Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: Maja Krężel <o...@f...onet.pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Mleko acidofilne,pytanie?
Date: Mon, 18 Sep 2000 10:27:25 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 27
Message-ID: <8q4kr8$d3g$6@news.tpi.pl>
References: <8q1tv4$cfp$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa200.gdynia.cvx.ppp.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 969266856 13424 213.76.32.200 (18 Sep 2000 08:47:36 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Sep 2000 08:47:36 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2314.1300
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2417.2000
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:33162
Ukryj nagłówki
Adam Grzybowiński napisał
> Witam,
> jakie wlasciwosci ma mleko acidofilne, czym rozni sie od liofilizowanego,
Acidofilne to po prostu ukwaszone bakteriami mlekowymi (różne szczepy, w tym
momencie nie jestem w stanie podać Ci ich prawidłowych nazw), czyli
najzwyklejsze kwaśne (zsiadłe) mleko. Co do właściwości to po prostu dostarcza
organizmowi pożytecznych szczepów bakterii, jest łatwiej strawne, niż słodkie
mleko i znakomicie gasi pragnienie.
Liofilizowane? Pierwszy raz słyszę, by mleko się liofilizowało, ale być może. W
każdym razie liofilizacja to metoda utrwalania żywności poprzez wymrażanie
(sublimację) z niej wody (takie suszenie, ale inaczej, niż w tradycyjny sposób).
Liofilizuje się mięso, warzywa, owoce, ale o mleku nie słyszałam.
> jake je uzyskac, czy mozna pic je bez ograniczen?
Ale które? Acidofilne najlepiej kupić w sklepie. Można zrobić samemu, ale kupa z
tym roboty i nie zawsze wychodzi.
Liofilizowane? Jak zrobić w warunkach domowych - nie mam pojęcia, ale po co Ci
takie mleko?
--
Pozdrawiam
Maja
|