« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-05-18 19:40:25
Temat: Na co się skuszą Szkoci w PLWitam,
Za tydzień będę gościć 4 Szkotów. Potrzebuję pomysłu na zupę i II danie,
bo deser wymyślony. Ma być po polsku i elegancko. Jak ktoś ma wenę , to
błagam niech się podzieli.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-05-18 19:43:43
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL** Paulinka wrote:
> Za tydzień będę gościć 4 Szkotów. Potrzebuję pomysłu na zupę i II
> danie, bo deser wymyślony. Ma być po polsku i elegancko. Jak ktoś ma
> wenę , to błagam niech się podzieli.
Koniecznie flaczki ew. żur! ;)
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-05-18 19:53:33
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLKonrad Kosmowski napisał(a):
> ** Paulinka wrote:
>
>> Za tydzień będę gościć 4 Szkotów. Potrzebuję pomysłu na zupę i II
>> danie, bo deser wymyślony. Ma być po polsku i elegancko. Jak ktoś ma
>> wenę , to błagam niech się podzieli.
>
> Koniecznie flaczki ew. żur! ;)
Moga mieć opory, wiesz, jakie mają nawyki Wyspiarze, grzybów nie jedza i
masy innych rzeczy. Ja kiedys miałem sytuację, że jedlismy chłodnik
buraczkowy z Niemcami. Jeden znał polską kuchnię i się zajadał oraz zachecał
drugiego, a drugi się wzdrygnął i miał stres ;-). Potem wjechały pierogi i
było dla drugiego już nieco lepiej ;-). A Niemcy jedzą podobnie do nas, to
co pomyslec o takich Szkotach?
Juf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-05-18 20:02:50
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLJuf napisał(a):
> Moga mieć opory, wiesz, jakie mają nawyki Wyspiarze, grzybów nie jedza i
> masy innych rzeczy. Ja kiedys miałem sytuację, że jedlismy chłodnik
> buraczkowy z Niemcami. Jeden znał polską kuchnię i się zajadał oraz zachecał
> drugiego, a drugi się wzdrygnął i miał stres ;-). Potem wjechały pierogi i
> było dla drugiego już nieco lepiej ;-). A Niemcy jedzą podobnie do nas, to
> co pomyslec o takich Szkotach?
Ja myślałam o banalnym rosole ( wołowina, drób, kaczka, swój makaron)
podkład pod dalsze konsumowanie trunków, a potem jakieś kotlety de
volaille z kurczaka z pieczarkami i bukiet surówek.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-05-18 20:07:26
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLPaulinka napisał(a):
>
> Ja myślałam o banalnym rosole ( wołowina, drób, kaczka, swój makaron)
> podkład pod dalsze konsumowanie trunków, a potem jakieś kotlety de
> volaille z kurczaka z pieczarkami i bukiet surówek.
Czemu zatem pytasz o rady? - przecież masz wszystko obmyślone, jak widzę :-)
A co na przystawkę? Bez przystawki nie jest elegancko. Jeśli po polsku,
to dobry śledzik (nie w occie!) i wódeczka mrożona...
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-05-18 20:28:38
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLPaulinka napisał(a):
> Juf napisał(a):
[...]
> Ja myślałam o banalnym rosole ( wołowina, drób, kaczka, swój makaron)
> podkład pod dalsze konsumowanie trunków, a potem jakieś kotlety de
> volaille z kurczaka z pieczarkami i bukiet surówek.
Bardzo ładnie! Już mam ślinkę na taki zestaw.
BTW, a'propos żur(k)u - Sam żurek może być nie lada pozytywną niespodzianką,
choć wyglądem może
takich anglosasów nieco zaszokować. Ale jak się przełamią, i o ile lubia
smaki kwaskowe, to będą Ci stopy całować! A potem zaszturmują polskie sklepy
w poszukiwaniu żuru ;-).
Dobry rosołek nigdy nie jest zły ;-). Tylko czy nasz "de volaille" nie jest
aby czymś w rodzaju "ryby po grecku" czy "fasolki po bretońsku", w sensie
nazwy? ;-)
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-05-18 21:02:11
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLJuf napisał(a):
> Dobry rosołek nigdy nie jest zły ;-). Tylko czy nasz "de volaille" nie jest
> aby czymś w rodzaju "ryby po grecku" czy "fasolki po bretońsku", w sensie
> nazwy? ;-)
Pewnie jest tylko to jedyna potrawa, która wydaje mi się bezpieczna,
dlatego liczyłam na inwencję p.r.k, bo jak nic nie wymyślę, to
prawdopodobnie podam im taki zestaw.
--
Paulinka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-05-18 21:20:20
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLJuf napisał(a):
> Dobry rosołek nigdy nie jest zły ;-). Tylko czy nasz "de volaille" nie jest
> aby czymś w rodzaju "ryby po grecku" czy "fasolki po bretońsku", w sensie
> nazwy? ;-)
I nie tylko w sensie nazwy - to zupełnie obce danie, nie polskie. Jeśli
coś z kurczaka, to poszukałabym młodych kurcząt u hodowcy i upiekła je
"po polsku" z nadzieniem... Po sztuce na osobę.
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2007-05-18 21:58:16
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLUżytkownik "Paulinka"
> Za tydzień będę gościć 4 Szkotów. Potrzebuję pomysłu na zupę i II danie,
> bo deser wymyślony. Ma być po polsku i elegancko. Jak ktoś ma wenę , to
> błagam niech się podzieli.
Ciężko przewidzieć pogodę, ale chłodnik "litewski"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2007-05-18 22:38:28
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLPaulinka napisał(a):
> Witam,
>
> Za tydzień będę gościć 4 Szkotów. Potrzebuję pomysłu na zupę i II danie,
> bo deser wymyślony. Ma być po polsku i elegancko. Jak ktoś ma wenę , to
> błagam niech się podzieli.
>
>
Paulinka, Polacy uwielbiaja grzyby !
Przygotuj zupe pieczarkowa, mniammm :)
http://www.cooking.pl/?strona=przepis&kategoria=4&po
zycja=1073&w=1
Nie wiem, czy to ma byc wykwintny obiad. Jesli tak to placki
ziemniaczane chyba nie bardzo. Ale jesli ma byc luzne spotkanie to jak
najbardziej, przepis tu :
http://www.cooking.pl/?strona=przepis&kategoria=14&p
ozycja=1064&w=5
pozdrawiam
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |