« poprzedni wątek | następny wątek » |
51. Data: 2007-05-21 06:58:56
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLWladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):
> > 1. rosol (taki prawdziwy, z wielu rodzajow mies), lub rosolek z kory z
> > makaronem domowym
> > 2. schabowy + ziemniaki z wody polane topionym maslem + mizeria
> mizeria, owszem, ale reszta to nie jest ani tradycyjnie, ani
> specyficznie polskie
> > 5. golonka obgotowana, pozniej podpieczona z chrzanem
> Też nie bardzo polskie
> > 7. Bigos
> > 8. flaki
> > 9. rolada wolowa + kluski slaskie + modro kapucha
>
> To zdecydowanie nie polskie
A ta Polska to gdzie się kończy i gdzie zaczyna? Na Mazowszu i nigdzie
więcej?
To może zalewajkę na maślance i prażuchę? Chociaż nie wiem, czy to
wystarczająco polskomazowieckie.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
52. Data: 2007-05-21 07:44:23
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLIn article <f2rfvg$1nu$1@inews.gazeta.pl>,
"czeremcha " <c...@g...pl> wrote:
> Wladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):
>
> > > 1. rosol (taki prawdziwy, z wielu rodzajow mies), lub rosolek z kory z
> > > makaronem domowym
> > > 2. schabowy + ziemniaki z wody polane topionym maslem + mizeria
>
> > mizeria, owszem, ale reszta to nie jest ani tradycyjnie, ani
> > specyficznie polskie
>
> > > 5. golonka obgotowana, pozniej podpieczona z chrzanem
>
> > Też nie bardzo polskie
>
> > > 7. Bigos
> > > 8. flaki
> > > 9. rolada wolowa + kluski slaskie + modro kapucha
> >
> > To zdecydowanie nie polskie
>
> A ta Polska to gdzie się kończy i gdzie zaczyna? Na Mazowszu i nigdzie
> więcej?
Na pewno nie sięga Bawarii.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
53. Data: 2007-05-21 07:50:11
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL** Misiek wrote:
> 1. rosol (taki prawdziwy, z wielu rodzajow mies), lub rosolek z kory
> z makaronem domowym
Rosołku z kory to jeszcze nie jadłem, ale brzmi nieźle. Jakie drzewo
polecasz?
> 2. schabowy + ziemniaki z wody polane topionym maslem + mizeria
Schabowy to niby polskie danie? Mi tam na myśl przychodzi wiener
schnitzel.
--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
54. Data: 2007-05-21 08:23:57
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLWladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):
> > > > 9. rolada wolowa + kluski slaskie + modro kapucha
> > >
> > > To zdecydowanie nie polskie
> >
> > A ta Polska to gdzie się kończy i gdzie zaczyna? Na Mazowszu i nigdzie
> > więcej?
>
> Na pewno nie sięga Bawarii.
Śląsk sięga Bawarii?
Pieczeń z tura może by nie sięgała, skoro kluski śląskie sięgają.
No ale skoro sztuka mięsa z sosem chrzanowym nie sięga Wiednia... Prawda -
Wiedeń był nasz.
Nawiasem mówiąc - to spotkanie ma być zjazdem kulinariohistoryków?
Jeśli Szkoci oczekują czegoś po polskim obiedzie - to raczej czegoś, co im
się z Polską kojarzy /z wódką włącznie ;-) / - nawet, jeśli miałyby to być
ruskie pierogi.
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
55. Data: 2007-05-21 08:31:43
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLKonrad Kosmowski <k...@k...net> napisał(a):
> Schabowy to niby polskie danie? Mi tam na myśl przychodzi wiener
> schnitzel.
Uda mi się wyprzedzić Władysława?
Mi na myśl o "wiener schnitzel" przychodzi cielęcina.
Ale nie w tym rzecz, co nam się kojarzy, a co kojarzy się Szkotom. Myślę, że
jeśli coś im się kojarzy /a przy obfitości Polaków i polskich produktów w
szkockich sklepach kojarzy się na pewno/, to nie ma co grzebać w kuchennej
prehistorii. Na pewno są ciekawi, co robi się z koncentratu barszczu, jak
smakuje wspominany żurek, co to są te pierogi itp.
Może ktoś rzuci przykładami - co w Szkocji leży na polskich półkach w
sklepach?
Jeśli nie są tego ciekawi - to może bezpieczniej będzie zafundować im
makdonalda. ;-)
Ania
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
56. Data: 2007-05-21 13:01:06
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-575115.07563021052007@news.gazeta.pl...
> In article <f2rbeu$4s1$1@atlantis.news.tpi.pl>, "Misiek" <p...@o...pl>
> wrote:
>
>> Użytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
>> wiadomości news:f2kvfk$qko$4@node4.news.atman.pl...
>> > Witam,
>> >
>> > Za tydzień będę gościć 4 Szkotów. Potrzebuję pomysłu na zupę i II
>> > danie,
>> > bo deser wymyślony. Ma być po polsku i elegancko. Jak ktoś ma wenę , to
>> > błagam niech się podzieli.
>> >
>> >
>>
>> 1. rosol (taki prawdziwy, z wielu rodzajow mies), lub rosolek z kory z
>> makaronem domowym
>> 2. schabowy + ziemniaki z wody polane topionym maslem + mizeria
>
> mizeria, owszem, ale reszta to nie jest ani tradycyjnie, ani
> specyficznie polskie
No coz.. jesli nie znasz "polskiej tradycji jedzenia obiadow niedzielnych"
skladajacych sie wlasnie z rozolu z kluskami + schabowego z ziemniakami i
mizeria... wspolczuje...
Owszem.. moze schabowy niezbyt polski... Reszta jaknajbardziej
>
>> 3. sledz w oleju (na przystawke)
>> 4. kompot obowiazkowy hehehe
>> 5. golonka obgotowana, pozniej podpieczona z chrzanem
>
> Też nie bardzo polskie
Nie napisalem "golonka po bawarsku"...
>> 6. sztuka miesa w sosie chrzanowym
>
> I owszem
>
>> 7. Bigos
>> 8. flaki
>> 9. rolada wolowa + kluski slaskie + modro kapucha
>
> To zdecydowanie nie polskie
Znaczy sei Slask nie jest Polski????
Wez przestan...
>
>> 10. dowolne inne "regionalne" danie :-)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
57. Data: 2007-05-21 18:47:46
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLIn article <f2s582$ppe$1@atlantis.news.tpi.pl>, "Misiek" <p...@o...pl>
wrote:
> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-575115.07563021052007@news.gazeta.pl...
> > In article <f2rbeu$4s1$1@atlantis.news.tpi.pl>, "Misiek" <p...@o...pl>
> > wrote:
> >
> >> Użytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
> >> wiadomości news:f2kvfk$qko$4@node4.news.atman.pl...
> >> > Witam,
> >> >
> >> > Za tydzień będę gościć 4 Szkotów. Potrzebuję pomysłu na zupę i II
> >> > danie,
> >> > bo deser wymyślony. Ma być po polsku i elegancko. Jak ktoś ma wenę , to
> >> > błagam niech się podzieli.
> >> >
> >> >
> >>
> >> 1. rosol (taki prawdziwy, z wielu rodzajow mies), lub rosolek z kory z
> >> makaronem domowym
> >> 2. schabowy + ziemniaki z wody polane topionym maslem + mizeria
> >
> > mizeria, owszem, ale reszta to nie jest ani tradycyjnie, ani
> > specyficznie polskie
>
> No coz.. jesli nie znasz "polskiej tradycji jedzenia obiadow niedzielnych"
> skladajacych sie wlasnie z rozolu z kluskami + schabowego z ziemniakami i
> mizeria... wspolczuje...
> Owszem.. moze schabowy niezbyt polski... Reszta jaknajbardziej
Komentowałem punkt. 2 i właśnie schabowego miałem na myśli. To
stosunkowo nowy, znany gdzie indziej i mało wykwintne danie. Nie mówię,
że nie smaczne. Rosól w Polsce jest jak najbardziej tradycyjną potrawą
>
> >
> >> 3. sledz w oleju (na przystawke)
> >> 4. kompot obowiazkowy hehehe
> >> 5. golonka obgotowana, pozniej podpieczona z chrzanem
> >
> > Też nie bardzo polskie
>
> Nie napisalem "golonka po bawarsku"...
Ale wieprzowina, wyjąwszy wędliny, w ogóle nie leży specjalnie w
polskiej tradycji kulinarnej.
>
> >> 6. sztuka miesa w sosie chrzanowym
> >
> > I owszem
> >
> >> 7. Bigos
> >> 8. flaki
> >> 9. rolada wolowa + kluski slaskie + modro kapucha
> >
> > To zdecydowanie nie polskie
>
> Znaczy sei Slask nie jest Polski????
Tradycja kulinarna Śląska rozwijała się -- myślę, że już od
średniowiecza -- niezależnie od tradycji polskiej i bardziej pod
wpływami Niemiec, czego przykładem właśnie rolada. Zabawne natomiast, że
rolada wpłynęła ostatnio na sposób nadziewania polskich zrazów
zawijanych.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
58. Data: 2007-05-21 22:33:17
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLPodsumujmy:
To, co wypisuje podpisujący się "Wladyslaw Los", to zajeżdża klimatami tego,
który psuje grupę, a który już dawno leży w moim dev/null. Podobnie
postepuję i będe postepował z osobnikami, którzy/które z tamtym dyskutują.
Jeśli "Wladyslaw Los" jeszcze dalej będzie pisać w takiej poetyce, to
pójdzie do plonka i spokój.
Wladyslaw Los ma najwyraźniej problem z "polskoscią", więc uprzejmie proszę
o "Wladyslaw Los" o niedopisywanie się do moich wypowiedzi. Dla tego Pana
wszystko jest anty/niepolskie. Kolejna kopia tego tam, co "każdy" na prk
wie?
Może rozmawiajmy o kuchni?
Juf
P.S. Przepraszam za ten ton, ale piszę mało i rzadko, za to chciałbym o
gotowaniu, a nie o problemach poszczególnych osób. Od tego są inne miejsca.
Np. dobry terapeuta.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
59. Data: 2007-05-21 22:42:12
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLMisiek napisał(a):
>
> 1. rosol (taki prawdziwy, z wielu rodzajow mies), lub rosolek z kory z
> makaronem domowym
Kory jakiego drzewa uzywasz do tego rosołu? Bo przyzam się zintrygował
mnie rosół z kory - takiego jeszcze nie znam O_O
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
60. Data: 2007-05-21 22:44:27
Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PLKonrad Kosmowski napisał(a):
> ** Misiek wrote:
>
>> 1. rosol (taki prawdziwy, z wielu rodzajow mies), lub rosolek z kory
>> z makaronem domowym
>
> Rosołku z kory to jeszcze nie jadłem, ale brzmi nieźle. Jakie drzewo
> polecasz?
Aaaaaa... nie doczytałam i napisałam to samo ;))
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |