Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Moje (prze) twórcze szaleństwo :)

Grupy

Szukaj w grupach

 

Moje (prze) twórcze szaleństwo :)

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 15


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2011-09-30 23:35:40

Temat: Moje (prze) twórcze szaleństwo :)
Od: Anai <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Uwaga! Chwalę się :P

- 23 słoiki papryki
z czego 5 w miodzie w/g przepisu Ikselki

- 10 słoików sałatki z buraków ćwikłowych i papryki w/g tego przepisu:

3 kg buraków
3 duże cebule
1 kg papryki

Zalewa:
1szklanka octu
1szklanka oleju
1szklanka cukru
1 łyżka soli
1,5 szklanki wody
kilkanaście ziaren pieprzu

Buraki ugotować, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Cebulę i paprykę pokroić w paski, zeszklić na oleju.
Przygotować zalewę, kiedy się zagotuje wrzucić do niej paprykę z cebulą
i gotować 10 minut. Dodać buraki i jeszcze pogotować 5 minut. Odcedzić.
Gorącą sałatkę nakładać do słoików

Polecam, bo wyszła naprawdę pyszna... chyba najlepsza sałatka z buraków
i papryki jaką zdarzyło mi się jeść ;)


- 5 słoików ajwaru - przepis stąd:
http://www.wielkiezarcie.com/recipe21804.html

Również polecam, bo też wyszedł bardzo dobry - choć nie ukrywam, że
nieco go zmodyfikowałam ;)

- bakłażany upiekłam razem z papryką
- cebulę zeszkliłam razem z czosnkiem
- no i wszystko razem dusiłam tak z godzinkę/półtorej na maleńkim ogniu
- taki surowy mi nie pasował jakoś...;)

I wyszedł r e w e l a c y j n y !! :D
--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2011-10-01 07:50:41

Temat: Re: Moje (prze) twórcze szaleństwo :)
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Anai wrote:
> Polecam, bo wyszła naprawdę pyszna... chyba najlepsza sałatka z buraków
> i papryki jaką zdarzyło mi się jeść ;)

A buraki z kapustą jadłaś?

J. Nie będę sie chwalić, nie chce mi się słoików liczyć.
Sygnałem, że pora kończyć przetwory jest brak wolnych słoików;-)
Jeszcze tylko zapas na grzyby został i beczka na kapustę.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2011-10-01 09:11:42

Temat: Re: Moje (prze) twórcze szaleństwo :)
Od: Anai <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 01.10.2011 09:50, krys pisze:
> Anai wrote:
>> Polecam, bo wyszła naprawdę pyszna... chyba najlepsza sałatka z buraków
>> i papryki jaką zdarzyło mi się jeść ;)
>
> A buraki z kapustą jadłaś?

Nie, nie jadłam...

>
> J. Nie będę sie chwalić, nie chce mi się słoików liczyć.
> Sygnałem, że pora kończyć przetwory jest brak wolnych słoików;-)

Słoiki mi się właśnie kończą, a miejsce na nie (w piwnicy) już mi się
dawno skończyło :D

> Jeszcze tylko zapas na grzyby został i beczka na kapustę.

Grzyby mam jeszcze zeszłoroczne (duuuużo), więc w tym roku nie nastawiam
się na marynowanie, raczej na mrożenie, bo fajnie jest zjeść sobie sos
grzybowy np. we kwietniu :)

--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2011-10-01 10:11:01

Temat: Re: Moje (prze) twórcze szaleństwo :)
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Anai wrote:

> W dniu 01.10.2011 09:50, krys pisze:
>> Anai wrote:
>>> Polecam, bo wyszła naprawdę pyszna... chyba najlepsza sałatka z buraków
>>> i papryki jaką zdarzyło mi się jeść ;)
>>
>> A buraki z kapustą jadłaś?
>
> Nie, nie jadłam...

A chcesz spróbować? Bo nie wiem, czy wklepywać?

> Słoiki mi się właśnie kończą, a miejsce na nie (w piwnicy) już mi się
> dawno skończyło :D

E tam, jakbym się upała na nowy regał...;-) Ale kto by to wszystko zjadał?
Może kiedyś, jak się jakiś zięciunio albo dobra synowa trafi;-)
>
>> Jeszcze tylko zapas na grzyby został i beczka na kapustę.
>
> Grzyby mam jeszcze zeszłoroczne (duuuużo), więc w tym roku nie nastawiam
> się na marynowanie, raczej na mrożenie, bo fajnie jest zjeść sobie sos
> grzybowy np. we kwietniu :)

Ja to się nie nastawiam, tylko mam nadzieję, że będą grzyby. W ubiegłym roku
miałam solone, oraz prawie gotowy sos pasteryzowany, i trochę mrozonych
opieniek, fajnie było:-)
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2011-10-01 10:22:46

Temat: Re: Moje (prze) twórcze szaleństwo :)
Od: Anai <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 01.10.2011 12:11, krys pisze:

>>> A buraki z kapustą jadłaś?
>>
>> Nie, nie jadłam...
>
> A chcesz spróbować? Bo nie wiem, czy wklepywać?

Pewnie, wklepuj... :D
>
>> Słoiki mi się właśnie kończą, a miejsce na nie (w piwnicy) już mi się
>> dawno skończyło :D
>
> E tam, jakbym się upała na nowy regał...;-) Ale kto by to wszystko zjadał?
> Może kiedyś, jak się jakiś zięciunio albo dobra synowa trafi;-)

W mojej nie ma miejsca na słoiki, o nowym regale w ogóle można zapomnieć :/

>> Grzyby mam jeszcze zeszłoroczne (duuuużo), więc w tym roku nie nastawiam
>> się na marynowanie, raczej na mrożenie, bo fajnie jest zjeść sobie sos
>> grzybowy np. we kwietniu :)
>
> Ja to się nie nastawiam, tylko mam nadzieję, że będą grzyby.

U nas na razie biduuunia :/


--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2011-10-01 10:44:16

Temat: Re: Moje (prze) twórcze szaleństwo :)
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Anai wrote:

> W dniu 01.10.2011 12:11, krys pisze:
>
>>>> A buraki z kapustą jadłaś?
>>>
>>> Nie, nie jadłam...
>>
>> A chcesz spróbować? Bo nie wiem, czy wklepywać?
>
> Pewnie, wklepuj... :D

2 kg buraków, 2 kg białej kapusty, 40 dkg cebuli
Poszatkować, zetrzeć na tarce, pokroić w krążki.
Dosypać 2 łyżki soli, wymieszać i zostawić na 2 godziny.

Dodać szklankę octu 10%, 40 dkg cukru, ponownie wymieszać. Napełnić słoiki,
pasteryzować od chwili zagotowania 45 minut.

Moje dziecię wyżera to bez obiadu;-)

>> E tam, jakbym się upała na nowy regał...;-) Ale kto by to wszystko
>> zjadał? Może kiedyś, jak się jakiś zięciunio albo dobra synowa trafi;-)
>
> W mojej nie ma miejsca na słoiki, o nowym regale w ogóle można zapomnieć
> :/

Mam to szczęście, że piwnic ci u nas dostatek.

>> Ja to się nie nastawiam, tylko mam nadzieję, że będą grzyby.
>
> U nas na razie biduuunia :/

Były w sierpniu, ale takie robaczywki, że szkoda gadać.

Jakby popadało, to pewnie byłyby.
J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2011-10-01 12:40:12

Temat: Re: Moje (prze) twórcze szaleństwo :)
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 01 Oct 2011 12:44:16 +0200, krys napisał(a):

> 2 kg buraków, 2 kg białej kapusty, 40 dkg cebuli
> Poszatkować, zetrzeć na tarce, pokroić w krążki.
> Dosypać 2 łyżki soli, wymieszać i zostawić na 2 godziny.
>
> Dodać szklankę octu 10%, 40 dkg cukru, ponownie wymieszać. Napełnić słoiki,
> pasteryzować od chwili zagotowania 45 minut.
>
> Moje dziecię wyżera to bez obiadu;-)

Też dziękuję za przepis - skorzystam :-)
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2011-10-01 13:42:21

Temat: Re: Moje (prze) twórcze szaleństwo :)
Od: Anai <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

W dniu 01.10.2011 12:44, krys pisze:

>
> 2 kg buraków, 2 kg białej kapusty, 40 dkg cebuli
> Poszatkować, zetrzeć na tarce, pokroić w krążki.
> Dosypać 2 łyżki soli, wymieszać i zostawić na 2 godziny.
>
> Dodać szklankę octu 10%, 40 dkg cukru, ponownie wymieszać. Napełnić słoiki,
> pasteryzować od chwili zagotowania 45 minut.
>
> Moje dziecię wyżera to bez obiadu;-)

Fenks soł macz... Buraki ugotowane?

--
Pozdrawiam
Anai

*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
***** http://photo-of-anai.gu.ma/ *****
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2011-10-01 13:51:36

Temat: Re: Moje (prze) twórcze szaleństwo :)
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 01 Oct 2011 15:42:21 +0200, Anai napisał(a):

> W dniu 01.10.2011 12:44, krys pisze:
>
>>
>> 2 kg buraków, 2 kg białej kapusty, 40 dkg cebuli
>> Poszatkować, zetrzeć na tarce, pokroić w krążki.
>> Dosypać 2 łyżki soli, wymieszać i zostawić na 2 godziny.
>>
>> Dodać szklankę octu 10%, 40 dkg cukru, ponownie wymieszać. Napełnić słoiki,
>> pasteryzować od chwili zagotowania 45 minut.
>>
>> Moje dziecię wyżera to bez obiadu;-)
>
> Fenks soł macz... Buraki ugotowane?

Na pewno surowe, skoro 45 minut pasteryzowania.
--
XL

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2011-10-01 14:28:35

Temat: Re: Moje (prze) twórcze szaleństwo :)
Od: krys <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Ikselka wrote:

> Dnia Sat, 01 Oct 2011 12:44:16 +0200, krys napisał(a):
>
>> 2 kg buraków, 2 kg białej kapusty, 40 dkg cebuli
>> Poszatkować, zetrzeć na tarce, pokroić w krążki.
>> Dosypać 2 łyżki soli, wymieszać i zostawić na 2 godziny.
>>
>> Dodać szklankę octu 10%, 40 dkg cukru, ponownie wymieszać. Napełnić
>> słoiki, pasteryzować od chwili zagotowania 45 minut.
>>
>> Moje dziecię wyżera to bez obiadu;-)
>
> Też dziękuję za przepis - skorzystam :-)

Smacznego:-)

J.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Zupa z dyni (piżmowej) po ikselsku.
Ile przechowywać
Jedzmy karaluchy, jedwabniki i świerszcze.
Przekręcające się zakrętki
Nalewka z czeremchy i głogu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »