« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-01-09 09:58:13
Temat: Re: Może ktoś wie......Bogus"aw Kempny <k...@s...com.pl> wrote:
> ostry wrote:
> >
> > jak to wkońcu jest z tymi makaronami
> > Specjalnie w sklepie się przyjrza"em nazwom -
> > nasze muszelki występują w rodzaju w"oskim u dwóch różnych producentów raz
> > jako Conchiglie ( nie pamiętam jak się to pisze ) a raz jako Gnocchi
> > ?????????
> Duzo nieporozumien z tym makaronem, glownie dlatego, ze tej
> nazwy w Polsce
> uzywamy do roznych rzeczy. Wloski makaron, czyli pasta,
> wystepuje w bardzo
> wielu odmianach, rozniacych sie kolorem, ksztaltem, smakiem
> oczywiscie,
> jednak istotne jest, ze robiony jest z maki, wody, soli czasami
> jeszcze cos,
> ale bez jajek. Maka jest z twardej pszenicy durum.
Wlosi znaja obok "pasta secca" -- robionej z maki z pszenicy durum i
wody takze "pasta all'uovo" robiona z dodatkiem jajek. Ta ostatnia
zasadniczo powinna byc robiona w domu i gotowana swieza, ale mozna ja
tez kupic robiona fabrycznie i suszona.
Z drugiej strony, o ile dawniej polskie wytwornie makaronow robily
wylacznie makarony jajeczne, zapewne z braku w kraju odpowiedniej,
wysokoglutenowej maki, to tezraz robia zazwyczaj makarony w rodzaju
"pasta secca" z importowanej pszenicy durum. Inna sprawa, ze zaden ze
znanych mi polskich makaronow nie ma odpowiedniej jakosci, zeby mozna go
bylo uzyc do wloskich potraw.
Wladyslaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |