« poprzedni wątek | następny wątek » |
31. Data: 2007-05-19 12:42:44
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLKonrad Kosmowski napisał(a):
> No prawie żartowałem, uważam że to są charakterystyczne i wyśmienite
> zupy, ale faktycznie mogą komuś nie pasować. Znam jednego Wiedeńczyka
> co o żurku nawet myśleć nie może.
>
>> Miało być przecież elegancko.
>
> Żurek czy flaczki (oczywiście ładnie podane, w niewielkiej miseczce,
> bez wielkich kawałów kiełbasy czy jajka) są na prawdę, aż tak
> nieeleganckie? Ostatnio pamiętam jadłem żurek na jakimś przyjęciu i
> nie odebrałem tego jako straszny obciach.
Ja mysle, że niektórzy mogą widzieć żurek jako "zupkę ze ścierki" z uwagi na
kolor i konsystencję. Smak przychodzi potem. Ja akurat żurki lubię, ale też
miałem sytuacje z takimi osobami, jak piszesz.
J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
32. Data: 2007-05-19 12:45:58
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:f2mrh2$4l6
>
> Chciałabyś, ale tak naprawdę boisz się.
> Małomiasteczkowe tak mają.
> pozdr. Jerzy
Odkryłeś moją Tajemnicę.
Jakieś rady...?
;-)
dzika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
33. Data: 2007-05-19 12:58:38
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLUżytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
wiadomości news:f2l0pl$qko$6@node4.news.atman.pl...
> Juf napisał(a):
>
>> Moga mieć opory, wiesz, jakie mają nawyki Wyspiarze, grzybów nie jedza i
>> masy innych rzeczy. Ja kiedys miałem sytuację, że jedlismy chłodnik
>> buraczkowy z Niemcami. Jeden znał polską kuchnię i się zajadał oraz
>> zachecał
>> drugiego, a drugi się wzdrygnął i miał stres ;-). Potem wjechały pierogi
>> i
>> było dla drugiego już nieco lepiej ;-). A Niemcy jedzą podobnie do nas,
>> to
>> co pomyslec o takich Szkotach?
>
> Ja myślałam o banalnym rosole ( wołowina, drób, kaczka, swój makaron)
> podkład pod dalsze konsumowanie trunków, a potem jakieś kotlety de
> volaille z kurczaka z pieczarkami i bukiet surówek.
de volaille? To nawet polskiej nazwy nie ma :(
Daj dobrą sztukę mięsa białą i rumianą, do wyboru, plus ze dwa sosy.
Botwinka na gęsto (na ciepło). Mizeria (jesli dostaniesz ładne
ogórki).Chrzan ze smietaną (jesli nie dajesz sosu chrzanowego). I koniecznie
warzywka po polsku, czyli polewane masłem ze zrumieniona bułeczką (najlepeij
młoda marchewkę i kalarepkę).
IMHO miast rosołu lepszy byłby barszcz biały lub czerwony.
Sledzie jako przystawka, dobry pomysł. Zwłaszcza jakie dobre w smietanie.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
34. Data: 2007-05-19 13:00:53
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLUżytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-4CC5E6.08112819052007@news.gazeta.pl...
> In article <464e2aef$1@news.home.net.pl>,
> smerf <s...@a...home.pl> wrote:
>
>> Paulinka napisał(a):
>> > Witam,
>> >
>> > Za tydzień będę gościć 4 Szkotów. Potrzebuję pomysłu na zupę i II
>> > danie,
>> > bo deser wymyślony. Ma być po polsku i elegancko. Jak ktoś ma wenę , to
>> > błagam niech się podzieli.
>> >
>> >
>>
>> Paulinka, Polacy uwielbiaja grzyby !
>> Przygotuj zupe pieczarkowa, mniammm :)
>> http://www.cooking.pl/?strona=przepis&kategoria=4&po
zycja=1073&w=1
>>
>
> A nie lepiej z leśnych grzybów?
Jak porządna ma być i elegancka i polska, to grzyby lesne.
DJD
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
35. Data: 2007-05-19 13:02:15
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLpermentator napisał(a):
>
> Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w
> wiadomości news:f2mrh2$4l6
>>
>> Chciałabyś, ale tak naprawdę boisz się.
>> Małomiasteczkowe tak mają.
>> pozdr. Jerzy
>
> Odkryłeś moją Tajemnicę.
> Jakieś rady...?
>
> ;-)
> dzika
Otwórz szeroko usta...
I czekaj na klientów na trasie.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
36. Data: 2007-05-19 13:31:21
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL"Konrad Kosmowski" <k...@k...net> wrote in message
news:20070518214343.57812e11@localhost.localdomain..
.
> ** Paulinka wrote:
>
> > Za tydzień będę gościć 4 Szkotów. Potrzebuję pomysłu na zupę i II
> > danie, bo deser wymyślony. Ma być po polsku i elegancko. Jak ktoś ma
> > wenę , to błagam niech się podzieli.
>
> Koniecznie flaczki ew. żur! ;)
Flaki to najgorsze g... Jak można gościom z zagranicy podać coś takiego?
MK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
37. Data: 2007-05-19 13:48:52
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości >
> Otwórz szeroko usta...
> I czekaj na klientów na trasie.
> pozdr. Jerzy
Jesteś przydrożnym seksualistą!
fak
:-)
dzika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
38. Data: 2007-05-19 14:54:50
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLOn Fri, 18 May 2007 21:40:25 +0200, Paulinka
<paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> wrote:
>Witam,
>
>Za tydzień będę gościć 4 Szkotów. Potrzebuję pomysłu na zupę i II danie,
>bo deser wymyślony. Ma być po polsku i elegancko. Jak ktoś ma wenę , to
>błagam niech się podzieli.
Zrazy zawijane z kasza, golabki, zupa pomidorowa, grzybowa, jako
eksperyment zurek badz ogorkowa, ale lepiej miec dwie. barszcz
ukrainski
Moj slubny akurat nie lubi kaszy i kwasnych zup, ale inni lubia.
Aaaa, pierogi dowolne tez dobre. Elegancko jak elegancko ale
egzotycznie i ciekawie na pewno!
Pierz
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
39. Data: 2007-05-19 15:08:52
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLJuf <j...@g...pl> napisał(a):
> Ja mysle, że niektórzy mogą widzieć żurek jako "zupkę ze ścierki" z uwagi
na
> kolor i konsystencję. Smak przychodzi potem.
Dokładnie ten sam efekt niosą zupy chińskie /nie te z Radomia ;-) / albo np.
zupy ramen serwowane w Wagamama. Zatem - nie jest to jakiś problem...
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
40. Data: 2007-05-19 16:00:02
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLIn article <f2mof8$q18$2@nemesis.news.tpi.pl>,
Jerzy Nowak <0...@m...pl> wrote:
> Wladyslaw Los napisał(a):
> > Kotlety de volaille to danie rosyjskie.
>
> W jakim sensie?
W tym sensie, że według mojej wiedzy., pochodzi z Rosji. Podejrzewam
też, że jest wynalazkiem francuskich kucharzy działających niegdyś w
Rosji, jak wiele innych dań wytwornej rosyjskiej kuchni.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |