Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.nask.pl!new
s.nask.org.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!.POSTED!not-for-mail
From: "Chiron" <c...@o...eu>
Newsgroups: pl.sci.psychologia
Subject: Re: Merlot czy Kadarka
Date: Sun, 12 Jun 2011 19:06:39 +0200
Organization: ATMAN - ATM S.A.
Lines: 45
Message-ID: <it2rn0$ilv$1@node2.news.atman.pl>
References: <1...@t...karma>
<1letwvdppcbdy$.6unbq6macc7z$.dlg@40tude.net>
<isv5et$vks$1@node2.news.atman.pl>
<1...@4...net>
<it1mhu$ejf$1@node2.news.atman.pl>
<60aogq9cqy8h$.1fbs3btfe2nub$.dlg@40tude.net>
<it2laf$cl3$1@node2.news.atman.pl>
<nf4rcrntz4h1.10kle9ay5l5s9$.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: staticline25371.toya.net.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node2.news.atman.pl 1307898400 19135 217.113.230.73 (12 Jun 2011 17:06:40
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 12 Jun 2011 17:06:40 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <nf4rcrntz4h1.10kle9ay5l5s9$.dlg@40tude.net>
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Importance: Normal
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 15.4.3508.1109
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V15.4.3508.1109
X-Antivirus: avast! (VPS 110612-1, 2011-06-12), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.psychologia:600797
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
dyskusyjnych:nf4rcrntz4h1.10kle9ay5l5s9$.dlg@40tude.
net...
Dnia Sun, 12 Jun 2011 17:17:35 +0200, Chiron napisał(a):
> Użytkownik "Ikselka" napisał w wiadomości grup
> dyskusyjnych:60aogq9cqy8h$.1fbs3btfe2nub$.dlg@40tude
.net...
>
> Dnia Sun, 12 Jun 2011 08:32:16 +0200, Chiron napisał(a):
>
>> Może się mylę, ale w Polsce w miarę dobre, francuskie wino to powyżej 150
>> zł, podczas gdy tej samej jakości chilijskie- 50 zł. No cóż- "etykietka"
>> kosztuje:-)
>
> W sumie to i tak one wszystkie siarkowane.. . Wyczuwam to na odległość,
> tylko zbliżę nos. To swoiste kalectwo mojego nosa każe mi pić najchętniej
> wina robione przez MŚK - kilkudziesięcioletnia praktyka oparta na
> doświadczeniach ojca i dziadka daje klasę...
> ====================================================
=====================================
> Kadzie, w których dojrzewa wino- myje się roztworem SO2- działa
> antygrzybicznie. Niczego lepszego dotąd nie wynaleziono.
> Te za kilka tysięcy robi się inną technologią- można np wyprodukować dla
> nich kadzie- i tak są drogie, będą też stać kilka lat.
To nie o to chodzi. Aby (nawet najdroższe) wino zachowało trwałość, MUSI
być siarkowane, prócz tego dodaje się tam kilkadziesiąt (do kilkuset)
innych składników. Nie ma przeproś. Tu tylko o jednym:
http://tiny.pl/hfjqg
====================================================
=========================================
Wiem, wiem:-). Tylko nawet do domowego wina trudno nie dodać siarczynów.
Innym sposobem jest dodanie do wina po ok.2 latach (przeciętnie tyle
dojrzewa) spirytusu- także dezynfekuje. No i nie śmierdzi, a daje
dodatkowego kopa:-).
Inaczej jest przy produkcji miodu- często dojrzewającego 8-10 lat. Albo
użyjemy odkażonych, glinianych naczyń i PRAWDZIWEGO miodu- albo trzeba
zasiarczyć- bo się prawie na pewno zepsuje.
--
Prawda, Prostota, Miłość
Chiron
|