Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: "hani" <h...@v...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Krem truskawkowy do torta i mrożone truskawki
Date: 20 May 2007 08:23:22 +0200
Organization: Onet.pl SA
Lines: 34
Message-ID: <7...@n...onet.pl>
References: <f2kcqg$bs3$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1179642202 6960 213.180.130.18 (20 May 2007 06:23:22
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 20 May 2007 06:23:22 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 89.228.228.142, 192.168.243.172
X-User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; pl-PL; rv:1.7.5)
Gecko/20041108 Firefox/1.0
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:296687
Ukryj nagłówki
> Witam
> Zbliżają się urodziny moich dziewczynek, więc czeka mnie zrobienie dwóch
> tortów :o) Wymyśliłam dla starszej truskawkowo-czekoladowy z ciemnym
> biszkoptem, a dla młodszej truskawkowo-śmietankowy z jasnym biszkoptem. Mam
> w zamrażarce 2 litrowe pojemniki po lodach pełne mrożonych truskawek, ale
> takich zmiksowanych z cukrem. Zamroziłam je... ponad 2 lata temu...
> I teraz pytanie nr 1 - czy po takim czasie będą zjadliwe i nieszkodliwe?
> A pytanie nr 2 dotyczy kremu truskawkowego do torta. Chciałabym wykorzystać
> te truskawki, ale jak to sensownie zrobić? Z żelatyną i ze śmietanką? W
> jakich proporcjach?.... Pomożecie?
> Dodam, że krem czekoladowy w pierwszym torcie będzie na bazie śmietany
> kremówki, a w drugim będzie to po prostu śmietana kremówka ze śmietan-fixem.
>
> --
> pozdrawiam cieplutko
> MałGosiaK
>
Taj. Ja tez stanowczo odradzam. Dwa lata to zbyt długo zwłaszcza jeżeli to mają
jeść dzieci
Nie wiem w jakim wieku masz te dzieci ale u mnie maluszek zajadał sie
"puchatkowym tortem"- przepis z Książki Kucharskiej Kubusia Puchatka. Natomiast
starsza 4-letnia uwielbia torty czekoladowe
Ja często mroże truskawki i zmiksowane i takie w całości.Te w całości służą mi
jako kostki lodu albo do budyniu na deser dla dzieci zimą. Natomiast te
zmiksowane do koktajli z kwaśnym mlekiem czy maślanką albo z płatków owsianych.
Kilka razy tez robiłam sernik truskawkowy.
Staram się zużywac je najpóźniej do 8 miesięcy
>
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|