32

Temat: Re: Masło lepsze niż margaryna? oto jest pytanie
Od: "Arek" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik ".ana" <d...@a...pl> napisał

> Mamy już zakodowaną w mózgach "szkodliwość" tłuszczy zwierzecych.
> Ciężko będzie im te "bariery" przełamać.

Ja jestem na tyle stary ze do 20 go roku zycia nie widzialem na oczy zadnego
oleju roslinnego.
Od dziecinstwa pamietam ze podstawowym tluszczem stosowanym do wszystkiego
byla slonina drobno krojona i wytapiana na swiezo i uzywana razem ze
skwarkami.
Drugim tluszczem ktory pamietam z dziecinstwa to bylo maslo prosto od chlopa
kupowane na rynku
Margaryne niektorzy ludzie tez kupowali ale jedynie ze wzgledow
ekonomicznych bo nie stac ich bylo ani na slonine ani na maslo. Propaganda
tluszczy roslinnych doscignela mnie jak bylem juz doroslym czlowiekiem w
zwiazku z czym traktowalem to wszystko z duzym dystansem.
Nie przestalem z powodu tej propagandy jesc masla ani jajek.
Pamietam ze maslo mleko miod i czosnek stosowane bylo przez naszych rodzicow
jako srodek leczniczy przy wszelkiego rodzaju przeziebieniach i grypach.
Chorym podawano na wzmocnienie
kluseczki lane robione na zoltkach podawane z goracym mlekiem z maslem i
miodem.
Nie slyszalem zeby ktos dawal choremu dziecku margaryne i twierdzil ze
bedzie zdrowsze.
Margaryna zawsze kojarzyla mi sie z biedota i nedza, nigdy ze zdrowiem.
W takim ukladzie mnie nikt nie byl w stanie jak Ty to piszesz "zakodowac w
mozgu szkodliwosc tluszczy zwierzecych". Na moja opinie nie nie mogl miec
wplywu zaden wspolczesny "guru" gdyz mialem to juz zakodowane od
dziecinstwa.

--
Tomasz




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-11-14 14:09:43

Temat: Re: Masło lepsze niż margaryna? oto jest pytanie
Od: ".ana" <d...@a...pl> szukaj wiadomości tego autora

Arek napisal
>
> > Mamy już zakodowaną w mózgach "szkodliwość" tłuszczy zwierzecych.
> > Ciężko będzie im te "bariery" przełamać.
>
> Ja jestem na tyle stary ze do 20 go roku zycia nie widzialem na oczy zadnego
> oleju roslinnego.
> Od dziecinstwa pamietam ze podstawowym tluszczem stosowanym do wszystkiego
> byla slonina drobno krojona i wytapiana na swiezo i uzywana razem ze
> skwarkami.

Tradycyjna polska kuchnia.
I te wołania pod oknami...
mamo rzuć mi kromkę chleba ze smalcem:))))

> Drugim tluszczem ktory pamietam z dziecinstwa to bylo maslo prosto od chlopa
> kupowane na rynku
> Margaryne niektorzy ludzie tez kupowali ale jedynie ze wzgledow
> ekonomicznych bo nie stac ich bylo ani na slonine ani na maslo.

Margaryną łatwiej sie chleb smarowało:)
U mnie w domu używało sie minimalne ilości.
A faktycznie zawsze byla tańsza.


> Propaganda
> tluszczy roslinnych doscignela mnie jak bylem juz doroslym czlowiekiem w
> zwiazku z czym traktowalem to wszystko z duzym dystansem.
> Nie przestalem z powodu tej propagandy jesc masla ani jajek.

Ja też.

> Pamietam ze maslo mleko miod i czosnek stosowane bylo przez naszych rodzicow
> jako srodek leczniczy przy wszelkiego rodzaju przeziebieniach i grypach.
> Chorym podawano na wzmocnienie
> kluseczki lane robione na zoltkach podawane z goracym mlekiem z maslem i
> miodem.

Tak, tez to pamiętam.

> Nie slyszalem zeby ktos dawal choremu dziecku margaryne i twierdzil ze
> bedzie zdrowsze.
> Margaryna zawsze kojarzyla mi sie z biedota i nedza, nigdy ze zdrowiem.
> W takim ukladzie mnie nikt nie byl w stanie jak Ty to piszesz "zakodowac w
> mozgu szkodliwosc tluszczy zwierzecych". Na moja opinie nie nie mogl miec
> wplywu zaden wspolczesny "guru" gdyz mialem to juz zakodowane od
> dziecinstwa.

Nie każdy jest tak odporny na reklame;)
.ana

--
Mie widać lasu spoza drzew.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-12-02 21:01:20

Temat: Re: Masło lepsze niż margaryna? oto jest pytanie
Od: Łukasz <l...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Miałbym opory przed nazwaniem margaryny 'tłuszczem roślinnym' :)
Przecież to produkt syntetyczny, z reaktora chemicznego (AFAIR przynajmniej)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2006-12-20 09:56:55

Temat: Re: Masło lepsze niż margaryna? oto jest pytanie
Od: "masło nie jest lepsze od margaryny" <a...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> Spisek mleczarzy?;)
>
> "Statystyczny Polak zjada rocznie niecałe 4 kg masła rocznie, o połowę mniej
> niż spożywają obywatele Niemiec czy Francji, podczas gdy wielu naukowców
uważa,
> że produkt ten zawiera wiele składników niezbędnych w "zdrowej" diecie i
jest
> cenniejszy niż powszechnie konsumowane margaryny czy oleje roślinne.
>
> Mleczarze zapowiedzieli na zakończonych dzisiaj Targach Mleczarskich, że
będą
> promować spożycie masła. Zamierzają w przyszłym roku uruchomić kampanię
> informującą o zaletach zdrowotnych spożywania tego produktu. Przeznaczą na
ten
> cel 1,6 mln zł.
>
> - Nie ma cenniejszego tłuszczu w naszej diecie niż tłuszcz mlekowy,
potwierdza
> ten fakt ok. 600 opracowań medycznych - twierdzi prof. Grażyna Cichosz z
> Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-
Mazurskiego w
> Olsztynie.
>
> Jej zdaniem, przeciętny konsument kojarzy tłuszcze zwierzęce (np. masło) z
> otyłością, a jest to "bez wątpienia konsekwencja agresywnej reklamy
tłuszczów
> roślinnych". Profesor zaznaczyła, że od 40 lat budowana jest teoria, jakoby
> tłuszcze roślinne wspomagały nasze zdrowie. Tłuszcz mlekowy jest
niedoceniany,
> gdyż jest on utożsamiany z cholesterolem, a ten z kolei kojarzony jest z
> miażdżycą, na co nie ma dostatecznych dowodów.
>
> Z badań klinicznych wynika, że tłuszcz mlekowy nie tylko nie zagraża, ale
wręcz
> zapobiega chorobom na kilka różnych sposobów, m.in. intensyfikując przemianę
> cholesterolu i zapobiegając jego utlenieniu. Ponadto wszystkie komponenty
mleka
> o działaniu antynowotworowym zawarte są w tłuszczu mlekowym - uważa Cichosz.
>
> Według niej, gdyby faktycznie oleje roślinne i margaryny wykazywały
reklamowane
> antymiażdżycowe działanie, to problemu chorób serca by już dawno nie było.
> Tymczasem pomimo ograniczenia spożycia tłuszczów zwierzęcych i 6-10 krotnego
> zwiększenia konsumpcji tłuszczów roślinnych w ciągu ostatnich 40 lat,
problem
> miażdżycy jest wciąż aktualny.
>
> Cichosz zwraca uwagę, że bardzo ważne dla zdrowia jest utrzymanie właściwych
> proporcji między kwasami omega-6 - zawartymi w tłuszczach roślinnych - oraz
> kwasami omega-3. Proporcja ta powinna wynosić 5:1, podczas, gdy z powodu
> ograniczenia spożycia tłuszczów zwierzęcych, proporcje te wynoszą 20-30:1.
>
> Z tego też powodu najczęściej jednak przemiany kwasów omega-3 (który
występuje
> głównie w tłustych rybach) blokowane są przez nadmiar w diecie kwasów omega-
6
> pochodzących z olejów roślinnych. - Dlatego też zastępowanie tłuszczu
mlekowego
> olejami roślinnymi ze względów zdrowotnych jest niedopuszczalne - uważa
> badaczka.
>
> Źródło informacji: PAP"
>
> http://tiny.pl/rltw
>
> .ana
>
> --
> Nie widać lasu spoza drzew.
>
>
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2006-12-21 13:03:43

Temat: Re: Masło lepsze niż margaryna? oto jest pytanie
Od: "Aneczka" <a...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Mnie tylko dziwi Wasza rozmowa. O czym wy w ogóle mówicie. Ilu z Was
czyta składy produktów które kupują? Przecież we wszelakich
masłach w składzie pisze: "tłuszcz roślinny" a to co powszechnie
zwie się margaryną (bo jest w puszce) jest tak naprawdę substancją
do smarowania i smażenia. W dzisiejszych czasach PRAWDZIWA margaryna
jest droga a PRAWDZIWE masło praktycznie niedostępne (mój znajomy -
chemik - próbował kiedyś z masła zrobić kwas mlekowy i mu się nie
udało bo masła w maśle nie znalazł)

Pozdrawiam

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2006-12-22 08:10:13

Temat: Re: Masło lepsze niż margaryna? oto jest pytanie
Od: janusz <j...@f...adres.to> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Aneczka napisał:
> Mnie tylko dziwi Wasza rozmowa. O czym wy w ogóle mówicie. Ilu z Was
> czyta składy produktów które kupują?

Np. ja czytam.

> Przecież we wszelakich masłach w składzie pisze: "tłuszcz roślinny"

Nieprawda, przynajmniej w Krakowie.
Kupuję masło, które poza śmietanką z mleka pasteryzowanego
ma w składzie tylko barwnik-mieszaninę karotenów.

> a to co powszechnie zwie się margaryną (bo jest w puszce) jest tak naprawdę
substancją
> do smarowania i smażenia.

To jest mieszanina oleju i margaryny.
Nie daje się do tych "puszek" (raczej plastikowych kubków)
samej margaryny, bo tania w produkcji jest twarda.
Taniej zmieszać twardą margarynę z olejem,
niż wyprodukować miękką margarynę.

> W dzisiejszych czasach PRAWDZIWA margaryna jest droga a PRAWDZIWE masło praktycznie
niedostępne (mój znajomy -
> chemik - próbował kiedyś z masła zrobić kwas mlekowy i mu się nie
> udało bo masła w maśle nie znalazł)

Może próbował zrobić kwas mlekowy z "masła półtłustego"
lub z "masła roślinnego" ?


j..

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

czynny tryb życia i racjonalna dieta
jaką diete stosować?
ile jesc kalori
Do Jeffa raz i nigdy wiecej
Kogo sprowokowal a n stepnie zlozym donos Janusz Lepionko

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Prasa do oleju na domowy użytek
niedobory skł. mineralnych a alergie skórne
Sekret Odchudzania z Pasją
Darmowe Mp3 Discopolo 2015 i premiery
Re: Solution Manual Switching and Finite Automata Theory, 3rd Ed by Kohavi, K. Jha

zobacz wszyskie »