| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-15 17:02:22
Temat: Mleko acidofilne,pytanie?Witam,
jakie wlasciwosci ma mleko acidofilne, czym rozni sie od liofilizowanego,
jake je uzyskac, czy mozna pic je bez ograniczen?
Dziekuje za ew. odpowiedz.
--
Adam G.
g...@p...com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2000-09-18 08:27:25
Temat: Re: Mleko acidofilne,pytanie?
Adam Grzybowiński napisał
> Witam,
> jakie wlasciwosci ma mleko acidofilne, czym rozni sie od liofilizowanego,
Acidofilne to po prostu ukwaszone bakteriami mlekowymi (różne szczepy, w tym
momencie nie jestem w stanie podać Ci ich prawidłowych nazw), czyli
najzwyklejsze kwaśne (zsiadłe) mleko. Co do właściwości to po prostu dostarcza
organizmowi pożytecznych szczepów bakterii, jest łatwiej strawne, niż słodkie
mleko i znakomicie gasi pragnienie.
Liofilizowane? Pierwszy raz słyszę, by mleko się liofilizowało, ale być może. W
każdym razie liofilizacja to metoda utrwalania żywności poprzez wymrażanie
(sublimację) z niej wody (takie suszenie, ale inaczej, niż w tradycyjny sposób).
Liofilizuje się mięso, warzywa, owoce, ale o mleku nie słyszałam.
> jake je uzyskac, czy mozna pic je bez ograniczen?
Ale które? Acidofilne najlepiej kupić w sklepie. Można zrobić samemu, ale kupa z
tym roboty i nie zawsze wychodzi.
Liofilizowane? Jak zrobić w warunkach domowych - nie mam pojęcia, ale po co Ci
takie mleko?
--
Pozdrawiam
Maja
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |