Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Mielone w zalewie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Mielone w zalewie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-06-01 08:29:30

Temat: Mielone w zalewie
Od: "aniared/A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Moja siostra robi pyszne mielone w zalewie. Próbowałam od niej wydobyć
przepis, ale ona nie jest mi w stanie podać proporcji zalewy, bo robi ją
zawsze "na oko", a raczej "na język" ;). Czy ktoś z Was zna przepis na
to danie? Robiąc to po raz pierwszy obawiam się, że wyjdzie mi za kwaśne
albo zbyt mdłe. Mielone robi się standardowo, im mniejsze kulki tym
lepiej. Skład zalewy podobny jak do korniszonów. Tylko proporcji mi brak...
TIA
--
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-06-01 20:09:36

Temat: Odp: Mielone w zalewie
Od: "Agnieszka" <n...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

3 szkl. wody
1 szkl. octu
4 ziar. ziela ang.
2 liski laur.
8 ziarenek pieprzu
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
Zagotować, gorącym zalewać.
Pozdrawiam
Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-06-01 20:30:42

Temat: Re: Mielone w zalewie
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"aniared/A.L." wrote:

> Mielone robi się standardowo, im mniejsze kulki tym
> lepiej.

Mogłabyś rozwinąć temat?
Co to znaczy standardowo? Mięso, buła, jaja?
Czy coś jeszcze?
Co się robi z tymi mielonymi - do jedzenia? na zagrychę czy jak?
I ile muszą się zalewać?

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-06-02 07:18:39

Temat: Re: Mielone w zalewie
Od: "aniared/A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

sadyl napisał(a):
> "aniared/A.L." wrote:
>
>
>> Mielone robi się standardowo, im mniejsze kulki tym
>>lepiej.
>
>
> Mogłabyś rozwinąć temat?
> Co to znaczy standardowo? Mięso, buła, jaja?

Tak, + cebula zeszklona, przyprawy.

> Czy coś jeszcze?
> Co się robi z tymi mielonymi - do jedzenia? na zagrychę czy jak?
> I ile muszą się zalewać?

Na zagrychę są super. Ewentualnie na przekąskę. Je się je rzecz jasna na
zimno. Zalewa się je gorącą zalewą i już nie gotuje, po wystygnięciu i
schłodzeniu w lodówce już są w zasadzie dobre, ale lepiej, gdy poleżą w
tej lodówce przez noc. Jeżeli ktoś ma cierpliwość robić malutkie
klopsiki, to można zrobić z nich świetne koreczki.
--
Ania, która zabiera się za klopsiki w nadchodzący weekend.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-06-02 11:24:34

Temat: Re: Mielone w zalewie
Od: "Julita Cygan" <j...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora


Zalewa się je gorącą zalewą i już nie gotuje,


rozumiem, że zalewa się wcześniej usmażone kotleciki
Julita


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-06-02 11:53:37

Temat: Re: Mielone w zalewie
Od: "aniared/A.L." <a...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Julita Cygan napisał(a):
> Zalewa się je gorącą zalewą i już nie gotuje,
>
>
> rozumiem, że zalewa się wcześniej usmażone kotleciki
> Julita
>
>
Oczywiście.
--
Ania

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-06-03 22:12:47

Temat: Re: Mielone w zalewie
Od: sadyl <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

"aniared/A.L." wrote:
>
> Na zagrychę są super. Ewentualnie na przekąskę. Je się je rzecz jasna na
> zimno. Zalewa się je gorącą zalewą i już nie gotuje, po wystygnięciu i
> schłodzeniu w lodówce już są w zasadzie dobre, ale lepiej, gdy poleżą w
> tej lodówce przez noc. Jeżeli ktoś ma cierpliwość robić malutkie
> klopsiki, to można zrobić z nich świetne koreczki.

Dzięki za rozjasnienie.
Narobiłaś mi smaka ... na zagrychę rzecz jasna :)

sadyl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-06-04 14:26:52

Temat: Re: Mielone w zalewie
Od: " Zora" <z...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

sadyl <s...@p...onet.pl> napisał(a):

> Dzięki za rozjasnienie.
> Narobiłaś mi smaka ... na zagrychę rzecz jasna :)

Ja tylko napomknę że czesi w ten sposób marynują parówki takie grube, krótkie
w naturalnym flaku. Stoi toto na barze w każdej knajpie - powszechnie
zamawiane do piwa.

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-06-04 17:58:15

Temat: Re: Mielone w zalewie
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <d7sdnc$nvr$1@inews.gazeta.pl>,
" Zora" <z...@g...SKASUJ-TO.pl> wrote:

> sadyl <s...@p...onet.pl> napisał(a):
>
> > Dzięki za rozjasnienie.
> > Narobiłaś mi smaka ... na zagrychę rzecz jasna :)
>
> Ja tylko napomknę że czesi w ten sposób marynują parówki takie grube, krótkie
> w naturalnym flaku.

Nie parówki, tylko serdelki. A nazywa się to utopenci, czyli topielcy.

Przepis:

<http://www.arago.cz/utopenci/>

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-06-05 16:28:07

Temat: Re: Mielone w zalewie
Od: " Zora" <z...@g...SKASUJ-TO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):


>
> Nie parówki, tylko serdelki. A nazywa się to utopenci, czyli topielcy.
>
> Przepis:
>
> <http://www.arago.cz/utopenci/>

O ! To, to właśnie miałam na myśli, tylko słów zbrakło :D.

A z serdelkami to się wstrzymałam bo co region to inna nazwa, więc wolałam
opisowo bardziej.

pozdrawiam


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pizza wg Pascala
Pomocy - steki z miecznika
test
kiełki - macie przepisy na?
collage@pnet.pl

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »