Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.atman.pl!not-for-mail
From: "Szczepan Białek" <s...@w...pl>
Newsgroups: pl.sci.medycyna
Subject: Re: Nadmierne pocenie
Date: Thu, 5 Jul 2007 19:33:16 +0200
Organization: ATMAN
Lines: 37
Message-ID: <f6ja0v$2hr$1@node1.news.atman.pl>
References: <f6gq8d$3oh$1@atlantis.news.tpi.pl> <f6iagb$rut$1@node1.news.atman.pl>
<f6igvc$75b$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: s1cr1.pul.tke.pl
X-Trace: node1.news.atman.pl 1183656800 2619 89.171.42.130 (5 Jul 2007 17:33:20 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 5 Jul 2007 17:33:20 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3138
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-Antivirus: avast! (VPS 000754-1, 2007-07-04), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.medycyna:233996
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Jurek" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f6igvc$75b$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Szczepan Białek" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:f6iagb$rut$1@node1.news.atman.pl...
>>
>> >
>> Parę lat temu (w okresie upałów) przerwano główny dziennik TV aby podac
>> komunikat zalecajacy zaprzestania ograniczania soli kuchennej (NaCl) w
>> czasie upałów.
>> U zdrowego człowieka pocenie wystąpi przy braku soli. U zdrowego
>> człowieka mocz zawiera 10g NaCl w litrze a pot 3g. Przy braku soli
>> organizm może zareagować ograniczeniem ilości moczu i zwiększeniem ilości
>> potu - bo w ten sposób traci mniej NaCl. Czy oszczędzasz na soli?
>> S*
>>
> Po przejściu na dietę optymalną soli się coraz mniej, a po kilku
> miesiącach DO nie soli się wcale. Pocenie u optymalnych w zasadzie w
> normie. Jak to wytłumaczysz?
> A wychodzimy z założenia, że wszelki potrawy mięsne, jajka, sery mają w
> sobie naturalną sól, a więc dlatego nie solimy...
Pisałem już dwa razy że jest to jedyne zastrzeżenie jakie mam do J.
Kwaśniewskiego. W podobnej amerykańskiej książce "PsychoNutrition by Calront
Federicks PhD" jest wzmianka że częśc ludzi to "traciciele soli" i są
opisane testy do wykrycia tego. Tacy muszą solić.
"..a po kilku miesiącach DO nie soli się wcale". Część ludzi ma znakomite
wchłaninie zwrotne i takim wystarczy 4g. Ale po co tak męczyć nerki. Mocz
zdrowego człowieka zawiera 15g NaCl i tyle powinien jeść. Mięsożerni "piją
krew swych ofiar" a tam jest 10g NaCl na litr. Każda zwierzyna musi mieć
dostęp do soli. Kiedyś zwierzyna występowała tylko tam gdzie były słone
gleby. Teraz wykłada się lizawki.
"..nie soli się wcale" - ile to może być w gramach?
> Pozdrawiam S*.
|