Data: 2007-07-05 17:33:16
Temat: Re: Nadmierne pocenie
Od: "Szczepan Białek" <s...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Jurek" <m...@o...pl> napisał w wiadomości
news:f6igvc$75b$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Szczepan Białek" <s...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:f6iagb$rut$1@node1.news.atman.pl...
>>
>> >
>> Parę lat temu (w okresie upałów) przerwano główny dziennik TV aby podac
>> komunikat zalecajacy zaprzestania ograniczania soli kuchennej (NaCl) w
>> czasie upałów.
>> U zdrowego człowieka pocenie wystąpi przy braku soli. U zdrowego
>> człowieka mocz zawiera 10g NaCl w litrze a pot 3g. Przy braku soli
>> organizm może zareagować ograniczeniem ilości moczu i zwiększeniem ilości
>> potu - bo w ten sposób traci mniej NaCl. Czy oszczędzasz na soli?
>> S*
>>
> Po przejściu na dietę optymalną soli się coraz mniej, a po kilku
> miesiącach DO nie soli się wcale. Pocenie u optymalnych w zasadzie w
> normie. Jak to wytłumaczysz?
> A wychodzimy z założenia, że wszelki potrawy mięsne, jajka, sery mają w
> sobie naturalną sól, a więc dlatego nie solimy...
Pisałem już dwa razy że jest to jedyne zastrzeżenie jakie mam do J.
Kwaśniewskiego. W podobnej amerykańskiej książce "PsychoNutrition by Calront
Federicks PhD" jest wzmianka że częśc ludzi to "traciciele soli" i są
opisane testy do wykrycia tego. Tacy muszą solić.
"..a po kilku miesiącach DO nie soli się wcale". Część ludzi ma znakomite
wchłaninie zwrotne i takim wystarczy 4g. Ale po co tak męczyć nerki. Mocz
zdrowego człowieka zawiera 15g NaCl i tyle powinien jeść. Mięsożerni "piją
krew swych ofiar" a tam jest 10g NaCl na litr. Każda zwierzyna musi mieć
dostęp do soli. Kiedyś zwierzyna występowała tylko tam gdzie były słone
gleby. Teraz wykłada się lizawki.
"..nie soli się wcale" - ile to może być w gramach?
> Pozdrawiam S*.
|