Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Na co się skuszą Szkoci w PL

Grupy

Szukaj w grupach

 

Na co się skuszą Szkoci w PL

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 76


« poprzedni wątek następny wątek »

51. Data: 2007-05-21 06:58:56

Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):

> > 1. rosol (taki prawdziwy, z wielu rodzajow mies), lub rosolek z kory z
> > makaronem domowym
> > 2. schabowy + ziemniaki z wody polane topionym maslem + mizeria

> mizeria, owszem, ale reszta to nie jest ani tradycyjnie, ani
> specyficznie polskie

> > 5. golonka obgotowana, pozniej podpieczona z chrzanem

> Też nie bardzo polskie

> > 7. Bigos
> > 8. flaki
> > 9. rolada wolowa + kluski slaskie + modro kapucha
>
> To zdecydowanie nie polskie

A ta Polska to gdzie się kończy i gdzie zaczyna? Na Mazowszu i nigdzie
więcej?

To może zalewajkę na maślance i prażuchę? Chociaż nie wiem, czy to
wystarczająco polskomazowieckie.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


52. Data: 2007-05-21 07:44:23

Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <f2rfvg$1nu$1@inews.gazeta.pl>,
"czeremcha " <c...@g...pl> wrote:

> Wladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):
>
> > > 1. rosol (taki prawdziwy, z wielu rodzajow mies), lub rosolek z kory z
> > > makaronem domowym
> > > 2. schabowy + ziemniaki z wody polane topionym maslem + mizeria
>
> > mizeria, owszem, ale reszta to nie jest ani tradycyjnie, ani
> > specyficznie polskie
>
> > > 5. golonka obgotowana, pozniej podpieczona z chrzanem
>
> > Też nie bardzo polskie
>
> > > 7. Bigos
> > > 8. flaki
> > > 9. rolada wolowa + kluski slaskie + modro kapucha
> >
> > To zdecydowanie nie polskie
>
> A ta Polska to gdzie się kończy i gdzie zaczyna? Na Mazowszu i nigdzie
> więcej?

Na pewno nie sięga Bawarii.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


53. Data: 2007-05-21 07:50:11

Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Misiek wrote:

> 1. rosol (taki prawdziwy, z wielu rodzajow mies), lub rosolek z kory
> z makaronem domowym

Rosołku z kory to jeszcze nie jadłem, ale brzmi nieźle. Jakie drzewo
polecasz?

> 2. schabowy + ziemniaki z wody polane topionym maslem + mizeria

Schabowy to niby polskie danie? Mi tam na myśl przychodzi wiener
schnitzel.

--
+ ' .-. .
, * ) )
http://kosmosik.net/ . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


54. Data: 2007-05-21 08:23:57

Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):

> > > > 9. rolada wolowa + kluski slaskie + modro kapucha
> > >
> > > To zdecydowanie nie polskie
> >
> > A ta Polska to gdzie się kończy i gdzie zaczyna? Na Mazowszu i nigdzie
> > więcej?
>
> Na pewno nie sięga Bawarii.

Śląsk sięga Bawarii?

Pieczeń z tura może by nie sięgała, skoro kluski śląskie sięgają.

No ale skoro sztuka mięsa z sosem chrzanowym nie sięga Wiednia... Prawda -
Wiedeń był nasz.

Nawiasem mówiąc - to spotkanie ma być zjazdem kulinariohistoryków?

Jeśli Szkoci oczekują czegoś po polskim obiedzie - to raczej czegoś, co im
się z Polską kojarzy /z wódką włącznie ;-) / - nawet, jeśli miałyby to być
ruskie pierogi.

Ania



--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


55. Data: 2007-05-21 08:31:43

Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Od: "czeremcha" <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Konrad Kosmowski <k...@k...net> napisał(a):

> Schabowy to niby polskie danie? Mi tam na myśl przychodzi wiener
> schnitzel.

Uda mi się wyprzedzić Władysława?

Mi na myśl o "wiener schnitzel" przychodzi cielęcina.

Ale nie w tym rzecz, co nam się kojarzy, a co kojarzy się Szkotom. Myślę, że
jeśli coś im się kojarzy /a przy obfitości Polaków i polskich produktów w
szkockich sklepach kojarzy się na pewno/, to nie ma co grzebać w kuchennej
prehistorii. Na pewno są ciekawi, co robi się z koncentratu barszczu, jak
smakuje wspominany żurek, co to są te pierogi itp.

Może ktoś rzuci przykładami - co w Szkocji leży na polskich półkach w
sklepach?

Jeśli nie są tego ciekawi - to może bezpieczniej będzie zafundować im
makdonalda. ;-)

Ania


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


56. Data: 2007-05-21 13:01:06

Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-575115.07563021052007@news.gazeta.pl...
> In article <f2rbeu$4s1$1@atlantis.news.tpi.pl>, "Misiek" <p...@o...pl>
> wrote:
>
>> Użytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
>> wiadomości news:f2kvfk$qko$4@node4.news.atman.pl...
>> > Witam,
>> >
>> > Za tydzień będę gościć 4 Szkotów. Potrzebuję pomysłu na zupę i II
>> > danie,
>> > bo deser wymyślony. Ma być po polsku i elegancko. Jak ktoś ma wenę , to
>> > błagam niech się podzieli.
>> >
>> >
>>
>> 1. rosol (taki prawdziwy, z wielu rodzajow mies), lub rosolek z kory z
>> makaronem domowym
>> 2. schabowy + ziemniaki z wody polane topionym maslem + mizeria
>
> mizeria, owszem, ale reszta to nie jest ani tradycyjnie, ani
> specyficznie polskie

No coz.. jesli nie znasz "polskiej tradycji jedzenia obiadow niedzielnych"
skladajacych sie wlasnie z rozolu z kluskami + schabowego z ziemniakami i
mizeria... wspolczuje...
Owszem.. moze schabowy niezbyt polski... Reszta jaknajbardziej

>
>> 3. sledz w oleju (na przystawke)
>> 4. kompot obowiazkowy hehehe
>> 5. golonka obgotowana, pozniej podpieczona z chrzanem
>
> Też nie bardzo polskie

Nie napisalem "golonka po bawarsku"...

>> 6. sztuka miesa w sosie chrzanowym
>
> I owszem
>
>> 7. Bigos
>> 8. flaki
>> 9. rolada wolowa + kluski slaskie + modro kapucha
>
> To zdecydowanie nie polskie

Znaczy sei Slask nie jest Polski????
Wez przestan...

>
>> 10. dowolne inne "regionalne" danie :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


57. Data: 2007-05-21 18:47:46

Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <f2s582$ppe$1@atlantis.news.tpi.pl>, "Misiek" <p...@o...pl>
wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-575115.07563021052007@news.gazeta.pl...
> > In article <f2rbeu$4s1$1@atlantis.news.tpi.pl>, "Misiek" <p...@o...pl>
> > wrote:
> >
> >> Użytkownik "Paulinka" <paulinka503@precz_ze_spamem.wp.pl> napisał w
> >> wiadomości news:f2kvfk$qko$4@node4.news.atman.pl...
> >> > Witam,
> >> >
> >> > Za tydzień będę gościć 4 Szkotów. Potrzebuję pomysłu na zupę i II
> >> > danie,
> >> > bo deser wymyślony. Ma być po polsku i elegancko. Jak ktoś ma wenę , to
> >> > błagam niech się podzieli.
> >> >
> >> >
> >>
> >> 1. rosol (taki prawdziwy, z wielu rodzajow mies), lub rosolek z kory z
> >> makaronem domowym
> >> 2. schabowy + ziemniaki z wody polane topionym maslem + mizeria
> >
> > mizeria, owszem, ale reszta to nie jest ani tradycyjnie, ani
> > specyficznie polskie
>
> No coz.. jesli nie znasz "polskiej tradycji jedzenia obiadow niedzielnych"
> skladajacych sie wlasnie z rozolu z kluskami + schabowego z ziemniakami i
> mizeria... wspolczuje...
> Owszem.. moze schabowy niezbyt polski... Reszta jaknajbardziej

Komentowałem punkt. 2 i właśnie schabowego miałem na myśli. To
stosunkowo nowy, znany gdzie indziej i mało wykwintne danie. Nie mówię,
że nie smaczne. Rosól w Polsce jest jak najbardziej tradycyjną potrawą
>
> >
> >> 3. sledz w oleju (na przystawke)
> >> 4. kompot obowiazkowy hehehe
> >> 5. golonka obgotowana, pozniej podpieczona z chrzanem
> >
> > Też nie bardzo polskie
>
> Nie napisalem "golonka po bawarsku"...

Ale wieprzowina, wyjąwszy wędliny, w ogóle nie leży specjalnie w
polskiej tradycji kulinarnej.
>
> >> 6. sztuka miesa w sosie chrzanowym
> >
> > I owszem
> >
> >> 7. Bigos
> >> 8. flaki
> >> 9. rolada wolowa + kluski slaskie + modro kapucha
> >
> > To zdecydowanie nie polskie
>
> Znaczy sei Slask nie jest Polski????

Tradycja kulinarna Śląska rozwijała się -- myślę, że już od
średniowiecza -- niezależnie od tradycji polskiej i bardziej pod
wpływami Niemiec, czego przykładem właśnie rolada. Zabawne natomiast, że
rolada wpłynęła ostatnio na sposób nadziewania polskich zrazów
zawijanych.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


58. Data: 2007-05-21 22:33:17

Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Od: "Juf" <j...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Podsumujmy:

To, co wypisuje podpisujący się "Wladyslaw Los", to zajeżdża klimatami tego,
który psuje grupę, a który już dawno leży w moim dev/null. Podobnie
postepuję i będe postepował z osobnikami, którzy/które z tamtym dyskutują.
Jeśli "Wladyslaw Los" jeszcze dalej będzie pisać w takiej poetyce, to
pójdzie do plonka i spokój.

Wladyslaw Los ma najwyraźniej problem z "polskoscią", więc uprzejmie proszę
o "Wladyslaw Los" o niedopisywanie się do moich wypowiedzi. Dla tego Pana
wszystko jest anty/niepolskie. Kolejna kopia tego tam, co "każdy" na prk
wie?

Może rozmawiajmy o kuchni?

Juf

P.S. Przepraszam za ten ton, ale piszę mało i rzadko, za to chciałbym o
gotowaniu, a nie o problemach poszczególnych osób. Od tego są inne miejsca.
Np. dobry terapeuta.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


59. Data: 2007-05-21 22:42:12

Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Od: "@nn" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Misiek napisał(a):

>
> 1. rosol (taki prawdziwy, z wielu rodzajow mies), lub rosolek z kory z
> makaronem domowym
Kory jakiego drzewa uzywasz do tego rosołu? Bo przyzam się zintrygował
mnie rosół z kory - takiego jeszcze nie znam O_O
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


60. Data: 2007-05-21 22:44:27

Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Od: "@nn" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Konrad Kosmowski napisał(a):
> ** Misiek wrote:
>
>> 1. rosol (taki prawdziwy, z wielu rodzajow mies), lub rosolek z kory
>> z makaronem domowym
>
> Rosołku z kory to jeszcze nie jadłem, ale brzmi nieźle. Jakie drzewo
> polecasz?

Aaaaaa... nie doczytałam i napisałam to samo ;))
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 5 . [ 6 ] . 7 . 8


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Szparagi konserwowe
Krem truskawkowy do torta i mrożone truskawki
GROMOWLADNY
gotowanie na parze
Re: orzeszki pini

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »