Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Re: Może ktoś wie......

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Może ktoś wie......

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-01-09 09:58:13

Temat: Re: Może ktoś wie......
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los) szukaj wiadomości tego autora

Bogus"aw Kempny <k...@s...com.pl> wrote:

> ostry wrote:
> >
> > jak to wkońcu jest z tymi makaronami
> > Specjalnie w sklepie się przyjrza"em nazwom -
> > nasze muszelki występują w rodzaju w"oskim u dwóch różnych producentów raz
> > jako Conchiglie ( nie pamiętam jak się to pisze ) a raz jako Gnocchi
> > ?????????
> Duzo nieporozumien z tym makaronem, glownie dlatego, ze tej
> nazwy w Polsce
> uzywamy do roznych rzeczy. Wloski makaron, czyli pasta,
> wystepuje w bardzo
> wielu odmianach, rozniacych sie kolorem, ksztaltem, smakiem
> oczywiscie,
> jednak istotne jest, ze robiony jest z maki, wody, soli czasami
> jeszcze cos,
> ale bez jajek. Maka jest z twardej pszenicy durum.


Wlosi znaja obok "pasta secca" -- robionej z maki z pszenicy durum i
wody takze "pasta all'uovo" robiona z dodatkiem jajek. Ta ostatnia
zasadniczo powinna byc robiona w domu i gotowana swieza, ale mozna ja
tez kupic robiona fabrycznie i suszona.
Z drugiej strony, o ile dawniej polskie wytwornie makaronow robily
wylacznie makarony jajeczne, zapewne z braku w kraju odpowiedniej,
wysokoglutenowej maki, to tezraz robia zazwyczaj makarony w rodzaju
"pasta secca" z importowanej pszenicy durum. Inna sprawa, ze zaden ze
znanych mi polskich makaronow nie ma odpowiedniej jakosci, zeby mozna go
bylo uzyc do wloskich potraw.

Wladyslaw

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

tofu
boczniak
Odp: jak się robi KOGIEL MOGIEL
Odp: jak się robi KOGIEL MOGIEL
Odp: jak się robi KOGIEL MOGIEL

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »