| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-05-18 14:21:19
Temat: Krem truskawkowy do torta i mrożone truskawkiWitam
Zbliżają się urodziny moich dziewczynek, więc czeka mnie zrobienie dwóch
tortów :o) Wymyśliłam dla starszej truskawkowo-czekoladowy z ciemnym
biszkoptem, a dla młodszej truskawkowo-śmietankowy z jasnym biszkoptem. Mam
w zamrażarce 2 litrowe pojemniki po lodach pełne mrożonych truskawek, ale
takich zmiksowanych z cukrem. Zamroziłam je... ponad 2 lata temu...
I teraz pytanie nr 1 - czy po takim czasie będą zjadliwe i nieszkodliwe?
A pytanie nr 2 dotyczy kremu truskawkowego do torta. Chciałabym wykorzystać
te truskawki, ale jak to sensownie zrobić? Z żelatyną i ze śmietanką? W
jakich proporcjach?.... Pomożecie?
Dodam, że krem czekoladowy w pierwszym torcie będzie na bazie śmietany
kremówki, a w drugim będzie to po prostu śmietana kremówka ze śmietan-fixem.
--
pozdrawiam cieplutko
MałGosiaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-05-18 14:24:09
Temat: Re: Krem truskawkowy do torta i mrożone truskawkiUżytkownik "GosiaK" <g...@W...pl> napisał w wiadomości
news:f2kcqg$bs3$1@atlantis.news.tpi.pl...
> I teraz pytanie nr 1 - czy po takim czasie będą zjadliwe i nieszkodliwe?
> A pytanie nr 2 dotyczy kremu truskawkowego do torta. Chciałabym
> wykorzystać te truskawki, ale jak to sensownie zrobić? Z żelatyną i ze
> śmietanką? W jakich proporcjach?.... Pomożecie?
Oczywiście pytanie nr 2 jest aktualne tylko w przypadku, jeśli na pytanie nr
1 będzie odpowiedź twierdząca :o)
--
pozdrawiam cieplutko
MałGosiaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-05-18 22:38:37
Temat: Re: Krem truskawkowy do torta i mrożone truskawkiGosiaK <g...@W...pl> napisał(a):
powtorz glosno i wyraznie, najlepiej kilka razy: "DO TORTU"
Co do truskawek, to po dwoch latach w zamrazarce raczej nie beda smakowac
truskawkami.
katarzyna
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-05-20 06:23:22
Temat: Re: Krem truskawkowy do torta i mrożone truskawki> Witam
> Zbliżają się urodziny moich dziewczynek, więc czeka mnie zrobienie dwóch
> tortów :o) Wymyśliłam dla starszej truskawkowo-czekoladowy z ciemnym
> biszkoptem, a dla młodszej truskawkowo-śmietankowy z jasnym biszkoptem. Mam
> w zamrażarce 2 litrowe pojemniki po lodach pełne mrożonych truskawek, ale
> takich zmiksowanych z cukrem. Zamroziłam je... ponad 2 lata temu...
> I teraz pytanie nr 1 - czy po takim czasie będą zjadliwe i nieszkodliwe?
> A pytanie nr 2 dotyczy kremu truskawkowego do torta. Chciałabym wykorzystać
> te truskawki, ale jak to sensownie zrobić? Z żelatyną i ze śmietanką? W
> jakich proporcjach?.... Pomożecie?
> Dodam, że krem czekoladowy w pierwszym torcie będzie na bazie śmietany
> kremówki, a w drugim będzie to po prostu śmietana kremówka ze śmietan-fixem.
>
> --
> pozdrawiam cieplutko
> MałGosiaK
>
Taj. Ja tez stanowczo odradzam. Dwa lata to zbyt długo zwłaszcza jeżeli to mają
jeść dzieci
Nie wiem w jakim wieku masz te dzieci ale u mnie maluszek zajadał sie
"puchatkowym tortem"- przepis z Książki Kucharskiej Kubusia Puchatka. Natomiast
starsza 4-letnia uwielbia torty czekoladowe
Ja często mroże truskawki i zmiksowane i takie w całości.Te w całości służą mi
jako kostki lodu albo do budyniu na deser dla dzieci zimą. Natomiast te
zmiksowane do koktajli z kwaśnym mlekiem czy maślanką albo z płatków owsianych.
Kilka razy tez robiłam sernik truskawkowy.
Staram się zużywac je najpóźniej do 8 miesięcy
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-05-20 20:08:31
Temat: Re: Krem truskawkowy do torta i mrożone truskawkiUżytkownik "hani" <h...@v...pl> napisał w wiadomości
news:7ac9.00000011.464fe959@newsgate.onet.pl...
>
> Taj. Ja tez stanowczo odradzam. Dwa lata to zbyt długo zwłaszcza jeżeli to
> mają
> jeść dzieci
Dzięki za odpowiedzi. Tak myślałam, że te truskawki to już raczej nie teges
i że kremu do tortUUU ;o) z nich nie zrobię. Ale nie wywalałam ich ze
względu na to, że nie tak dawno rozmroziłam na próbę takie małe opakowanko
(uchowały się 2 duże no i to jedno małe) i... zjadłam. Nie było chętnych,
więc pożarłam je osobiście i żadnych sensacji żołądkowych nie
zarejestrowałam.
> Nie wiem w jakim wieku masz te dzieci ale u mnie maluszek zajadał sie
> "puchatkowym tortem"- przepis z Książki Kucharskiej Kubusia Puchatka.
> Natomiast
> starsza 4-letnia uwielbia torty czekoladowe
Starsza kończy 5 lat, a młodsza roczek. Jeśli znajdziesz chwilę, to proszę
podeślij mi ten przepis puchatkowy. Aczkolwiek krem truskawkowy nadal mnie
korci - zwłaszcza że pojawiły się wreszcie truskawki i można poszaleć ze
świeżymi :o)
--
pozdrawiam cieplutko
MałGosiaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-05-20 20:29:51
Temat: Re: Krem truskawkowy do torta i mrożone truskawkiGosiaK napisał(a):
> Użytkownik "hani" <h...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:7ac9.00000011.464fe959@newsgate.onet.pl...
>
>>Taj. Ja tez stanowczo odradzam. Dwa lata to zbyt długo zwłaszcza jeżeli to
>>mają
>>jeść dzieci
>
>
> Dzięki za odpowiedzi. Tak myślałam, że te truskawki to już raczej nie teges
> i że kremu do tortUUU ;o) z nich nie zrobię. Ale nie wywalałam ich ze
> względu na to, że nie tak dawno rozmroziłam na próbę takie małe opakowanko
> (uchowały się 2 duże no i to jedno małe) i... zjadłam. Nie było chętnych,
> więc pożarłam je osobiście i żadnych sensacji żołądkowych nie
> zarejestrowałam.
Ojej, ugotuj kompot - upał ma być. Dzieci mogą też wypić, nic im nie będzie.
--
XL wiosenna
........................
Uwaga: to konto jest kontynuacją poprzedniego, którego profil znajdziesz
tu:
http://groups.google.com/groups/profile?enc_user=FrF
wyBQAAAA-5PM3SkF7hgkuNFs7WOaEOPANdqfI6prRsqjc7uCt1A
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-05-21 14:50:52
Temat: Re: Krem truskawkowy do torta i mrożone truskawki> Użytkownik "hani" <h...@v...pl> napisał w wiadomości
> news:7ac9.00000011.464fe959@newsgate.onet.pl...
> >
> > Taj. Ja tez stanowczo odradzam. Dwa lata to zbyt długo zwłaszcza jeżeli to
> > mają
> > jeść dzieci
>
> Dzięki za odpowiedzi. Tak myślałam, że te truskawki to już raczej nie teges
> i że kremu do tortUUU ;o) z nich nie zrobię. Ale nie wywalałam ich ze
> względu na to, że nie tak dawno rozmroziłam na próbę takie małe opakowanko
> (uchowały się 2 duże no i to jedno małe) i... zjadłam. Nie było chętnych,
> więc pożarłam je osobiście i żadnych sensacji żołądkowych nie
> zarejestrowałam.
>
> > Nie wiem w jakim wieku masz te dzieci ale u mnie maluszek zajadał sie
> > "puchatkowym tortem"- przepis z Książki Kucharskiej Kubusia Puchatka.
> > Natomiast
> > starsza 4-letnia uwielbia torty czekoladowe
>
> Starsza kończy 5 lat, a młodsza roczek. Jeśli znajdziesz chwilę, to proszę
> podeślij mi ten przepis puchatkowy. Aczkolwiek krem truskawkowy nadal mnie
> korci - zwłaszcza że pojawiły się wreszcie truskawki i można poszaleć ze
> świeżymi :o)
>
> --
> pozdrawiam cieplutko
> MałGosiaK
>
>
Ten przepis pochodzi z książki Cztery pory roku z Kubusiem Puchatkiem.Nic
wielkiego ale dzieciom smakuje.Na dodatek dzieci go moga zrobić z pomocą dorosłego
Puchatkowy torcik
Do zrobienia ciasta potrzebujesz:
dwóch biszkoptowych blatów
torebki budyniu śmietankowego
a do ozdobienia wierzchu:
bitej śmietany
banana
czekoladowych groszków
Ugotuj budyń i posmaruj nim jeden biszkoptowy blat i nakryj drugim. Wierzch
tortu pokryj śmietaną i udekoruj krązkami pokrojonego banana oraz lentilkami,
wyczarowując na nim uśmiechnięty pyszczek Puchatka.Smacznego
Jak ja go robiłam to dodatkowo między dwa blaty biszkoptu włożyłam pokruszone
truskawki mrożone (bo akurat była zimia i miałam w zamrażarce).Tak więc upiekłam
biszkopt, podzieliłam na dwie części. Spód posmarowałam budyniem i wyłożyłam
truskawki (podzielone na małe kawałeczki, żeby łatwiej dzieciom było je zjeść) i
przykryłąm drugim blatem. Jeżeli truskawki masz kwaśne to posyp je dodatkowo
cukrem pudrem bo ci dzieci tortu nie zjedzą jak będzie kwaśny. Wierzch pokryj
bitą śmietaną.Plasterki banana ułóż po bokach tortu a z czekoladowych groszków
zrób oczka, brwi,nosek, buźke Kubusia Puchatka.
pozdrowienia
Hani
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2007-05-21 14:55:47
Temat: Re: Krem truskawkowy do torta i mrożone truskawkiW ogóle to polecam lody truskowkowe Nigelli. Jak jeszcze nie robiłaś to
zrób.Polecam. Sa rewelacyjne no i dla dzieci idealne. Ja mam dwie córki 4,5
latka oraz półtora roczku. Uwielbiają te lody
hani
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |