Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Na co się skuszą Szkoci w PL

Grupy

Szukaj w grupach

 

Na co się skuszą Szkoci w PL

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 76


« poprzedni wątek następny wątek »

71. Data: 2007-05-22 18:19:50

Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In article <f2uajb$uku$1@news.onet.pl>,
"Dominik Jan Domin" <d...@g...com> wrote:

> Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:wlalos-> Komentowałem punkt. 2 i właśnie schabowego miałem na myśli. To
> > stosunkowo nowy, znany gdzie indziej i mało wykwintne danie. Nie mówię,
> > że nie smaczne. Rosól w Polsce jest jak najbardziej tradycyjną potrawą
>
> Tradycyjną? Od którego wieku?
>
> :)
>
> Nasi sarmaci w poezji ubolewali, ze teraz im się każe jeść jakieś rosoły,
> zamiast barszczu z rurą.

W poezji? Ciekawe. Zacytuj.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


72. Data: 2007-05-22 21:46:54

Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Od: "czeremcha " <c...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Wladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):

> Bredzisz.

Rozdzielasz włos na czworo.

Ania

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


73. Data: 2007-05-23 09:29:31

Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Od: "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f2u3ug$m0l$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "@nn" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
> news:f2t732$coe$1@inews.gazeta.pl...
>> Misiek napisał(a):
>>
>>>
>>> 1. rosol (taki prawdziwy, z wielu rodzajow mies), lub rosolek z kory z
>>> makaronem domowym
>> Kory jakiego drzewa uzywasz do tego rosołu? Bo przyzam się zintrygował
>> mnie rosół z kory - takiego jeszcze nie znam O_O
>> Ania
>
> :-)
> Tu mnie macie hehehe
> Oczywiscie ze z kury :-)
> Kory do rosolu akurat bym nie dodawal heh
> a swoja droga... na jakich miesach gotujecie rosol?
>
Na wołowinie: rostbef (lub rozbratel), szponder, łata, kość (taka ze
szpikiem). Czasem dodaję do tego pół kury.
Albo z kury, to wtedy tylko kura. Byle nie kurczak, zwłaszcza taki
przemysłowy, bo żadnego smaku taki "rosół" nie ma.
Do wołowego daję pełną włoszczyznę, do kurzego - bez kapusty i bez pora.
Dodatkowo do wołowego - przypieczoną cebulę.
Pozdrawiam - Agnieszka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


74. Data: 2007-05-23 11:55:44

Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Od: "Misiek" <p...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "batory" <b...@p...beztego.onet.pl> napisał w wiadomości
news:f311q8$4tv$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Misiek" <p...@o...pl> napisał w wiadomości
> news:f2u3ug$m0l$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> Użytkownik "@nn" <a...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:f2t732$coe$1@inews.gazeta.pl...
>>> Misiek napisał(a):
>>>
>>>>
>>>> 1. rosol (taki prawdziwy, z wielu rodzajow mies), lub rosolek z kury z
>>>> makaronem domowym

(ciach)

>> a swoja droga... na jakich miesach gotujecie rosol?
>>
> Na wołowinie: rostbef (lub rozbratel), szponder, łata, kość (taka ze
> szpikiem). Czasem dodaję do tego pół kury.
> Albo z kury, to wtedy tylko kura. Byle nie kurczak, zwłaszcza taki
> przemysłowy, bo żadnego smaku taki "rosół" nie ma.
> Do wołowego daję pełną włoszczyznę, do kurzego - bez kapusty i bez pora.
> Dodatkowo do wołowego - przypieczoną cebulę.
> Pozdrawiam - Agnieszka

1. kosci
2. kura (skrzydelka, nogi, ewentualnie korpusy bo niekoniecznie cala kura)
3. rosbeft, rozbratel, antrykot
4. zeberka
5. kawaleczek cieleciny
6. (wiem ze sie nie powinno ale ja czasem dodaje) kawaleczek karczku, schabu
lub kosci z nich
7. szyjke indycza (gesia, kacza)
8. Podroby (zoladki, serca) z dowolnego drobiu
9. wloszczyzne (pelny sklad + podpieczona cebula)
10. 1-2 pieczarek (ot tak.. dla urozmaicenia smaku)
11. pieprz ziarnisty, ziele angielskie, listek bobkowy
i... chyba wszystko.. ze nie wspomne o wodzie i soli :-) ale sole na samym
koncu ... ewentualnmie zamiast soli uzywam kostek knora pietruszkowych na
ten przyklad, czosnkowych, pieprzowych
aaaaaaa i zapomnial bym o calkiem sporej ilosci czosnku w zabkach (ale to uz
nie kazdemu smakuje) .. tak na 15-20 minut.. zeby nie byly ciapiate i dalo
sie je normalnie zjesc :-)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


75. Data: 2007-05-23 15:23:41

Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Od: "@nn" <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Misiek napisał(a):

> :-)
> Tu mnie macie hehehe
> Oczywiscie ze z kury :-)
> Kory do rosolu akurat bym nie dodawal heh
> a swoja droga... na jakich miesach gotujecie rosol?
>
Tylko mięso z wołu, czegoś takiego jak rosół z kurczaka czy tzw.
"porcji rosołowych" nie uznaję a dobrą kurę ciężko.
Ania
--
*****e-mail: www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ ******gg:1737648******
******* www.madej.master.pl ***** http://aniapelc.blox.pl/html *********
"Tylko pokłady bezinteresownego skurwysyństwa mają nieograniczone
możliwości regeneracyjne."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


76. Data: 2007-05-23 17:40:09

Temat: Re: Na co się skuszą Szkoci w PL
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


"@nn" <a...@g...pl> wrote in message
news:f31m4p$f2i$1@inews.gazeta.pl...
> Misiek napisał(a):
>
> > :-)
> > Tu mnie macie hehehe
> > Oczywiscie ze z kury :-)
> > Kory do rosolu akurat bym nie dodawal heh
> > a swoja droga... na jakich miesach gotujecie rosol?
> >
> Tylko mięso z wołu, czegoś takiego jak rosół z kurczaka czy tzw.
> "porcji rosołowych" nie uznaję a dobrą kurę ciężko.
> Ania

Doskonały rosól jest z baraniny można z makaronem, można z ziemniakami,
najlepszy tez jest kapuśniak na baraninie z kiszonej kapusty.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 ... 7 . [ 8 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Szparagi konserwowe
Krem truskawkowy do torta i mrożone truskawki
GROMOWLADNY
gotowanie na parze
Re: orzeszki pini

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »